Pierwszy raz robiłam taką wersję tego
chrupiącego dodatku do mleka czy jogurtu. Dlaczego dwie nazwy? Musli to
mieszanka płatków zbóż, ziaren i suszonych owoców, a granola to ta sama
mieszanka ale zapieczona z dodatkiem miodu, oleju lub też soku czy
przecieru owocowego. Tutaj są obydwie wersje, zmieszane ze sobą.
Musli/granola wyszła bardzo smaczna, chrupiąca, delikatnie słodka.
Karolina dziękuję za kolejny pyszny przepis, motywację i wspólne pieczenie :)
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 37 g otrębów pszennych (w oryginale zarodki pszenne)
- 30 g wiórków kokosowych
- 55 g pestek słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 80 g migdałów bez skórki
- 70 g orzechów laskowych
- 1,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki syropu klonowego (zastąpiłam miodem)
- 140 g rodzynek
- 35 g daktyli pokrojonych
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika, migdały oraz orzechy. Gotową mieszankę podzielić na dwie równe części.
W garnuszku podgrzewać na małym ogniu
olej oraz miód aż się połączą. Wlać do jednej z części mieszanki i
mieszać, aż wszystkie składniki pokryją się płynem i nie będzie grudek.
Tak przygotowaną mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia lub do dużej ceramicznej formy do zapiekania. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 130 st.C i piec przez 60 minut. Co około 15
minut przemieszać całość i sprawdzać, czy za bardzo się nie rumieni
(gdyby tak było, skrócić czas pieczenia).
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Zimną granolę wymieszać z odłożoną wcześniej mieszanką oraz rodzynkami i daktylami. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
OdpowiedzUsuńGość: Pani M., *.icpnet.pl
2015/01/28 11:24:33
Uwielbiam granolę własnej roboty. Do tego takie piękne podanie....
Gość: foodmania, *.static.korbank.pl
2015/01/28 20:52:06
idealnie pyszna, domowa granola!
kabamaiga
2015/01/28 21:33:49
Widzę, że też miałaś wątpliwości co do nazwy. Cieszę się, że się skusiłaś. Moja się właśnie dzisiaj skończyła. Trzeba było zrobić z całej porcji :)
jolantaszyndlarewicz
2015/01/29 12:40:31
Edytko uwielbiam takie domowe granole .... to naprawdę wspaniałe śniadanie i porcja zdrowia na cały dzień:)
aga-aa
2015/01/30 16:16:53
muszę w końcu zrobic granolę, ale boję się, ze zjem na raz wszystko