czwartek, 7 października 2010

Makowiec z kruszonką i jabłkami

Najbardziej lubię piec ciasta, które nie wymagają dużej ilości składników i wiele pracy. Najczęściej przecież to, co proste jest najlepsze. Czasem jednak nachodzi mnie ochota na coś bardziej pracochłonnego. Takie właśnie jest to ciasto. Teraz mogę już powiedzieć, że warto było. Smakowało nam, a najbardziej mojej mamie.

Ta masa makowa i zimno na dworze, oraz zimowy zapach powietrza na dworze powodują, że coraz częściej myślę o Bożym Narodzeniu ;)





Składniki

ciasto:
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
- 3 jajka
- 250 g + 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia

masa makowo-budyniowa:
- 800 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
- 750 g gotowej masy makowej
- 6 jajek

kruszonka:
- 200 g roztopionego masła
- 300g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 150 ml gorącego mleka

- 1,5 kg jabłek



Przygotowanie ciasta:
masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Wciąż ucierają dodawać po jednym jajka na przemian z 3 łyżkami mąki. Połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.


Przygotowanie masy:
650 ml mleka zagotować. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzić budynie, a następnie połączyć z zagotowanym mlekiem. Mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

Masę makową utrzeć z jajkami, następnie stopniowo dodawać zimny budyń.


Przygotowanie kruszonki:
mąkę wymieszać z cukrem, wlać roztopione letnie masło i gorące mleko, wrobić kruszonkę, zostawić do wystygnięcia.


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.



Blachę o wymiarach 40x25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, na im ułożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć masę makowo-budyniową, posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.

2 komentarze:

  1. Gość: , *.ip.netia.com.pl
    2010/10/07 10:39:41
    Też uwielbiam takie ciasta, szybko i pysznie :)
    jolantaszyndlarewicz
    2010/10/07 10:42:37
    Edysiu zapisuje przepis, bo akurat mam w domu i jabłka i niewykorzystaną masę makową, która aż błaga, żeby ja w końcu zużyć:) pozdrawiam ciepło:)
    majanaboxing
    2010/10/07 11:27:27
    Wygląda swietnie! Makowiec z jabłkami, nigdy nie próbowałam, a brzmi naprawdę mega apetycznie!:)
    mikimama
    2010/10/07 12:06:15
    Widzę, że jabłka królują na blogach. A mak pasuje do nich idealnie... Pozdrawiam :)
    milk_chocolate84
    2010/10/07 12:23:50
    ciekawe... bardzo ciekawe :)
    A ja ostatnio widziałam w telewizji reklamę która może jeszcze nie bezpośrednio, ale już nawiązywała do świąt, więc to wcale nie tak daleko.. ;)
    cuda.wianki
    2010/10/07 12:24:33
    pracochlonne? o nie, przy Kruszynku odpada, za to popatrze sobie u Ciebie, bo wyglada cudnie! p.s. napisalam @ i czekam na odp! :-)
    kulinarnespotkania
    2010/10/07 14:07:39
    ciacho bardzo smakowite:) porywam kawalek do popoludniowej kawki:)
    justmydelicious
    2010/10/07 14:17:13
    świetnie prezentuje się to ciacho! bardzo mi się spodobała ta wariacja
    acirinka
    2010/10/07 14:33:56
    Smakowicie wygląda. Widzę Edysiu, że masz jak mój synek. Od paru dni muszę mu mówić ile jeszcze dni do Bożego Narodzenia zostało:) List do Świętego Mikołaja już napisał...:) i menu też obmyśla:) A taki makowiec na święta idealny:)
    magdi29
    2010/10/07 15:48:25
    Wygląda super apetycznie i coś całkiem innego, orginalnego. Napewno wypróbuję.
    emma001
    2010/10/07 17:31:28
    wygląa tak bogato mniam i pysznie ;)
    szarlotek
    2010/10/07 19:39:34
    No proszę, koleżanka poszalała na całego ;D Pyszniasto się prezentuje i ja się nie zgodzam,że mak przypisany jest tylko do świąt. Piekłam już makowiec z połówkami jabłek, to i ten przepis sobie zagospodaruję w odpowiednim czasie :)
    zaytoona
    2010/10/07 20:04:02
    Ja o Bożym Narodzeniu myślę szczególnie przez pryzmat tego, że wreszcie będę mogła zwalczyć przemęczenie. Póki co całymi dniami oczy mi się kleją, a wieczorami padam wcześnie nieprzytomna na łóżko. Byle więc do świąt! ;)

    No i takie pyszności jak ten makowiec zajadane bezkarnie i z usprawiedliwieniem. Ach!

    Pozdrawiam! :)
    myniolinka
    2010/10/07 20:56:21
    oby do Świąt... ale smaka mi narobiłaś że chyba jeszcze przed świętami coś z makiem wykombinuję :)
    Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
    2010/10/07 20:58:46
    A wiesz,ze ja od paru dni tez juz intensywnie myslami jestm w okolicach Swiat :),a raczej Adwentu,ktory tutaj lubie najbardziej wlasnie :)
    Ciasto prezentuje sie wybornie :)
    Pozdrawiam cieplutko :)
    kabamaiga
    2010/10/07 21:09:53
    maku w ciastach nie lubię, ale tutaj nie wygląda źle - znaczy, nie ma czarnej masy, więc może i bym się skusiła.
    cukrowawrozka
    2010/10/07 21:15:23
    ja tam już kolędy nucę. ^^
    i zapach maku to już w ogóle wprawiłby mnie w nastrój przedświąteczny. :)
    karmel-itka
    2010/10/07 22:44:34
    ojej, z jabłuszkiem? ciekawy.
    niezmiernie apetycznie się prezentuje ;]
    karin-29
    2010/10/08 09:20:39
    Ciasto wygląda baaardzo orginalnie:)
    olciaky
    2010/10/09 00:16:53
    mmm.. ciekawie wygląda;)
    Taki "łaciatek":)
    Ps: Edytko, zapraszam Cię po odbiór dwóch wyróżnień
    waniliowachmurka.blogspot.com/2010/10/doceniona.html

    OdpowiedzUsuń

  2. Buziaki
    usmiecham-sie
    2010/10/10 11:28:31
    Bardzo fajne ciasto. Lubię takie,w których jest kilka składników - nie tylko sam mak, ale jeszcze warstwa jabłek i kruszonka. Nie taki typowy makowiec i to mi się podoba.
    atina_bc
    2010/10/11 05:50:06
    Wygląda pysznie!
    jolantaszyndlarewicz
    2010/10/11 15:56:53
    upiekłam, juz prawie nie ma...maż zajada, aż mu sie uszy trzęsą i gdy zaczyna kolejny kawałek powtarza "pyszne ciasto" jakby dla usprawiedliwienia:) ...a niech gada, ja sama złamałam sie dla kawałeczka...co nie udało sie żadnemu ciastu przez 4 miesiace:)
    Gość: marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/10/25 19:33:09
    a jeśli chciałabym użyć suchego maku i samemu go zmielić itd? to ile mniej więcej potrzeba?
    Gość: aniuszka, *.static.rdi.pl
    2014/01/30 15:43:17
    Do pieczenia makowca przymierzam sie od dawna jednak nie moglam trafic na "wymarzony" przepis na niego.. i niespodzianka wlasnie go znalazlam! Mam wszystkie skladniki wiec zaraz zabieram sie za przygotowanie :) przepis juz spisalam na pewno bedzie mi czesto towarzyszyl w wypiekach :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń