środa, 28 stycznia 2015

Musli pieczone. Granola

Pierwszy raz robiłam taką wersję tego chrupiącego dodatku do mleka czy jogurtu. Dlaczego dwie nazwy? Musli to mieszanka płatków zbóż, ziaren i suszonych owoców, a granola to ta sama mieszanka ale zapieczona z dodatkiem miodu, oleju lub też soku czy przecieru owocowego. Tutaj są obydwie wersje, zmieszane ze sobą. Musli/granola wyszła bardzo smaczna, chrupiąca, delikatnie słodka.
Karolina dziękuję za kolejny pyszny przepis, motywację i wspólne pieczenie :)




Składniki:
  • 250 g płatków owsianych
  • 37 g otrębów pszennych (w oryginale zarodki pszenne)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 55 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 80 g migdałów bez skórki
  • 70 g orzechów laskowych
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki syropu klonowego (zastąpiłam miodem)
  • 140 g rodzynek
  • 35 g daktyli pokrojonych

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika, migdały oraz orzechy. Gotową mieszankę podzielić na dwie równe części.
W garnuszku podgrzewać na małym ogniu olej oraz miód aż się połączą. Wlać do jednej z części mieszanki i mieszać, aż wszystkie składniki pokryją się płynem i nie będzie grudek. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do dużej ceramicznej formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 st.C i piec przez 60 minut. Co około 15 minut przemieszać całość i sprawdzać, czy za bardzo się nie rumieni (gdyby tak było, skrócić czas pieczenia).
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Zimną granolę wymieszać z odłożoną wcześniej mieszanką oraz rodzynkami i daktylami. Przechowywać w szczelnym pojemniku.




1 komentarz:


  1. Gość: Pani M., *.icpnet.pl
    2015/01/28 11:24:33
    Uwielbiam granolę własnej roboty. Do tego takie piękne podanie....
    Gość: foodmania, *.static.korbank.pl
    2015/01/28 20:52:06
    idealnie pyszna, domowa granola!
    kabamaiga
    2015/01/28 21:33:49
    Widzę, że też miałaś wątpliwości co do nazwy. Cieszę się, że się skusiłaś. Moja się właśnie dzisiaj skończyła. Trzeba było zrobić z całej porcji :)
    jolantaszyndlarewicz
    2015/01/29 12:40:31
    Edytko uwielbiam takie domowe granole .... to naprawdę wspaniałe śniadanie i porcja zdrowia na cały dzień:)
    aga-aa
    2015/01/30 16:16:53
    muszę w końcu zrobic granolę, ale boję się, ze zjem na raz wszystko

    OdpowiedzUsuń