niedziela, 4 stycznia 2015

Likier czekoladowo-piernikowy

Połączenie czekolady, mleka i korzennych przypraw musi być dobre. Po dodaniu do nich alkoholu otrzymujemy bardzo smaczny zimowy likier. Polecam gorąco właśnie teraz, bo najbardziej wyjątkowo smakuje popijany wieczorem przy migoczącej choince...



Przepis z blogu Sto kolorów kuchni.
Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 300 ml mleka (2 lub 3,2%)
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej, a jeśli kupnej to bez dodatku mąki)
  • 200 ml wódki

Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Dodać cukier puder i podgrzewać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Do zimnego mleka czekoladowego dolać alkohol i całość dobrze wymieszać. Przelać do butelek i schłodzić. Przechowywać w lodówce, a przed podaniem wstrząsnąć.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2015/01/05 15:15:53
    ...ależ kusicie Kobietki, ależ kusicie ... a ja teraz bez alkoholu obchodzić się muszę:) ... wprawdzie rzadko kiedy coś piję, ale akurat słodkie likiery lubię popróbować od czasu do czasu .. a i mój Mąż bardzo często je ostatnio robi:)

    OdpowiedzUsuń