środa, 27 października 2010

Kolorowy piegusek

Uwielbiam przeglądać "Złotą księgę czekolady" i wybierać przepisy do wykorzystania. Mój synek ma tak samo ;)

W czasie ostatniego oglądania księgi Krystianek wybrał sobie właśnie tego pieguska jako nasz najbliższy wypiek, bo oczywiście we wszystkim w kuchni z chęcią mi pomaga. Ponieważ mieliśmy akurat wszystkie potrzebne składniki, to następnego dnia zabraliśmy się za pieczenie.

No i jest, a raczej był, bo został szybko zjedzony, kolorowy piegusek. Bardzo nam się podobały te kolorowe groszki na wierzchu i kolorowa otoczka wokół czekoladek w środku ciasta. A smak? Rewelacja, zresztą inaczej być nie może, jeśli popatrzy się na składniki :)




Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/8 łyżeczki soli
- 125 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru (w oryginale było 80 g)
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 duże jajko
- 125 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich (w oryginale orzechy pekan)
- 50 g czekoladek M&M



W średniej misce wymieszać mąkę, sodę i sól.
W dużej misce mikserem na wysokich obrotach utrzeć masło i obydwa rodzaje cukru na jednolity krem. Dodać esencję waniliową i jajko, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę z mąką.

Po dobrym wymieszaniu ciasta wmieszać pokrojoną czekoladę, orzechy i czekoladki M&M. Wymieszać łyżką lub wyrobić ręką.

Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec na złocisty kolor przez 15-20 minut.

1 komentarz:


  1. Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/10/27 12:13:27
    Ja czasami wolę nie pokazywać niektórych przepisów dzieciom, zamęczyłyby mnie z prośbą o wykonanie :):):)
    kabamaiga
    2010/10/27 12:43:37
    Edysiu super piegusek. Moja córcia ma dokładnie to samo. Zróbmy to i to też, o i jeszcze to :)
    mikimama
    2010/10/27 12:58:56
    Obawiam się, że moi by tylko wydłubywali kolorowe cukierki :)
    anna.kaminska.pl
    2010/10/27 13:42:46
    Jaki wesoły piegus! Bardzo ciekawe dla dzieciaków i nie tylko. Sama bym z radością zjadła.

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
    milk_chocolate84
    2010/10/27 15:30:15
    mój synek by mnie chyba ozłocił za takie cudo :) Wygląda bajecznie!
    zaytoona
    2010/10/27 15:50:37
    Ojejuśku! Wspaniałe, wspaniałe! Mogę porwać trójkącik? ;)
    gosiaa99
    2010/10/27 16:28:30
    No tak nie ma co sie meczyc w wykrawaniem ciasteczek\ ;) Pomysl swietny!:)
    majanaboxing
    2010/10/27 17:39:00
    Fajne ciacho ,a te m&msy dodają mu uroku:)
    myniolinka
    2010/10/27 17:48:49
    ja przeglądam książki z moją najmłodszą córką a ona co stronę pyta: " mama upiekasz to?" :)
    w piegusku najbardziej podobają mi się m&m oczywiście :)
    cukrowawrozka
    2010/10/27 18:14:44
    och, moja kochana książka! i ten piegusek piękny! : D
    gosiab_3
    2010/10/27 19:20:46
    ooo,jaki fajny i kolorowy!!! super wyglada :) czy tez wygladal :)
    Usciski :)
    karmel-itka
    2010/10/27 20:24:08
    uroczy ten piegusek ;]
    mogę kawałeczek?
    ugotujmy
    2010/10/28 16:39:37
    ale on fajnie kolorowy!
    justmydelicious
    2010/10/28 17:52:56
    te kolorki zachęcają :)
    piegusek1976
    2010/10/28 21:02:36
    jaki wspaniały ten mój imiennik:) wszystkie pieguski są fajne ha ha ha skromnością nie grzeszę w tym poście :) pozdrawiam
    usmiecham-sie
    2010/10/28 21:43:04
    Ale fajne, kolorowe! Uwielbiam takie :) Do tej pory myslalam tylko nad ciasteczkami z kolorowymi groszkami, na ciasto bym nie wpadła. A na ksiazke o czekoladzie, wlasnie tą, o której piszesz, czekam niecierpliwie - ma przyjechac w niedzielę :)
    Gość: lirene21, *.lublin.mm.pl
    2010/10/29 18:21:08
    coz za kolorki :) napewno wyprobuje ten przepis :)
    vespertinee
    2010/10/30 23:04:29
    Ale ładny :) NIe wiem tylko, czy u mnie 'piegi'by wytrzymały do wypieku...:)
    Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/11/21 16:53:54
    za dużo sody! tam chyba powinno być 1/2 łyzeczki sody bo mi ciasto z takimi proporcjami jak zostało tu napisene nie wyszło:P
    edysia79
    2010/11/23 21:55:38
    Aniu ja zrobiłam tak jak w przepisie, dałam 2 płaskie łyżeczki sody i ciasto ładniw wyrosło. Nie wiem, dlaczego Tobie się nie udało.
    Gość: justyna, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/02/16 11:21:11
    Mmm, wlasnie wyciagnelam swojego pieguska z piekarnika...musialam go piec 35 min poniewaz wbijany patyczek ciagle był mokry...poki co stygnie;) Wrazenia smakowe później:)
    Gość: justyna, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/02/16 11:32:10
    ...niestety wyszedł totalny zakalec...ciasto w srodku mokre...a zrobilam wszystko wg przepisu.
    edysia79
    2011/02/16 13:03:22
    Justyno na pewno wyszedł zakalec? może trzeba było poczekać dłużej, żeby ciasto dobrze wystygło? To ciasto nie wyrasta wysokie, więc za bardzo nie ma co opaść..
    Na prawdę szkoda, bo ciasto jest pyszne i mnie wyszło za pierwszym razem i nie miałam z nim żadnych problemów, więc nie wiem, co mogłabym Ci poradzić :(
    Gość: justyna, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/02/16 20:23:58
    Piekłam w tortownicy 21 cm i po wyciagnieciu z piekarnika ciasto wyraznie opadło...Mimo wszystko w smaku - rewelacja:)!

    OdpowiedzUsuń