czwartek, 15 października 2009

Jabłecznik z różową bezą

Ten przepis już od dawna miałam w planie ale czekałam z nim na jesień, bo to właśnie ta pora roku kojarzy mi się z jabłkami i wszelkiego rodzaju szarlotkami jak żadna inna. Dodatkowo kiedy Szarlotek zaprosiła nas do udziału we wspaniałej Różowej akcji od razu wiedziałam że upiekę właśnie to ciasto. Jednak okazało się, że jesienią nie zdążyłam go upiec tak jak chciałam, bo spadł śnieg i mamy zimę ;)

Ciasto jest rewelacyjne: proste do zrobienia, przepyszne i ładnie się prezentuje. W smaku przypomina troszkę dymek z truskawkami, a kto go upiekł, ten wie, że temu ciastu nie da się oprzeć. Tak samo jest z tym jabłecznikiem. Jest idealny do kawy lub herbaty i jest świetnym sposobem na wprowadzenie odrobiny koloru do naszego świata kiedy za oknem mamy biały zaśnieżony krajobraz.



Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 kostka (250 g) masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 torebka kisielu wiśniowego

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę i posiekać nożem razem z mąką. Dodać żółtka i 4 łyżki cukru. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schładzać 30 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć na patelnię razem z pozostałym cukrem i smażyć na małym ogniu często mieszając, aż powstały sok wyparuje. Ostudzić.

Formę o wymiarach 21x25 cm (może też być tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy i wylepić nim jej spód.
Na cieście w formie rozłożyć przygotowane jabłka.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać kisiel (ja miałam kisiel bez cukru, więc dodałam jeszcze 4 łyżki drobnego cukru). Ubić. Piankę wyłożyć na jabłka.
Resztę ciasta z lodówki zetrzeć na dużych oczkach na piankę.

Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 50-60 minut. Kiedy ciasto wystygnie, można posypać je cukrem pudrem.

2 komentarze:


  1. przysmakikarolki
    2009/10/15 12:05:44
    Przeipieknie sie prezentuje to ciasto. Uwielbiam wszelkie jablkowe wypieki wiec domyslam sie, ze i to ciasto smakuje wspaniale.
    pozdrawiam
    kasiaaaa24
    2009/10/15 12:18:08
    Edysiu to jest najpiekniejszy jablecznik jaki kiedykolwiek widzialam :)
    Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
    2009/10/15 12:59:29
    ale kapitalnie wyglada i super brzmi te ciasto,a do tego na pewno tez wlasnie smakuje super :)
    Pozdrawiam :)
    majanaboxing
    2009/10/15 13:09:18
    Rewelacyjny!
    Przepiękny i ta beza różowa,cudo! Poczęstowałabym się kawałeczkiem:)
    szarlotek
    2009/10/15 14:04:42
    Wygląda tak bajkowo, że uśmiecham się sama do siebie :) Edytko, dziękuję że znalazłaś odrobinę czasu na wzięcie udziału w różowym tygodniu :)
    komarka
    2009/10/15 14:13:50
    Jabłecznik słodki podwójnie :) Śliczna ta różowa beza.
    rachwal81
    2009/10/15 14:45:49
    Pokazywać takie pyszności przed obiadem to tortura :P
    malgorzata.dz
    2009/10/15 15:11:25
    No no... taki róż żywy. :) Akurat dla słodkich dziewczynek. :) A samo ciacho wygląda po prostu wystrzałowo. :)
    ugotujmy
    2009/10/15 15:24:31
    zima przyszła za prędko, prawda? (u mnie nadal jesień)
    ale jabłecznik jest cudny
    wiosenka27
    2009/10/15 15:24:50
    Wygląda bajecznie:)
    emma001
    2009/10/15 16:50:09
    Nie moge sie na niego napatrzeć. Jest tak śliczny ze musze ten przepis zachowac ;)
    mietowka22
    2009/10/15 17:10:48
    moje ulubione ciasto :)
    gania76
    2009/10/15 17:51:57
    Śliczny i oryginalny :)
    ilka_86
    2009/10/15 19:13:27
    naprawdę piękniusie to ciasteczko:) i jakie różowiutkie!:]
    iis111
    2009/10/15 19:16:29
    ja bardzo podobnie robie plasniaka, tylko ze nie smaze jablek a kroje je w kawalki i ukladam na ciescie.
    ola_kulinarne
    2009/10/15 19:49:25
    Jabłecznik wygląda wspaniale, poproszę kawałek :)
    vespertinee
    2009/10/15 20:46:51
    Ojejciu, cudnie wygląda! Moja kuzynka piecze identyczny jabłecznik (my go po prostu szarlotką zwiemy) jest pycha, a beza dodaje miękkości i delikatności.
    atina_bc
    2009/10/16 05:50:44
    Edysiu jaka pyszna propozycja! bardzo smacznie sie prezentuje:) Pozdrawiam:)
    efi
    2009/10/16 18:31:59
    U mnie ta szarlotka będzie na pewno ciastem na niedzielę w najbliższym czasie :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
    edysia79
    2009/10/19 09:48:07
    Dziękuję i polecam!
    :D
    Gość: Szpunk, 213.199.240.*
    2009/11/02 11:01:28
    Rewelacja skorzystałam już z tego przepisu nie jeden raz wszystkim ogromnie smakowal i dodatkowo pięknie wyglądał
    edysia79
    2009/11/03 10:35:44
    Szpunk cieszę się ogromnie!
    Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gość: emalia103, 77.255.160.*
    2009/12/19 18:06:18
    Szarlotkę upiekłam raz i później kolejny, i kolejny, i kolejny:) Wyszła za każdym razem i w dodatku wyszła znakomicie:) Stała sie przepisem na "moje" szybki i zawsze udane ciasto:)
    edysia79
    2009/12/20 20:59:40
    Emalia ale się cieszę, no! Może teraz jeszcze ktoś się zdecyduje to ciasto upiec po przeczytaniu Twojego komentarza, bo na prawdę warto :)
    Gość: Dorota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/01/13 08:29:10
    Witam serdecznie.
    Trafiłam na twojego bloga poszukujac właśnie przepisu na jabłecznik z bezą.
    Co do bloga jest rewelacyjny- bede tu do Ciebie napewno czesto zaglądała.
    Co do jabłecznika- mam pytanie odnośnie wielkosci formy na której piekłaś to ciasto.
    Niestety nie posiadam o wymiarach takich jak podałaś w swoim przepisie.Nie chciałabym zepsuć tego ciasta, więc chcialabym poradzic sie Ciebie o ile zwiększyc ilosc produktów na forme o wielkości 35x28? O 1/3 czy może o 1/2?
    Z góry dziekuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam ciepło!!!!!
    edysia79
    2010/01/13 12:04:47
    Witaj Doroto :)
    Miło mi że spodobały Ci się moje przepisy i zamierzasz z nich korzystać :)

