piątek, 2 stycznia 2015

Zakwas buraczany na barszcz

W tyn roku po raz pierwszy podałam na wigilijną kolację barszcz czerwony na zakwasie. Do tej pory barszcz robiłam według tego przepisu. Chyba od teraz zostanę przy wersji zakwasowej, bo wymaga mniej pracy, co liczy się przed świętami, a i warzywa z których gotuje się wywar można zużyć do sałatki i nie trzeba ich już gotować osobno, więc właściwie mam dwie potrawy za jednym zamachem.
Przepis z blogu Sto kolorów kuchni.




Przepis na barszcz na takim zakwasie znajdziecie TUTAJ.

Składniki
:
  • 1 kg buraków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1 małej cytryny
Buraki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa włożyć do dużego słoja lub naczynia kamionkowego.
Około 2 litry letniej przegotowanej wody wymieszać z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Przygotowaną zalewę wlać do słoja z warzywami tak, żeby wszystkie były nią przykryte. Słój przykryć gazą, owinąć gumką i odstawić na 3-4 dni. Jeśli na wierzchu pojawi się piana, należy ją usuwać.
Następnie zakwas przelać przez sito do czystej butelki lub słoika i przechowywać w lodówce do 14 dni.



1 komentarz:


  1. zapiski_szwedzkie
    2015/01/03 20:33:43
    A jak pozniej z zakwasu robi sie juz sam barszcz?
    edyta_rosner
    2015/01/03 20:47:53
    Przepis na barszcz na zakwasie jest w dzisiejszym wpisie:
    przystole.blox.pl/2015/01/Barszcz-czerwony-na-zakwasie.html
    jolantaszyndlarewicz
    2015/01/05 15:12:48
    Bardzo lubię gotować barszcz z zakwasu, bo nie dość, że szybko się go robi to jest przepyszny:) .... lubię tez pić sam zakwas:)
    zapiski_szwedzkie
    2015/01/05 15:22:43
    Dzięki.

    OdpowiedzUsuń