niedziela, 11 października 2009

Kruchy sernik z duszonymi jabłkami

Połączenie sernika z jabłkami zaproponowała nam w kolejnej, 14 edycji Weekendowej Cukierni Olcik. Po przeczytaniu przepisu miałam pewne wątpliwości co do tego, czy jabłka rzeczywiście pasują do sera, bo takiego połączenia jeszcze nie  próbowałam. Patrzyłam więc jak kolejne wersje tego ciasta pojawiają się na blogach i nie mogłam mu się oprzeć. Upiekłam i jestem zachwycona, tak jak i reszta mojej rodziny. Kremowa masa serowa i chrupiąca jabłkowa pierzynka pasują do siebie idealnie i stanowią przepyszną całość. Olcik dziękuję za wspaniały przepis!
Korzystając z doświadczeń innych troszkę zmieniłam w sposobie wykonania ciasta. Podaję więc przepis z moimi zmianami, a oryginał można zobaczyć tutaj.


Składniki
na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko

na masę twarogową:
- 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 125 g cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 łyżka aromatu migdałowego
- 200 ml śmietany 30%

na wierzch:
- 5 winnych jabłek
- 4 łyżki miodu (użyłam gryczanego)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g płatków migdałowych

Mąkę wymieszać z kakao, solą i cukrem i wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i przesiekać nożem tak, by powstały grudki. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciasto i wylepić nim spód i brzegi formy (moje brzegi z ciasta miały wysokość ok. 3 cm.

Przygotować masę serową: twaróg zemleć i wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny (ja zmieszałam wszystko blenderem na gładką masę). Śmietanę ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą serową. Wylać na ciasto w formie, wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180 st.C około 1 godziny. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku na około 15 minut, potem wyjąć.

Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka, sok z cytryny i płatki migdałowe (garść płatków odłożyć) i dusić około 3 minut. Posypać cynamonem, wymieszać, lekko przestudzić. Wyłożyć na sernik.

Odłożone migdałowe płatki podprażyć na suchej patelni, posypać nimi duszone jabłka na cieście. Całość wstawić do lodówki i chłodzić przez około 30 minut.


1 komentarz:


  1. margot11
    2009/10/11 14:59:49
    bardzo pięknie wyszedł , aż mi się sernika zachciało mimo to że ja za sernikami jestem średnio
    ale twój taki apetyczny
    magoldi
    2009/10/11 15:04:47
    Alez nas duzo z tym sernikiem :) bardzo apetycznie wyglada Towje ciasto :)
    diipsii3
    2009/10/11 15:11:06
    pyszności. chyba zrezygnuję z placka ze śliwkami na rzecz tego sernika...
    iis111
    2009/10/11 15:41:18
    wyglada wspaniale! piekne zdjecia:)
    konsti.apparecchiamo
    2009/10/11 15:55:39
    Edysiu, ten Twoj sernik jest bardzo, bardzo kuszacy... i na dodatek bardzo fotogeniczny:)
    Pozdrawiam.
    wiosenka27
    2009/10/11 16:16:54
    Super sernik, żałuję ze nie wzięłam udziału w WC ale następnym razem się poprawię:)
    grazyna1961.only
    2009/10/11 16:26:48
    Prześliczny! A że pyszny, to wiem, bo piekłam :)
    edysia79
    2009/10/11 16:30:05
    Dziękuję za komplementy dla serniczka i polecam przepis wszystkim którzy nie skusili się do tej pory, bo to jest ciasto w sam raz na jesień :)
    malgorzata.dz
    2009/10/11 17:22:17
    Piękny środek, cudne zewnętrze i kolorowa jesień w tle. :) Super! :)
    kasiaaaa24
    2009/10/11 18:50:01
    Edysiu wygląda zjawiskowo :)
    emma001
    2009/10/11 19:44:26
    Jenyy jak on wygląda. Patrzac na te zdjecia juz wiem że jest pyszny :)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2009/10/11 20:11:09
    Kawał takiego ciacha i gorąca malinowa herbata - i chyba nic by mi już do szczęścia nie byłoby potrzebne w taki szary, jesienny dzień :)
    cuda.wianki
    2009/10/11 20:28:15
    tez tak mysle, typowo jesienne ciasto. juz zawsze bedzie mi sie tak kojarzyc i tez mialam watpliwosci do sera i jablek, ale u mnie trwaly one tylko... 5 minut! pieknie Ci wyszedl!
    ugotujmy
    2009/10/11 22:18:40
    ja się pozachwycam jedynie zdjęciami
    smak mogę sobie jedynie wyobrażac, ach
    myniolinka
    2009/10/11 22:21:27
    śliczny! taki jesienny :)
    zawszepolka
    2009/10/12 00:02:01
    Nie zapomnę już zapisałam :D
    Edytka zarówno i zdjęcia jak i sernik piękne.
    Jesteś niesamowita :*

    e.
    qoopka
    2009/10/12 00:06:06
    slicznosci....piekne foty :)
    Gość: mikimama, 217.96.23.*
    2009/10/12 08:15:25
    Ten sernik trafia w mój gust doskonale. Przede wszystkim ze względu na czekoladowy spód i płatki migdałowe. Uwielbiam eksperymentować z sernikami. W sobotę piekłam z białą czekoladą, suszonymi morelami. Wcześniej piekłam z jabłkami i śliwkami, cynamonem i płatkami.
    edysia79
    2009/10/14 13:37:16
    Dziękuję w imieniu swoim i sernika ;)
    majanaboxing
    2009/10/14 13:45:08
    Alez piękne zdjęcia Edysiu!!!
    Nie wiem jak to się stąło, ze go wczesniej nie widziałam...
    Cudowny sernik!:))
    stefa-jejkuchnia
    2009/10/14 18:27:25
    wlasnie zdjecia... piekna kompozycja szarlotka na tle lisci.. pytanie, czy ktos widzial w tym roku jarzebine? :)
    edysia79
    2009/10/14 18:33:58
    Majanko no ja też nie wiem dlaczego Ci moja wersja serniczka uciekła :)))
    Dziękuję :*

    Stefa-jejkuchnia również dziękuję, a jarzębina to u mnie już końcem sierpnia wystąpiła, z francuskim jabłecznikiem na zdjęciu:
    przystole.blox.pl/2009/08/Jablecznik-francuski-czyli-Weekendowa-Cukiernia-11.html
    olciaky
    2009/10/17 12:55:48
    Jejka!
    Edysiu!
    Ależ on śliczny!:DDD
    edysia79
    2009/10/19 10:10:10
    Olciaky dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń