Chrupiąca
orzechowa skórka na wierzchu oraz mokry i czekoladowy środek są tym
czego trzeba nam jesienią, a zwłaszcza w chłodne jesienne wieczory. Po
zjedzeniu kawałka humor od razu się poprawia :) Nie mogę się teraz
zdecydować które ciasto jest lepsze: czekoladowe z colą, czy to które
pokazuję teraz .
Przepis znalazłam w ubiegłym roku w Galerii Potraw.
Wtedy piekłam go często, ale w tym roku upiekłam go pierwszy raz i
ponownie się nim zachwyciliśmy. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to
koniecznie musicie je upiec ;)
Przepis
nieznacznie dostosowałam do tego co miałam w domu i cukier brązowy
zamieniłam na zwykły biały, co uwzględniłam w podanych składnikach.
Składniki: - 240 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- 160 g cukru kryształu
- 1 cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 280 g cukinii
- 170 g gorzkiej czekolady
do posypania:
- 40 g cukru kryształu
- 70 g orzechów laskowych
Cukinię
razem ze skórką zetrzeć na dużych oczkach, czekoladę pokroić w niezbyt
drobną kostkę. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do
pieczenia, sól i kawę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na
puszystą masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajka, potem stopniowo
wsypywać mąkę., dokładnie wymieszać. Wsypać cukinię i czekoladę,
wymieszać łyżką. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą
tortownicy. Posypać cukrem wymieszanym z pokrojonymi orzechami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 40-50 minut.
OdpowiedzUsuńiis111
2008/10/05 20:13:59
no to ktore teraz mam upiec?;) Przestan na chwilke piec, bo nie nadarzam;)
zemfiroczka
2008/10/05 20:20:02
Co gdzieś wejdę, to wszędzie wypiekają, ehhh i to czekoladowe na dodatek- no bez serca normalnie te kobiety! ;))
pozdrówka
majanaboxing
2008/10/05 21:18:23
Edysiu ono jest przepiekne !!! Zdjecia tak cudowne,ze nie moge sie napatrzec. Takie jesienne, sliczne. kolorowe, piekne liscie, słonce przeswitujące przez listki... mistrzostwo normalnie! Uwielbiam takie zdjecia ! :))
edysia79
2008/10/05 21:35:10
Iwonko jak to które? Obydwa ;)
Oczko tak jakoś na czekoladę mnie ostatnio wzięło ;)
Majanko dziękuję bardzo :D Od wczorajszego wieczora zastanawiałam się gdzie i na jakim tle zrobić zdjęcia tego ciasta. Teraz będzie już zawsze kojarzyło mi się z jesienią :)
grumko
2008/10/06 05:38:48
Jeszcze nie zdążyliśmy upiec ciasta z colą, a tu pojawiło się takie kolejne czekoladowe cudo;-) Stylizacja rzeczywiście bardzo ładna.
atina_bc
2008/10/06 07:40:43
Edysiu cudne zdjęcia! uwielbiam takie plenery:-) A te kolorowe listki z z krzaka aronii może? Piękne klimaty:-) Ciasto tez bardzo fajne. Ciekawa jestem tego połączenia cukinii i czekolady.
casiapaw
2008/10/06 11:09:44
Jakie piękne, jesienne klimaty u Ciebie zapanowały :) I widzę, że masz fazę na ciasta czekoladowe ;)
abbra
2008/10/06 13:45:34
Dwa w jednym - apetyczne ciasto i piękne jesienne klimaty !
Oj , kusisz tą czekoladą Edysiu , kusisz :)))
an20
2008/10/06 16:38:01
Smakowicie wygląda :)
kuchareczka58
2008/10/07 09:25:24
Edysiu :)
Cudowne zdjęcia i przepiękne ciasto !!!! koniecznie muszę je zrobić :)
edysia79
2008/10/07 21:15:51
Grumko skoro macie w planie ciasto z colą, to może skusicie się także na to ;)
Atinko dziękuję :D Ja też lubię takie jesienne klimaty :)
Masz rację, to liście aronii :)
Casiu takie klimaty tutaj panują, bo bardzo lubię takie jesienne kolory :)
Jakoś tak ostatnio na czekoladę mnie bierze ;)
Abbro kuszę, kuszę, może dasz się skusić?
An20 smakuje tak jak wygląda, a nawet znacznie lepiej :)
Kuchareczko zrób, nie pożałujesz ;)
grumko
2008/10/08 05:46:27
Edysiu: mamy w planie i to już w ten piątek;-) Następne będzie ciasto pochodzące z książki, którą się chwalisz we wpisie powyżej, a potem się zobaczy;-) A wracając do tego przepisu to pisałem Ci, że nie jestem fanem coli samej w sobie, ale prawdę mówiąc całkiem niezła jest Cherry Coke, którą zamierzamy wykorzystać. Dziewczyny, które już piekły to ciasto wspominały, że smak napoju jest jednak wyczuwalny, więc jeśli tak będzie i w naszym przypadku to wypiek dodatkowo zyska lekko wiśniową nutkę;-) Pozdrawiam!
grumko
2008/10/08 05:51:22
Ten mój komentarz powinien być podzielony na dwa, ale z rozpędu część o cieście z colą wpisałem również tutaj. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz;-)
edysia79
2008/10/08 22:57:42
Andrzeju jestem bardzo ciekawa Waszej wersji tego ciasta. Zastanawiam się czy wyczujecie smak coli, bo odczucia moje i innych dziewczyn w tej kwestii nie są zgodne ;)
karin-29
2010/08/26 08:53:23
Własnie upiekłam Twoje ciasto i muszęp przyznac, że jest naprawdę pyszne, mega czekoladowe:)
Gość: Doris, *.ppcom.3s.pl
2013/08/15 19:11:55
Autorko, bardzo serdecznie Ci dziękuję za ten przepis. Zmodyfikowałam go "pod siebie" (zamiast cukru stewia, nie dodawałam kakao, ani orzechów, za to rodzynki i żurawinę oraz - bo ciasto wydawało mi się za luźne - otrębów pszennych) i wyszło naprawdę cudowne ciasto - coś pomiędzy murzynkiem, a piernikiem. A na to polewa z czekolady (tabliczka mlecznej, kilka kostek gorzkiej) i likieru migdałowego. Piekłam w 180-185 stopniach, a na końcu jeszcze kilka minut w 190.