    Na blachę o takich wymiarach jak podałaś zwiększ ilość składników o 1/2 i ciasto piecz trochę dłużej. Potem koniecznie daj znać jak ciasto się udało, a przede wszystkim czy smakowało.

    Również pozdrawiam!

    Gość: Dorota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/01/13 18:36:15
    Droga Edysiu :)
    Dziękuję za radę- miałaś rację- ta dodatkowa połowa składników z przepisu idealnie wypadła z moją formą ;)
    Co do pieczenia- to trzymałam je tylko o 10 minut dłużej niż podane w oryginalnym przepisie- i chyba nawet nie potrzebnie bo beza ciut się wysuszyła ;)
    Jednak ogólnie ciasto wyszło pyszne- kruchutkie i pachnące. Pierwszy raz piekłam tą wersję jabłecznika i zdecydowanie na chwile obecną jest to moja ulubiona :)
    Pozdrawiam.
    Ps. Planuję zakup formy do mufinek- masz tu tyle ciekawych przepisów na nie że muszę któryś wypróbować.
    edysia79
    2010/01/15 15:38:01
    Doroto bardzo się cieszę i dziękuję :)
    Jeśli chodzi o jabłeczniki, to jest także mój ulubiony od kiedy go pierwszy raz upiekłam ;)

    Muffinki oczywiście polecam, są pyszne a dodatkowo szybkie i łatwe do zrobienia. Blacha do ich pieczenia będzie na pewno udaną "inwestycją" ;)

    Pozdrawiam!
    bbrzezinka
    2010/05/26 07:02:36
    Edysiu! Uff :P Ciasto zrobione. Dzięki za wskazówki. Zrobiłam normalną porcję składników, bo więcej nie miałam i wyszło w sam raz :D. Ciasto pycha, dzieci prosiły o dokładkę, a mąż niechętnie się na to zgadzał, bo przecież miał wziąć ciacho do pracy :P. Piekłam 40 min i było w sam raz, no ale czas pieczenia zależy od piekarnika :)
    edysia79
    2010/05/26 11:58:27
    Beatko przecież mówiłam, że na pewno Ci się uda :))
    Dzieci doskonale rozumiem, sama nie mogłam się oprzeć temu ciastu ;)

    OdpowiedzUsuń