sobota, 2 października 2010

Brioszka delikatnie cytrynowa

To nie miała być brioszka. To miały być bułeczki. Jednak ciasto po pierwszym wyrośnięciu było za rzadkie, żeby dało się z niego uformować kuleczki, więc wylądowało w małej foremce keksowej. W niej pięknie wyrosło, a po upieczeniu brioszka była puszysta, miękka i delikatna. Nie potrzebowała wielu dodatków, wystarczyło masło i dżem. Idealna na śniadanie, lub kolację podana ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.




Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 6 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 60 g cukru pudru
- 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 3/4 łyżeczki soli

do posmarowania i posypania:
- 1 jajko
- płatki migdałowe



Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, zalać niewielką ilością letniego mleka. Rozetrzeć palcami, aby uzyskać gładki rozczyn. Przykryć i odstawić na około 10 minut. Kiedy rozczyn podrośnie, dodać resztę cukru, sok i skórkę z cytryny, sól, rozkłócone jajka oraz masło i stopniowo dolewając mleko wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ponownie przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto delikatnie nacisnąć, żeby je odgazować, jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do natłuszczonej malej formy keksowej. Przykryć i jeszcze na 1-1,5 godziny odstawić do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem brioszkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut, aż wierzch się zrumieni.



Przepis z blogu Liski, od siebie dodałam sok z cytryny, aromat cytrynowy był bardziej wyczuwalny.

1 komentarz:


  1. majazteca
    2010/10/02 13:19:40
    Wyglada pysznie i puszyscie :) Zjadlabym kawalek posmarowany cienko maslem...
    usmiecham-sie
    2010/10/02 13:25:40
    Jaka ładna :) wygląda na bardzo delikatną.
    ciastella
    2010/10/02 13:28:24
    wygląda świetnie ;D idealna do mojej porannej kawy ;)
    kabamaiga
    2010/10/02 13:31:06
    Czasami fajnie jak coś nie pójdzie tak jak chcemy. Śliczna, mięciutka.
    milk_chocolate84
    2010/10/02 14:16:41
    Wygląda na baaaardzo puszystą :) Piękna!
    majanaboxing
    2010/10/02 14:23:19
    Jaka ładna , żółciutka i puszysta, a jak cytrynowa to już ją lubię :))
    grazyna1961.only
    2010/10/02 14:47:31
    Forma nieważna, pięknie Ci wyszła :)
    elau66wr
    2010/10/02 18:44:11
    TEŻ SIĘ CIESZE, ŻE ZAGLĄDAM do Ciebie. Ale jak nie net - to czas umyka. Zaczął się kolejny semestr na uczelni ...i zaczynam zamieniać się w dzięcioła.....zakuwanie. Ale to co tutaj widzę w wolnej chwili na pewno upiekę, bo uwielbiamy własny chlebek, bułeczki.
    karmel-itka
    2010/10/02 20:10:55
    puszysta.
    niezwykle wypieczona.
    wspaniała.
    zaytoona
    2010/10/02 20:29:37
    Rewelacyjna, Edysiu! Ogromnie mi się podoba. Takie śniadanie to istne marzenie...
    wiosenka27
    2010/10/02 21:38:57
    Wygląda ...tak idealnie:)
    Gość: ola, *.carolina.res.rr.com
    2010/10/03 03:39:35
    A czy jest szansa na to ze taka piekna brioszka urosnie po dodaniu suchych drozdzy?

    Wyglada smakowicie :)
    malgorzata-p17
    2010/10/03 12:26:32
    niesamowicie puszysta:)
    anytsujx
    2010/10/03 21:25:20
    Ślicznie Ci wyszła, bardzo apetyczne zdjęcie, pozdrawiam :)
    edysia79
    2010/10/03 23:42:14
    Dziękuję Wam bardzo :)

    Olu Powinna się udać, Liska w oryginalnym przepisie podała nawet ilość suchych drożdży: 1 łyżeczka.
    Ja suchych nie używam, bo mi na nich ciasta nie wyrastają tak dobrze jak na świeżych.
    kulinarnespotkania
    2010/10/04 08:40:50
    ale piekna:) chetnie bym zjadla taka na sniadanko:)
    dorota20w
    2010/10/05 16:13:22
    oj zjadłabym zjadła

    OdpowiedzUsuń