Wersji
tortilli jest mnóstwo, ponieważ jest to bardzo uniwersalne danie.
Podstawowymi składnikami są ziemniaki i jajka, ale można dodawać różne
dodatki, np. warzywa i wędlinę. Przepis który przedstawiam zainteresował
mnie głównie tym, że zamiast na patelni, tortillę zapieka się w
piekarniku. Jeśli ktoś lubi ziemniaki i potrawy z nich przygotowane,
jest to danie dla niego :) Tym przepisem kończę Ziemniaczany Tydzień na moim blogu.
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 10 dag chudego wędzonego boczku
- 2 czerwone cebule
- 1-2 łyżki oleju
- 10 dag żółtego sera
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- sól i pieprz
Boczek pokroić w plasterki i wysmażyć na suchej patelni na chrupko. Odłożyć na bok. Ziemniaki pokroić w plastry. Do pozostałego po boczku tłuszczu dodać olej i smażyć ziemniaki partiami, mieszając od czasu do czasu. Usmażone ziemniaki przekładać do żaroodpornego naczynia. Z ostatnią partią ziemniaków usmażyć cebule pokrojone w cienkie plasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ser pokroić w drobną kostkę, jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniakach z cebulą ułożyć plasterki boczku, posypać serową kostką, polać sosem z jajek i mleka. Nie przykrywać. Zapiekać w 180ºC ok 35-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 10 dag chudego wędzonego boczku
- 2 czerwone cebule
- 1-2 łyżki oleju
- 10 dag żółtego sera
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- sól i pieprz
Boczek pokroić w plasterki i wysmażyć na suchej patelni na chrupko. Odłożyć na bok. Ziemniaki pokroić w plastry. Do pozostałego po boczku tłuszczu dodać olej i smażyć ziemniaki partiami, mieszając od czasu do czasu. Usmażone ziemniaki przekładać do żaroodpornego naczynia. Z ostatnią partią ziemniaków usmażyć cebule pokrojone w cienkie plasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ser pokroić w drobną kostkę, jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniakach z cebulą ułożyć plasterki boczku, posypać serową kostką, polać sosem z jajek i mleka. Nie przykrywać. Zapiekać w 180ºC ok 35-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
OdpowiedzUsuńiis111
2008/10/09 18:58:31
konczysz tydzien ziemniaczany? tzn ze juz masz dosc ziemniakow?;)
majanaboxing
2008/10/09 19:22:54
Edysiu piękna jest ta tortilla. Ja nigdy czegos takiego nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie :)
edysia79
2008/10/09 21:58:42
Iwonko jeszcze nie mam ich dość, ale nie zrobię już niczego nowego, bo na jutro zostało mi tortilli, a na sobotę mam już w lodówce przygotowane gołąbki ;)
Majanko taką wersję robiłam pierwszy raz i cieszę się że mi się udało i jakoś to wygląda ;)
atina_bc
2008/10/10 00:30:11
Wygląda na bardzo smaczną zapiekankę:-)
casiapaw
2008/10/10 11:36:38
Ale bombowe! I pewnie bombowo kaloryczne ;)
zemfiroczka
2008/10/10 12:35:09
A ja już pomyślałam, że do warzywniaka nie chce Ci się już latać ;))
pozdrówka
notme-gotuje
2008/10/10 13:06:30
Czyzby dlugo mnie nie bylo ? Bo juz dwa nowe przepisy widze, albo to Ty czasu nie marnujesz ;))
Zjadla bym taka Tortille, wyglada ''czarujaco'' :)
Pozdrawiam!
kuchareczka58
2008/10/10 19:14:43
Edysiu:)
To musi być pyszne!!!! wypróbuje Twój przepis , gdyz przepadam za takimi daniami. Chociaż zwykłych ugotowanych ziemniaków do obiadu nie lubię , a pod taka postacią je uwielbiam ;)
szkrabeka
2008/10/11 07:06:07
Piękne zdjęcia, a tortilla bardzo apetyczna!
edysia79
2008/10/12 23:16:49
Atinko była bardzo smaczna, nawet następnego dnia, odgrzana na patelni.
Casiu jeśli coś smakuje, to nie warto myśleć o kaloriach ;)
Oczko latam do warzywniaka, latam, bo bardziej lubię potrawy jarskie niż mięsne ;)
Notme staram się codziennie coś nowego przygotować, bo lubię eksperymenty w kuchni :)
Kuchareczko było pyszne. Bardzo się ucieszę jesli wykorzystasz ten przepis :D
Szkrabeko dziękuję :)