niedziela, 25 października 2009

Pyszny jabłecznik

Od dawna już miałam ten przepis, ale skorzystałam z niego po raz pierwszy. Wygląda bardzo niepozornie, nawet mąż się śmiał z jego wymiarów (7,5x2 cm). To taki malutki kawałek tekturki wycięty z opakowania po dwóch fiolkach aromatu waniliowego Dr. Oetkera.
Przepis może niepozorny, ale jakie ciasto! Puszyste, wysokie, niesamowicie aromatycznie pachnące podczas pieczenia i potem oczywiście też. Sprawdziła się jego nazwa, bo na prawdę jest to pyszny jabłecznik.




Składniki:
- 250 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 3/4 fiolki aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu (dodałam od siebie)

Margarynę stopić, ostudzić i ucierać mikserem z cukrem, dodać aromat i kolejno wbijać jajka. Następnie stopniowo wsypywać mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dobrze utrzeć.

Formę o wymiarach 21x25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć do niej połowę ciasta. Na cieście ułożyć obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plasterki jabłka. Posypać cynamonem (przez sitko). Przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch.

Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 50-60 minut.

1 komentarz:


  1. rachwal81
    2009/10/25 11:47:08
    Jabłeczniki - pycha :D
    majanaboxing
    2009/10/25 12:09:02
    Nie ma to jak jabłeczniK! Wygląda bardzo pięknie i pysznie!:)
    iis111
    2009/10/25 15:14:08
    idealne ciasto na niedziele:D
    cuda.wianki
    2009/10/25 16:44:20
    o tak! ciasto z jablkami w niedziele zawsze sie sprawdza :-))
    szarlotek
    2009/10/25 17:57:00
    Ale fajniutkie :) Z jabłkami, to rzeczywiście na niedzielę :)
    abbra
    2009/10/25 18:44:57
    Takie ciasta lubię !
    Nie trzeba nic zagniatać ani chłodzić w lodówce - szybko i smacznie ! :)
    gosiab_3
    2009/10/25 19:11:37
    napisze krotko!!! pycha musialo byc :)
    Pozdrawiam :)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2009/10/25 19:41:20
    No proszę :) ja to zazwyczaj takie przepisy z opakowań wyrzucam, a jak zatrzymuję, to mi giną - a tu jednak warto je zachować i wykorzystać :)
    myniolinka
    2009/10/25 21:18:26
    jak widać na każdy przepis przyjdzie kolej :) u mnie kolejka długa... i karteczek też dużo :)
    kabamaiga
    2009/10/26 10:11:16
    Jabłeczniki, szarlotki czy placki z jabłkami to coś co u nas znika w przeciągu kilku chwil.
    alicja-30
    2009/10/26 16:10:04
    Wygląda przepięknie ten pyszny jabłecznik!
    edysia79
    2009/10/26 23:43:57
    Dziękuję :)
    rosse5
    2009/11/30 22:12:26
    Edysiu wypróbowałam i muszę przyznać że świetnie smakuje:) Super przepis!
    Gość: Raszpellka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/12/14 14:38:49
    wiecie co nie wiem jak wy ale właśnie robię to ciasto i jedno co zauważyłam to że jest dosyć gęste i ciężko się rozprowadza na blaszce ale zobaczymy jak się upiecze co z tego wyjdzie!!
    Gość: Anka, *.sgyl.cable.virginmedia.com
    2011/08/16 19:07:05
    Wlasnie wystawilam ciasto z piekarnika i delektuje sie jeszcze cieplym pierwszym kawalkiem:)) Jablecznik naprawde pyszny:)) Goraco polecam. (Uwagi: ja potarlam jablka na tarce pozniej wymieszalam z cukrem i cynamonem - dodaje wiecej cynamonu niz jest w przepisie bo uwielbiam ten smak i zapach).

    OdpowiedzUsuń