środa, 21 stycznia 2015

Zupa pomidorowa z soczewicą, papryką i kuskusem

Gęsta, pożywna, treściwa zupa. Doskonale rozgrzewa, smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Przepis znalazłam na blogu Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki już jakiś czas temu, ale dopiero teraz zrobiłam. Nam bardzo smakowała i będę do niej na pewno wracać.



Składniki:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 papryki w różnych kolorach (czerwona i żółta)
  • 5 łyżek kuskusu
  • sól, pieprz, cukier, liść laurowy,
  • po 1/3 łyżeczki tymianku, oregano i ostrej mielonej papryki
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę, chwilę smażyć. Zalać bulionem, dodać przepłukaną na sicie soczewicę oraz pomidory i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Wtedy zdjąć z ognia, wsypać kuskus, wymieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Kiedy kuskus napęcznieje i będzie miękki zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem.

1 komentarz:


  1. wedelka
    2015/01/21 16:16:32
    Cieszę się, że Wam smakowała :)
    Gość: Pani M, *.icpnet.pl
    2015/01/21 18:11:32
    Przepyszna zapewne!!!
    Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
    2015/01/21 21:14:28
    pożywna i pełna smaku :)
    jolantaszyndlarewicz
    2015/01/22 11:49:45
    Wygląda pysznie:). Pozdrowionka zasyłam
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2015/01/22 19:08:58
    Planuje zupe z czerwonej soczewicy ale inna niz twoja :) Chociaż zdjecia mnie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń