środa, 21 października 2009

Bezy ziemniaczane

Przeglądałam swoje stare przepisy zanotowane na różnych małych karteluszkach i trafiłam na właśnie ten. Nie pamiętam skąd go mam, ale nabazgrany jest strasznie i nadaje się już tylko do przepisania, a że wart jest zachowania to już wiem.

Synek był zachwycony tymi "ciasteczkami". Kiedy robiłam zdjęcia podkradał mi je z talerza mówiąc że są przepyszne i pytał czy może zjeść je wszystkie :))) Niedługo więc zrobię powtórkę.



Składniki (dla 4-6 osób)
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 50 g startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem).
Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.

Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.

Piec w 220 st.C przez około 10 minut.
Podawać jako dodatek do mięs i sałatek, chociaż doskonale smakują same, ale ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

2 komentarze:


  1. n_zak
    2009/10/21 01:15:17
    Wow, takiego cuda jeszcze nie widziałam, zapowiada się super, zapisuję przepis do szybkiego wypróbowania :)
    evenka-arabeska
    2009/10/21 04:37:56
    Świetne ! Ja też już sobie zapisałam ;-)
    atina_bc
    2009/10/21 05:54:13
    Edysiu to jest rewelacyjne! Koniecznie muszę takie zrobić;) Cudna propozycja :) Pozdrawiam:)
    Gość: Gabi, *.tsm.tarnobrzeg.pl
    2009/10/21 08:16:55
    Bardzo efektowne,dzis wypróbuję do obiadku.Super nie widziałam jeszcze takich pozdrawiam
    zjedz_mnie
    2009/10/21 08:17:14
    Wyglądają bardzo uwodzicielsko:)
    majanaboxing
    2009/10/21 08:38:43
    Edysiu jakie one świetne! SUper pomysł ! Ja myslałam,ze to są słodkie ciasteczka :) Wyglądają po prostu pięknie!:))
    gwiazdka.w.kuchni
    2009/10/21 08:45:15
    ale super pomysł i na dodatek jeszcze ślicznie wyglądają! mam koleżankę-fankę ziemniaczaną, założę się, że jeszcze czegoś takiego nie jadła, ale ją zaskoczę! :)
    bea.w.kuchni
    2009/10/21 09:08:09
    Sliczne! Bardzo podobne do 'pommes duchesse' i z dodatkiem sera z pewnoscia by mi posmakowaly :)
    Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
    2009/10/21 09:13:00
    Oooo boskie. Tez musze zrobic mojej najmniejszej kuchareczce . Napewno bedzie zachwycona. Pozdrawiam Kuchareczka
    www.kucharzytrzech.blog.onet.pl
    izaa_a
    2009/10/21 09:13:04
    śliczne... dodaję do ulubionych...;):)
    Gość: agata, *.chello.pl
    2009/10/21 09:23:08
    Bardzo mi się podobają!
    zemfiroczka
    2009/10/21 11:24:08
    No ładne te..."ciasteczka" ;))
    Gość: goooocha, *.internetdsl.tpnet.pl
    2009/10/21 13:24:53
    słodziaki te ciastka! przychylam sie jak najbardziej do takich pomyslow "ubarwiania" stolu!
    Gość: lillanbakes.bloog.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/10/21 13:25:13
    Pierwszy raz widzę coś takiego! Bardzo mi się podobają i na pewno kiedyś spróbuję zrobić :)
    wedelka
    2009/10/21 14:42:36
    Fajny pomysł, Edysiu. Super się prezentują te bezy :)
    szarlotek
    2009/10/21 16:49:41
    Świetne! Do tej pory kupowałam mrożone do frytkownicy ale takie świeże, to zupełnie inna bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. malgorzata.dz
    2009/10/21 20:58:58
    Ale cudeńka! Aż trudno uwierzyć, że to ziemniaczane "ciasteczka". Schrupałabym wszystkie! :)
    iis111
    2009/10/21 21:00:05
    wygladaja slicznie, ale pewnie musialas sie przy nich niezle napracowac:)
    myniolinka
    2009/10/21 21:30:44
    wyglądają PRZEPYSZNIE!!! nie dziwię się synkowi :)
    ulikop
    2009/10/22 05:53:09
    zapraszam do siebie po małe co nieco
    serdeczności
    Ulcia
    abbra
    2009/10/22 08:42:02
    Śliczne !
    Edysiu, Twoje karteluszki to prawdziwe skarby ! ;)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2009/10/22 15:10:33
    Takie cudne, że nic tylko podać je na najwykwintniejszym przyjęciu! :) moja siostra bardzo nie lubi ziemniaków, ale takie kwiatuszki to na pewno by zjadła w okamgnieniu :)
    komarka
    2009/10/23 12:37:16
    Świetne są! I jaki fajny pomysł na imprezkową przekąskę :)
    edysia79
    2009/10/23 13:31:13
    Cieszę się ogromnie że moje bezy tak Wam się spodobały :D
    Oczywiście polecam, bo są przepyszne, a i myślę że każdy niejadek się skusi na ziemniaki podane w takiej formie :)
    Gość: paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/01/06 15:04:09
    Próbowałam to zrobić i zupełnie mi nie wyszło, nie wiem co zrobiłam nie tak, nie dość że zamiast bezów wyszły jakieś kluski jeśli chodzi o kształt bo się w trakcie pieczenia rozpłynęły, to jeszcze w ogóle się to nie zrobiło chrupiące.
    edysia79
    2011/01/11 23:54:33
    Paulina a jaką konsystencję miała gotowa masa? Może była za rzadka?
    Moja była zwarta i dobrze trzymała kształt.
    Gość: Paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/01/14 18:39:43
    Masa była taka kleista, czyli co, powinnam dodać mąki? Jeśli tak to jakiej? Może następnym razem mi wyjdzie...
    edysia79
    2011/01/14 23:51:57
    Wydaje mi się, że mąka mogłaby pomóc. Zwykła pszenna. I ziemniaki powinny być zimne, nie takie zaraz po ugotowaniu.
    Może trafiłaś na taką odmianę ziemniaków, że na pure się nie nadawały.
    Gość: PSIApsiółka, 188.123.201.*
    2011/03/02 22:23:15
    Rewelacyjny pomysł na przyjęcie dla dzieci, dziękuję! PSIApsiółka
    feniksowakuchnia
    2011/12/21 10:17:41
    rewelacja!!! tez takie zerobię!!! :):):)

    OdpowiedzUsuń