sobota, 10 stycznia 2015

Tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewającą

Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z trzema serami - goudą, fetą i kremowym twarogiem. Dwa pierwsze są pokrojone w słupki i owinięte plasterkami dojrzewającej szynki. Tak zapieczona gouda smakowała jak wędzony oscypek, co nas podczas jedzenia zaskoczyło. Ale to bardzo dobrze, bo oscypki bardzo lubimy.




Składniki (na formę 24 x 30 cm):
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera feta
  • 150 g goudy w kawałku  + 50 g startej
  • 100 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej)
  • 150 g twarogu kremowego
  • 3 jajka roztrzepane (łyżkę odłożyć do posmarowania)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Ciastem francuskim wyłożyć formę razem z brzegami. Pozostałą część ciasta pokroić w paski i odłożyć.
Szpinak umyć, odcisnąć i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojony szpinak i smażyć przez około 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić.
Ser feta i goudę pokroić w słupki grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek sera owinąć szynką.
Twaróg kremowy wymieszać z roztrzepanymi jajkami, 50 g startej goudy, papryką i bułką tartą. Dodać szpinak i jeszcze raz wymieszać.
Na ciasto w formie wyłożyć masę serową ze szpinakiem. Ułożyć kawałki serów w szynce. Na wierzchu ułożyć odłożone paski ciasta tworząc kratkę. Paski ciasta i boki posmarować odłożonym jajkiem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C (z termoobiegiem do 180 st.C) i piec przez około 45-50 minut.





1 komentarz:


  1. Gość: pani M., *.icpnet.pl
    2015/01/10 12:42:14
    Tarta mówisz.. To coś dla mnie!
    Twoja jest idealna, wygląda jak z dobrej restauracji! Pozdrawiam bardzo serdecznie!!
    norber_t
    2015/01/10 21:29:19
    apetycznie wygląda, z chęcią wypróbuję :)
    jolantaszyndlarewicz
    2015/01/11 12:35:19
    Rewelacyjna zapiekanka, wspaniale wyglądają te zapieczone slupki sera w szynce. Zapisuję przepis:)
    kabamaiga
    2015/01/11 20:59:45
    Tak mi się przypomniała nasza rozmowa o tym, że ciasto francuskie nie ma ani grama masła :)
    zuzana19
    2015/01/13 22:54:49
    Tarta wygląda smakowicie, właśnie szukałam przepisu na wykorzystanie ciasta francuskiego , które zalega mi w lodówce i to jest to :)
    Pozdrawiam
    wedith
    2015/01/15 13:27:36
    Aż chce się zjeść w całości!
    Gość: , 193.243.143.*
    2015/01/16 08:28:39
    Mam pytanie co do tego sera owijanego szyneczką... Czy w takim ruloniku ma być razem feta i ser żółty?? Czy feta i ser mają być każdy w osobnym ruloniku?? Pozdrawiam.
    edyta_rosner
    2015/01/16 09:03:54
    Sery należy owinąć każdy rodzaj i każdy kawałek osobno. Dobrze widać to na drugim zdjęciu: owinięta w szynkę feta jest obok tak samo owiniętej goudy.
    matleen
    2015/01/24 14:14:15
    Twoja tarta wygląda bardzo zachęcająco
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń