sobota, 31 października 2009

Ziemniaki pieczone w folii

Zrobiłam dziś pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą. Przepis znalazłam kilka dni temu w trakcie przeglądania moich karteluszków czekających na wpięcie do segregatora.
Ziemniaczki wyszły wspaniałe: miękkie i aromatyczne, idealne na dzisiejszy obiad. Do tego ciekawie wyglądały, a i zmywania było po obiedzie niedużo, bo zjadaliśmy je prosto z folii.




Składniki (dla 2-3 osób)
- 5 dużych ziemniaków
- 300 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, suszony koperek
- masło

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i każdy osobno ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Między plasterki ziemniaków wkładać plasterki boczku i cieniutkie krążki cebuli. Następnie posypać solą i pieprzem, na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła i posypać suszonym koperkiem.
Folię zawinąć do góry i zagiąć brzegi tak, by ziemniaki były całe nią owinięte. Ułożyć na blasze.

Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 1 godzinę.

1 komentarz:


  1. Gość: monikucha, 192.107.26.*
    2009/10/31 19:09:58
    Bardzo fajny pomysl na ziemniaki. Ja tez czesto piecze ziemniaki, ale w skórce i bez boczku. Na pewno wyprobuje :)
    saurelin
    2009/10/31 21:00:44
    Edysiu swietne sa :) Ja tez czasem tak robie, dodaje jeszcze czosnek w platkach i podaje z sosem ziolowo czosnkowym :)
    zjedz_mnie
    2009/10/31 22:26:21
    Fajna propozycja. Bardzo zachęcająco wyglądają te ziemniaczne plasterki ;]
    cuda.wianki
    2009/10/31 23:11:29
    bez zmywania? dla mnie idealne! :-)
    majanaboxing
    2009/11/01 11:13:56
    Pyszniutko wyglądają te ziemniaczki, mysle ,ze tak samo smakują . CUdne:)
    Pozdrawiam!
    ugotujmy
    2009/11/01 15:40:04
    też bym zjadała prosto z folii :-)
    Gość: Szpunk, 213.199.240.*
    2009/11/02 11:03:35
    wglądają cudownie na pewno wykorzystam ten przepis już we tym tygodniu
    iis111
    2009/11/02 20:10:19
    lubie takie dania:)
    edysia79
    2009/11/03 10:32:28
    Dziękuję i polecam te ziemniaczki, sa na prwdę bardzo proste do zrobienia i pyszne :)

    Szpunk czekam na opinię w takim razie i życzę smacznego!
    Gość: , *.minlos.no
    2012/02/16 19:27:18
    wyglądają pysznie na pewno spróbuje :)
    gotujee
    2013/04/05 10:33:00
    mniam, super pomysł, , wypróbuje na 100%, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń