czwartek, 29 stycznia 2015

Likier krówkowy Szalony cielaczek

Likier dla wszystkich, którzy lubią słodkie napoje alkoholowe. Banalny w przygotowaniu, jedynie z trzech składników. Poza tym, że bardzo mi smakuje, także szalenie podoba mi się nazwa "Szalony cielaczek". Wiem, że będzie to jeden z moich ulubionych likierów, nie tylko na święta.

Przepis znalazłam na blogu Izy, teraz w kolejce do przygotowania czeka Jej likier z kukułek.




Składniki:
  • 500 ml białego rumu
  • puszka masy krówkowej (kajmaku)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do pojemnika blendera wlać połowę rumu, przełożyć masę krówkową i zmiksować dokładnie. Dolać resztę rumu oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dobrze zmiksować.

Gotowy likier przelać do butelek i odstawić na około 2-3 dni.

Można przechowywać w temperaturze pokojowej, jeśli ma postać dłużej, przechowywać w lodówce. Każdorazowo przed nalaniem do kieliszków dokładnie wstrząsnąć.


1 komentarz:


  1. n_zak
    2015/01/29 15:05:41
    Zrobię jeszcze dzisiaj :)
    Gość: pani M., *.icpnet.pl
    2015/01/29 16:10:04
    kocham, uwielbiam!!!!! z lodami i kakao!!!!! mrrraaauuuuu
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2015/01/31 11:22:39
    lubię takie podobne nawet robie i z kukulek i malibu z kokosa :) pycha!
    aga-aa
    2015/02/02 20:19:12
    najlepszy!
    matleen
    2015/02/02 23:19:40
    Szalony cielaczek ;) nazwa rozbraja :)
    Likier zapewne jest pyszny. Na razie nie mogę go skosztować ale...moi goście i owszem.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie
    dorotasmakuje
    2015/02/04 00:24:28
    chętnie bym skosztowała :)
    jolantaszyndlarewicz
    2015/02/04 10:41:26
    Boska ta nazwa Edytko:). Widziałam go już u Izy ... i nawet masę krówkowa mam... tylko rumu ciągle zapominam kupić:). U nas w domu często robi się podobny likier z tym, że z masy krówkowej i wódki:)
    n_zak
    2015/02/10 21:30:19
    Tak jak napisałam, zrobiłam jeszcze tego samego dnia, nie minęły dwa tygodnie i już tylko końcówka została :)
    czympachnieuzakow.blox.pl/2015/02/Likier-kajmakowy.html

    OdpowiedzUsuń