Tarta dla tych, którzy lubią crumble,
czyli owoce pod kruszonką. Ciasta jest malutko, a owoców i kruszonki
dużo. Ja przekonałam się, że jednak zwolenniczką tego typu wypieków nie
jestem, ale mama, mąż i siostrzeniec zjedli ze smakiem, ciesząc się z
tego, że owoce górują nad ilością ciasta.
Przepis z książeczki "120 wypieków" z serii Z kuchennej półeczki (zmniejszyłam o połowę ilość malin).
Składniki (na formę o średnicy 24 cm)
na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 125 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka zimnej wody
na owocowe nadzienie:
- 450 g śliwek bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
- 125 g malin
- 3 łyżki brązowego cukru
na kruszonkę:
- 125 g mąki pszennej
- 75 g brązowego cukru
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g mieszanych orzechów posiekanych lub startych na tarce o dużych oczkach (u mnie kilka orzechów włoskich, migdały i niesolone orzechy ziemne)
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie ciasta:
mąkę i cukier wymieszać w misce, dodać pokrojone masło i palcami rozcierać, aż utworzy się kruszonka. Wtedy dolać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
mąkę i cukier wymieszać w misce, dodać pokrojone masło i palcami rozcierać, aż utworzy się kruszonka. Wtedy dolać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować
ciasto i wyłożyć nim blachę do pieczenia tart. Ciasto nakłuć w kilku
miejscach, włożyć do lodówki na czas przygotowywania owoców i kruszonki.
Przygotowanie owoców:
śliwki i maliny wymieszać z brązowym cukrem.
śliwki i maliny wymieszać z brązowym cukrem.
Przygotowanie kruszonki:
mąkę, cukier i masło rozetrzeć w misce palcami na kruszonkę. Dodać orzechy i cynamon, wyrobić kruszonkę.
mąkę, cukier i masło rozetrzeć w misce palcami na kruszonkę. Dodać orzechy i cynamon, wyrobić kruszonkę.
Formę ze schłodzonym ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie owoce, posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 20-30 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 20-30 minut, aż wierzch będzie złocisty.
OdpowiedzUsuńmilk_chocolate84
2013/09/25 08:49:49
to ciasto dla mnie :)
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/09/25 09:06:22
Piękna kruszonka, połączenie śliwek z malinami to prawdziwy rarytas :)
kabamaiga
2013/09/25 09:52:20
Robię właśnie ciasto z figami, a mój mąż się krzywi i prosi o śliwkowe. Może go podeślę do Ciebie, co?
majazteca
2013/09/25 11:28:35
Wspanialosci! I ta kruszonka...mniam, mniam :)
Pozdrowienia.
majanaboxing
2013/09/25 16:55:38
Pyszna musi być. Fajne składniki no i ta kruszonka!:)
Gość: Arkadiusz, *.adsl.inetia.pl
2013/09/25 19:19:17
Pycha.. trza robić ..:)
Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
2013/09/26 09:30:01
Smakowita :).
babaluca1
2013/09/27 18:37:08
uwielbiam takie cuda - póki jeszcze są śliwki muszę zrobić
basinepichcenie
2013/09/28 22:36:09
Mrauuu, wygląda cudownie. Uwielbiam wszystko co jest ze śliwkami, a dodatek malin, mniam :)
Przy okazji zapraszam na konkurs u mnie na blogu
basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 12:29:04
Uwielbiam crumble ...a więc to ciacho dla mnie:)