poniedziałek, 19 października 2009

Chleb z płatkami owsianymi

Przepis na ten chleb krążył kiedyś po blogach, a zaczęła Dorota. Upiekłam go wtedy i ja, ale dopiero teraz pokazuję. Posłuchałam instrukcji wykonania, a raczej zaleceń co do formy do pieczenia i upiekłam chleb w prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Widocznie moja forma jest za duża, bo wyszedł mi taki "plaskacz", ale za to jaki dobry ;)


Składniki:
- 350 ml ciepłego mleka
- 50 ml ciepłej wody
- 25 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki chlebowej
- 150 g płatków owsianych (dałam zwykłe, ale lepsze byłyby błyskawiczne)
- 1,5 łyżeczki drożdży instant

Drożdże i cukier wsypać do szklanki ciepłego mleka i poczekać, aż ruszą. Masło rozpuścić i wychłodzić, a następnie razem z mlekiem i drożdżami dodać do pozostałych składników.Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz, uformować bochenek i zostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w naczyniu żaroodpornym około 40-50 minut w temperaturze 200 stC.

1 komentarz:


  1. ugotujmy
    2009/10/19 15:46:41
    z ogromną chęcią zjadłabym kromeczkę Twojego plaskacza :-)
    najlepiej tą z brzegu!
    emma001
    2009/10/19 17:26:19
    nie wazny kształt, ważny smak ;)
    ja tez cheetnie zjadłabym taką kromeczke

    OdpowiedzUsuń