czwartek, 1 października 2009

Cukiniowe placuszki z fetą i marchewką

Przepis na te placuszki znalazłam na blogu Gosi i od razu napisałam, że muszę je zrobić. Od słów przeszłam do czynów i na naszym stole pojawiły się bardzo smaczne placuszki. Zmieniłabym w nich tylko fetę na twardszą (innego producenta), bo ta którą dałam do placuszków za bardzo się rozpadała podczas smażenia. Nie zmieniło to jednak smaku, więc z czystym sumieniem przepis polecam do wypróbowania.


Składniki (na ok.12 placuszków):
  • 2 duże marchewki
  • 1 spora cukinia
  • 1 cebula
  • ok.100 g fety
  • 40-50 g mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki maku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka średnio ostrego curry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sol,pieprz
  • 1 rozbełtane jajko
  • do smażenia olej i 2 łyżki masła
Cukinie, marchewkę i cebulę zetrzeć na grubej tarce, dodać pokruszona fetę, przyprawy, jajko, mąkę, doprawić intensywnie solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoto, osączyć krótko na ręczniku papierowym i podawać gorące z sosami lub dipami.

Tak jak Gosia placuszki podałam z tzatzykami (serek lub grecki jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym i odciśniętym z soku ogórkiem,sola i koperkiem).

Smaczne są też bez żadnych dodatków.

1 komentarz:


  1. szarlotek
    2009/10/01 13:04:42
    Jakie apetyczne! szkoda, że dzisiaj nie mam serca i głowy do gotowania.....
    majazteca
    2009/10/01 14:43:15
    Och, jak ja lubie cukinie :)) Swietne sa te placuszki :) Z dodatkiem marchewki jeszcze nie probowalam.
    mietowka22
    2009/10/01 16:06:33
    ale cudeńka, nigdy nie jadłąm takich placuszków z cukini :)
    blk21
    2009/10/01 17:30:37
    mniam :D
    myniolinka
    2009/10/01 18:25:19
    ale cudeńka!!! a jakie kolorki! mniam
    olciaky
    2009/10/01 20:21:43
    Edysiu!
    identyczne robiłam w zeszły piątek:D!
    Telepatia??:P


    Edysiu,pytałaś na moim blogu,więc odpowiadam:
    1.podpiekamy spód,tak jak w większości serników.
    2. Ja bym jabłka wyjęła na zimne ciasto ( nie ma tego niestety w przepisie),polewamy karmelem z jabłkami. Ciepłym-bo gdy będzie zimny to nam zastygnie i będzie kuszka.Odstawiamy.Potem schładzamy w lodóweczce. To tyle ode mnie.
    iis111
    2009/10/01 20:42:32
    kolejny fajny przepis:D
    cuda.wianki
    2009/10/01 20:52:15
    no wlasnie, kolejny! pozdrawiam!
    zwegowani.pl
    2009/10/01 21:40:02
    wow, wyglądają nieziemsko!
    majanaboxing
    2009/10/02 08:44:03
    Jejku, wyglądaja fantastycznie! Cóż za pyszny obiadek!:))
    malgorzata.dz
    2009/10/02 21:35:47
    Pyszotki, w każdym razie tak wyglądają. :) A sądząc po składnikach użytych - bardzo mi smakowały. :)
    edysia79
    2009/10/03 10:34:00
    Dziękuję i polecam te placuszki wszystkim miłośnikom cukinii :)
    ninn17
    2009/10/11 17:11:33
    to chyba ten alkohol z babki na mnie juz dziala bo na smierc zapomnialam ze na obiadek jedlismy najlepsze na swiecie placuszki :)
    jak widzisz szaleje z Twoimi przepisami.. a szanowny Pan Narzeczony juz sie zastanawia ile w miesiac przytyje :P
    jedlismy wlasnie z tzatzykami. pasowalo bardzo. mniam mniam
    uwielbiam Twojego bloga... ale za miesiac nie zmieszcze sie w drzwiach... :P
    edysia79
    2009/10/14 13:36:13
    Ninn no proszę, jak się rozszalałaś z moimi przepisami! Jestem pod wrażeniem :)
    Próbuj, próbuj i polecaj, może więcej osób się skusi ;)

    PS Zawsze można drzwi poszerzyć :p

    OdpowiedzUsuń