piątek, 22 października 2010

Soczyste kotleciki z kapustą

akie kotleciki to dobry pomysł na obiad. Można je podać bez dodatków, jedynie posypane szczypiorkiem, lub polane ulubionym sosem. W środku są miękkie i soczyste, na zewnątrz mają chrupiącą skorupkę. Trzeba tylko dobrze odcisnąć kapustę, a potem formować na prawdę nieduże kotleciki, żeby nie rozpadały się w czasie smażenia.





Składniki
:
- średnia główka młodej kapusty
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 250 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
- 2 średniej wielkości świeżo ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 łyżki mielonych suszonych pomidorów
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania


Kapustę pokroić na ćwiartki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez około 20 minut. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Kapustę odcedzić, odcisnąć i zemleć razem z cebulą, gotowanymi jajkami. Wymieszać z surowym jajkiem, mielonym mięsem, utłuczonymi ziemniakami, pomidorami i szczypiorkiem. Wyrobić, doprawić solą i pieprzem.

Uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2010/10/22 22:30:23
    Ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam takich kotlecików. Wyglądaja smakowicie. :))
    kulinarnespotkania
    2010/10/22 22:41:26
    bardzo fajny pomysl i podoba mi sie:) te kotleciki wygladaja bardzo apetycznie:)
    justmydelicious
    2010/10/22 22:53:43
    superowe są te kapuściane kotleciki!
    Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
    2010/10/22 22:54:48
    oooo,moja Mamcia robila nie tak dawno podobne,chetnie sobie zapisze Twoj przepis i wyprobuje,bo na pewno sa tak pyszne,jak probowalam :)
    Bardzo apetycznie wygladaja :)
    Pozdrawiam :)
    gosiaa99
    2010/10/22 23:25:13
    Edysiu, super pomysl! Ostatnio jemy kapuste praktycnzie bez przerwy:)
    Gość: Fuchsia, *.homerton.cam.ac.uk
    2010/10/22 23:35:04
    Moja mama robi podobne, niebo w gębie! Mniam!

    Pozdrawiam i zapraszam,
    kraina-szczesliwosci.blogspot.com/
    atina_bc
    2010/10/23 06:43:02
    Fajny pomysł:)
    mikimama
    2010/10/23 07:55:16
    Pięknie się prezentują u Ciebie Edysiu. To świetny pomysł, jak dzieciakom przemycić gotowaną kapustę :)
    dyrdymalki
    2010/10/23 07:55:36
    mniam, wyglądają cudownie !
    amatoreczka-pl
    2010/10/23 10:33:25
    Bardzo fajny przepis, bo kapusta w końcu bardzo zdrowa i tak mało przepisów z jej udziałem jest. Tylko co zamiast mięsa można by dodać?
    karmel-itka
    2010/10/23 12:04:27
    intrygujący przepis, nie powiem.
    bardzo mnie zaciekawił. chyba się pokuszę na takie kotleciki ;]
    edysia79
    2010/10/23 15:18:43
    Amatoreczko możesz wcale mięsa nie dodawać, albo dołożyć jeszcze 1-2 ugotowane jajka.
    anytsujx
    2010/10/23 17:13:01
    Wyglądają wpaniale ....
    aga-aa
    2010/10/23 19:14:13
    fajne są takie placuszki, bo i zdrowe i smaczne i aromatyczne, no i nie drogie :)
    piegusek1976
    2010/10/24 21:49:22
    fajny pomysl, lubię takie rzeczy :)
    milk_chocolate84
    2010/10/25 08:49:41
    super pomysł :) Ciekawe czy z sosem czosnkowym by dobrze smakowały, bo bardzo lubię i wszędzie go dosłownie "wtyknę" ;)
    rafasia
    2010/10/25 22:59:55
    Ja też nigdy nie jadłam takich kotlecików, ale już zapisałam sobie przepis. A tak przy okazji - bardzo lubię Twoje zdjęcia :)
    cuda.wianki
    2010/10/26 16:53:02
    Edytko, gdzies juz kiedys widzialam podobny przepis i bardzo mnie zaintrygowal, a ze nie zapisalam to pewnie skorzystam z Twojego! super! :-)

    OdpowiedzUsuń