poniedziałek, 11 października 2010

Bułki razowe z płatkami owsianymi

Są czasem takie dni, kiedy nie chce mi się iść do sklepu, ale pójść musiałabym po pieczywo na śniadanie lub kolację. Wtedy wyciągam drożdże z zamrażalnika, wyszukuję przepis na bułki i kiedy tylko drożdże się rozmrożą zabieram się za wyrabianie ciasta. W ten sposób na kolację i kolejne śniadanie możemy zjeść własne, świeże bułeczki, w dodatku takie, jakich w sklepie bym nie kupiła. Warto więc czasem dopuścić swojego wewnętrznego lenia do głosu ;)




Składniki (na 10-12 bułek):
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1-2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka)
- 1 łyżka  (17 g) masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wrzącej wody

W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać (aż miód i masło się rozpuszczą) i odstawić do wystygnięcia.


ponadto:
- 14 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dałam w całości)
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- płatki owsiane do posypania



Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać wodą. Palcami rozetrzeć drożdże, żeby powstał zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na ok. 10 minut.
Kiedy zaczyn podrośnie, dodać pozostałe składniki razem z zawartością miski z płatkami i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez około 8 minut, ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Następnie odgazować uderzając lekko dłonią i zostawić, by odpoczęło przez 5 minut.

Ciasto podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na blasze i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut, do napuszenia.

Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi..

Piec w temperaturze 200 st.C przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.


Przepis z blogu Moje wypieki (podałam z moimi niewielkimi zmianami)


1 komentarz:


  1. dyrdymalki
    2010/10/11 11:55:05
    pyszne, !
    dorotus76
    2010/10/11 12:03:47
    Sliczne wyszły :)
    Gość: bułka, *.ip.abpl.pl
    2010/10/11 12:14:34
    Swietny przpeis! Wydaje sie bardzo prosty, własnie takiego poszukiwałam. Ja bym tam sobie jeszcze dodała kminku albo czegos w tym rodzaju;)
    Gość: bułka, *.ip.abpl.pl
    2010/10/11 12:23:31
    Czy mogą być płatki owsiane błyskawiczne czy muszą byc te zwykłe?
    edysia79
    2010/10/11 12:26:30
    Ulla, Dorota dziękuję :)

    Bułka cieszę się, że przepis Ci się spodobał, te bułeczki są proste i pyszne :)
    Mogą być płatki owsiane błyskawiczne, z tym, że do posypania lepsze są zwykłe, bi ładniej się na bułkach prezentują ;)
    Gość: Ivon, 195.117.67.*
    2010/10/11 13:17:25
    Bułeczki wyglądają pysznie. Będę musiała i ja je zrobić.

    Miłego dnia !
    milk_chocolate84
    2010/10/11 13:40:46
    uwielbiam pieczywo z płatkami owsianymi :)) Takie śniadanko to ja rozumiem ;)
    dorota20w
    2010/10/11 15:03:16
    apetycznie się prezentują
    eve3.0
    2010/10/11 15:11:11
    lubię takie domowe bułki!
    a te są jeszcze z dodatkiem płatków owsianych, mniam!
    kulinarnespotkania
    2010/10/11 17:53:32
    sa piekne:) takie domowe sa pyszne i daja tyle radosci i z przygotowania i z jedzenia:)
    karmel-itka
    2010/10/11 20:28:15
    wyglądają niezwykle ponętnie.
    majanaboxing
    2010/10/11 20:53:05
    Fajne są te bułeczki Edysiu :)
    kabamaiga
    2010/10/11 21:03:59
    Też tak wolę. No i się zastanawiam czy to jest leń? W końcu roboty chyba jednak więcej. Bułeczki cudne.
    justmydelicious
    2010/10/11 22:09:21
    pieczywo z płatkami owsianymi jest pyszne!
    zaytoona
    2010/10/11 23:52:05
    Samo zdrowie. I jak pyszne!
    atina_bc
    2010/10/12 05:38:43
    Uwielbiam domowe bułeczki, a Twoje wyglądają pysznie:)
    abbra
    2010/10/12 06:31:46
    Edytko , ja kiedyś przez takiego wewnętrznego lenia upiekłam swój pierwszy chleb ;)))
    ( no , może jeszcze przez wybitnie niesprzyjającą pogodę ;)) ).

    Fajnie jest mieć świeże, domowe pieczywo na śniadanie :)
    malgorzata.dz
    2010/10/12 21:25:19
    Z moim leniem jest zupełnie inaczej. :D Pieczywo jem tylko w weekendy. A tym, które pojawia się w domu (niestety znów kupne) zajmuje się szanowny małżonek. :D
    Ale tak serio, to tęsknię za domowym. Dlatego spoglądam zazdrośnie...
    zawszepolka
    2010/10/12 22:03:46
    Edytka piękne bułki.
    Może czas nastawić zakwas? :)
    usmiecham-sie
    2010/10/13 10:34:44
    Bardzo lubie platki owsiane Edysiu. Jem je codziennie rano na sniadanie z mlekiem, więc mam ich zapas. Może ja tez bym zrobila takie buleczki? Bo mnie kusi :)
    edysia79
    2010/10/13 13:01:02
    Dziękuję Wam serdecznie!

    Poleczko zakwasu dalej się boję. Wydaje mi się, że jeśli już się go wyhoduje, to trzeba go regularnie używać, a mnie taki leń skłaniający do pieczenia nachodzi tylko raz na jakiś czas ;)

    OdpowiedzUsuń