niedziela, 18 października 2009

Surówka z czerwonej kapusty

Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Przepis znalazłam na blogu Wiosenki. Z podanych składników wychodzi jej na prawdę sporo i my z mężem jedliśmy ją aż przez trzy dni do obiadu.



Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- łyżka octu winnego
- sok z połowy cytryny
- majonez

Kapustę poszatkować, obgotować, odcedzić. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, cukier, ocet, sok z cytryny, majonez.
Wymieszać i schłodzić.

1 komentarz:


  1. iis111
    2009/10/18 19:14:07
    zapomnialam juz jak smakuje czerwona kapusta. Cale wieki jej nie jadlam:)
    majanaboxing
    2009/10/18 20:53:21
    Śliczna surówka! :)))
    Uwielbiam ją :)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2009/10/18 22:35:15
    Strasznie dawno nie jadłam takiej surówki, a przecież tak ją lubię... :) jest smaczna i pasuje do wielu dań :)
    edysia79
    2009/10/19 10:13:28
    Iwonko ja sobie o tej kapuście niedawno przypomniałam ;)

    Majanko ja też lubię, lae następnym razem zrobię jej mniej :)))

    Mirabelko masz rację, taka surówka to świetny dodatek do wielu dań.
    vespertinee
    2009/10/19 11:49:35
    Luuuuubię czerwoną kapustę! :)
    Gość: jaś, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/01/27 15:37:57
    jest super
    Gość: ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/01/27 15:41:37
    ox
    Gość: sj, *.colc.cable.ntl.com
    2010/02/01 14:50:27
    zalezy od gustu... mi wcale nie podchodzi :( musze albno jakos ja przerobic albo wyrzucic :( wole surowki z nieobgotowanej kapusty
    Gość: , *.range86-177.btcentralplus.com
    2010/02/09 16:47:24
    Witam, ja właśnie zrobiłam taką surówkę i wyszła bardzo smaczna! Teraz chłodzi się w lodówce!;)
    Gość: mk.krysia, *.gorzow.mm.pl
    2010/11/09 20:17:00
    surówka b.b. dobra ,łatwa i zdrowa polecam,pozdrawiam autora.
    Gość: to ja, incognito..., *.45-79-r.retail.telecomitalia.it
    2011/03/12 12:13:11
    mnie sie zawsze zdawalo ze surowka musi byc z surowych warzyw lub owocow...
    pozdrawiam
    PS. nie wiem jak smakuje wiec nie podziele sie walorami smakowymi ;-)
    Gość: gilda, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2011/09/18 15:52:45
    ja robie z jabłkiem i bez majonezu
    i tez jest baaardzo dobra
    Gość: Tomasz, *.tkk.pl
    2011/10/04 14:08:21
    Właśnie jestem w trakcie robienia surówki tylko nie wiem ile dać majonezu Będę próbował az będzie dobra
    Pozdrawiam
    Gość: Tomasz, *.tkk.pl
    2011/10/04 14:30:51
    To znowu ja
    Tak zacząłem próbować aż zjadłem prawie całą
    Moje spoetrzeżenie
    Wystarczy łyżka majonezu nie więcej a kapustę należy obgotować do miękkości w osolonej wodzie
    PRZEPYSZNA POLECAM

    ps Bądź bohaterem we własnym domu (przed powrotem żony)
    Gość: Rafał, *.play-internet.pl
    2011/11/09 21:22:02
    Jadłem ją wiele razy. Mi smakuje i polecam serdecznie.
    Gość: Marta, *.edata.net.pl
    2012/02/10 13:52:47
    Tylko skoro kapusta jest obgotowana to już raczej o surówce nie ma mowy. A do tego majonez..... Takie danie nazwać już należy sałatką.
    Gość: goofy, *.itcomp.pl
    2012/04/01 18:43:23
    taka sobie
    jadlem lepsza
    nie polecam
    Gość: , *.static.rdi.pl
    2012/05/09 22:53:08
    surówka? jak gotujemy to już nie jest surowe, to jaka SURÓWKA. Zatem schabowy, to w pewnym sensie, też surówka.
    Gość: agu, 91.222.124.*
    2012/06/17 22:16:06
    Według mnie surówka jest najsmaczniejsza, gdy się kapustę poszatkuje,nasoli, a potem odciśnie- nie traci wtedy smaku i "surowości". Reszta dodatków bez zmian- choć ja nie daję octu-zakwaszam cytryną i startym jabłkiem.Dodaję też do majonezu odrobinę śmietany.
    Gość: kris, *.echostar.pl
    2012/08/15 11:52:28
    to nie jest przepis na surówkę, surówki się nie gotuje
    Gość: Marta, *.astral.lodz.pl
    2014/08/24 11:36:26
    właśnie surówka czeka w lodówce na obiadek. Musi się przegryźć. Jednak wyszła mi strasznie blada po obgotowaniu. Taki delikatny róż. Podejrzewam, iż jest ona na tyle młoda, ze nie musiałam jej obgotowywać.

    OdpowiedzUsuń