Mój tata kiedyś często kupował boczek 
rolowany. Najczęściej przyprawiony był sporą ilością papryki. W mojej 
wersji papryki nie ma, ale są pieczarki, por, mielone mięso i zioła. 
Taka pieczeń jest bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo dobrze sprawdza 
się jako wędlina do pieczywa. 
Składniki:
- 800 g chudego surowego boczku
 - 250 g mielonego mięsa wieprzowego
 - 200 g pieczarek
 - 1 nieduży por
 - 1 jajko
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka oleju
 - sól, pieprz, oregano, estragon, rozmaryn
 
Jeśli trzeba odkroić z boczku skórę i 
rozkroić na płat który będzie można zwinąć w roladę. Umyć, osuszyć i 
dokładnie natrzeć solą oraz pieprzem, zwinąć i odstawić pod przykryciem 
na około dwie godziny do lodówki.
Pieczarki oczyścić i pokroić w 
plasterki, a następnie podsmażyć na maśle i ostudzić. Pora oczyścić i 
pokroić w krążki. Pieczarki i pora dodać do mielonego mięsa razem z 
roztrzepanym jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Farsz 
dokładnie wyrobić.
Boczek posmarować farszem, zostawiając 
jeden wolny brzeg, żeby nadzienie nie wypłynęło. Zwinąć w roladę, ściśle
 obwiązać grubą bawełnianą nicią. Roladę z każdej strony dokładnie 
natrzeć oregano wymieszanym z estragonem. Włożyć do żaroodpornej formy, 
podlać niewielką ilością wody (ok. 60 ml).
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić 
formę z roladą i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, a potem przykryć
 i piec przez kolejne 60-70 minut, aż mięso będzie upieczone i ładnie 
zrumienione.
Po wyjęciu z piekarnika do ostygnięcia co jakiś czas polewać pieczeń sosem, który się wytworzył (wtedy rolada nie będzie sucha).
Można podawać na ciepło jak i na zimno. 
Jeśli rolada ma pełnić rolę wędliny do pieczywa, to najlepiej kroić ją 
dopiero po schłodzeniu w lodówce przez całą noc. Wtedy będzie się dobrze
 kroić i nie będzie się rozpadać. Schłodzoną roladę można kroić nawet na
 cieniutkie plasterki i ładnie trzyma formę, nie rozpada się.

OdpowiedzUsuńkabamaiga
2015/01/08 20:16:10
Mój teść uwielbia boczek. Ja natomiast nie mogę patrzeć na niego (na kanapce). Musze jednak przyznać, że Twoja rolada do mnie przemawia.
jolantaszyndlarewicz
2015/01/09 16:27:48
Bardzo lubię taki rolowany boczuś, moja Teściowa robi przepyszną roladę, twoja nadziana jednak jeszcze bardziej mi się podoba:)