Przepis
zaczerpnęłam z książki mojej mamy "Kuchnia polska" z lutego 1959 roku.
Książka jest więc ode mnie starsza o równe 20 lat i mama mówi, że
wszystkie przepisy z niej się sprawdzają. Tego jednak jeszcze nie wiem,
bo ta babka jest pierwszym moim wypiekiem na podstawie przepisu z tej
książki i jakżeby inaczej, wyszła i jest bardzo dobra :) Zastanawiam się
tylko, gdzie ten marmurek, bo moja babka jakaś łaciata jest ;)
Składniki (cytuję z książki):
- 25 dkg mąki
- 15 dkg masła
- 15 dkg cukru w mączce
- olejek migdałowy
- wanilia (u mnie cukier wanilinowy)
- 4 duże jaja
- 1/2 paczki proszku do pieczenia (u mnie 1 łyżeczka)
- 2 dkg kakao
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, stopniowo przesiany cukier, wanilię, olejek migdałowy. Wszystkie składniki starannie utrzeć.
Ubić i dodać pianę, przesypać mąką z proszkiem, lekko wymieszać.
2/3 ciasta wyłożyć do formy, resztę ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch jasnego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180C.
- 25 dkg mąki
- 15 dkg masła
- 15 dkg cukru w mączce
- olejek migdałowy
- wanilia (u mnie cukier wanilinowy)
- 4 duże jaja
- 1/2 paczki proszku do pieczenia (u mnie 1 łyżeczka)
- 2 dkg kakao
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, stopniowo przesiany cukier, wanilię, olejek migdałowy. Wszystkie składniki starannie utrzeć.
Ubić i dodać pianę, przesypać mąką z proszkiem, lekko wymieszać.
2/3 ciasta wyłożyć do formy, resztę ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch jasnego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180C.
OdpowiedzUsuńGość: Imbir, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/07 22:52:07
Tak, łaciata. :-) Ale ładna :-)
iis111
2008/11/07 23:20:56
Mi tez sie podoba:)
grumko
2008/11/08 06:15:44
Edysiu: chyba wiem o jakiej książce piszesz. Czy ona ma taką szaro-burą okładkę z lekko żłobionym tytułem i czy posiada zakładkę z materiału?? Jeśli tak to moja mama też ją miała, a Twój kolega przygotowywał z niej swoje pierwsze potrawy;-)
majanaboxing
2008/11/08 09:26:16
Laciata i piękna!!! Po prostu piękna! :))
Gość: rudasek35, *.multimo.gtsenergis.pl
2008/11/08 14:04:58
piękna ,jak z reklamy mleka ,,łaciate".Musi być przepyszna :-)
casiapaw
2008/11/08 20:18:53
Mi też skojarzyła się z mlekiem łaciatym :)
atina_bc
2008/11/08 21:17:58
Edysiu piękna łaciata babeczka:) Ale jak spojrzałam na pierwsze zdjęcie to pomyślałam - muffinka gigant;)
anra1
2008/11/08 23:15:48
haha ja też pomyślałam że to big mufinka :) wygląda bardzo apatycznie łaciata babka
zemfiroczka
2008/11/08 23:30:25
Zadziwiające jak zbieżne muffinowe myśli mamy ;)) Fajowskie ciacho :)
pozdrówka!
notme-gotuje
2008/11/09 08:10:46
Babuszka piekna zolciutka i pulchniutka :)
mysza_klapsiara
2008/11/09 13:41:55
Łaciata wygląda bosko. Jak nic big-muffina ;) Pysznie.
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2009/05/01 17:11:17
kobieto a gdzie ten maremur.Chyba kładzie się jedną łyżkę jasnego ciasta i łyżkę ciemnego do wyczerpania.
edysia79
2009/05/01 17:15:29
A może by tak przeczytać cały wpis? Wtedy gościu szanowny zauważyłbyś, że napisałam że ja sama marmuru w mojej babce nie widzę, raczej łaty, ale nazwę zostawiłam oryginalną.
Gdybym ciasto wykładała łyżką na przemian jasne i ciemne, jak radzisz, to wyszła by mi zebra a nie żaden marmur.