czwartek, 13 listopada 2008

Kruche rogaliki orzechowe

Moja mama też przyłączyła się do trwającego właśnie Orzechowego Tygodnia i upiekła orzechowe ciastka ;) Takie rogaliki piecze dość często i smakują wszystkim, a najbardziej oczywiście dzieciom.
 


Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- aromat migdałowy

Masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski lub na stolnicę, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto.
Odrywać po kawałku i formować niewielkie rogaliki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze.
Piec w 200ºC przez 10-15 minut.

Podawać posypane cukrem pudrem. Można też końce rogalików zanurzyć w polewie czekoladowej i obtoczyć w wiórkach kokosowych. My taką "wypasioną" wersję robimy na święta.

1 komentarz:


  1. kasiac01
    2008/11/13 22:05:44
    zgrabne te rogaliki. Bardzo takie lubię. A i świąteczna "wypasiona" wersja brzmi smakowicie. Pozdrowienia dla Mamy!
    Gość: andzia-35, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2008/11/13 22:20:16
    Fajne!
    casiapaw
    2008/11/13 22:25:15
    Powiedz mamie, że są cudowne! Uwielbiam takie maleństwa, które pochłania się na raz, no, najwyżej na dwa razy. A tą czekoladą też bym nie pogardziła ;)
    edysia79
    2008/11/13 23:00:15
    Kasiuc oj, będę musiała zrobić ą wypasioną wersję na święta koniecznie ;)
    Mamę pozdrowię oczywiście, dziękuję :)

    Andziu dzięki :))

    Casiu powiem :D To są właśnie takie ciasteczka na raz :)
    majanaboxing
    2008/11/14 08:22:23
    Jakie cudowne rogaliki! Skoro smakują dzieciom, to na pewno mojemu także posmakują! :)) Biorę przepis i pozdrawiam ciepło Mamę i Edysię! :)
    atina_bc
    2008/11/14 08:27:45
    Uwielbiam takie rogaliki! Wyglądają bardzo apetycznie:) Oj będą u mnie kiedyś będą:)
    krokodyll8
    2008/11/14 12:51:00
    To miłe. :-) Ładne rogaliki! :-))
    kuchareczka58
    2008/11/14 21:53:48
    Super fajny przepis Edysiu:) Koniecznie do wypróbowania, a wersja wypasiona zapowiada sie bardzo smacznie:) Pozdrawiam.
    iis111
    2008/11/14 23:09:19
    fajne "ksiezyce" :D
    zemfiroczka
    2008/11/18 17:31:26
    hehe, jap zobaczyłam zdjęcie, to pomyslałam podobnie jak Iwona, że one takie księżycowe są ;))

    pozdrówka!
    notme-gotuje
    2008/11/18 18:35:43
    Smaczne sa i maja wielka zalete- ekspresowe wykonanie :))))
    edysia79
    2008/11/19 22:59:09
    Dziękuję bardzo, super że rogaliki się podobają :))) Przekazałam Wasze komentarze i pozdrowienia mamie :)
    Gość: Izz, *.emea.ibm.com
    2009/12/08 07:19:32
    Wyglądają ślicznie i smacznie. A długo zachowują świeżość, bo chciałabym je zrobić na święta z wyprzedzeniem :) To może być trudne pytanie, bo z pewnością znikają tak szybko, że ciężko powiedzieć :) Pozdrawiam
    edysia79
    2009/12/08 10:10:04
    Izz spokojnie możesz upiec je wcześniej :)
    Moja mama zazwyczaj piekła rogaliki z podwójnej porcji i przechowywała w zamkniętym pudełku. Nic nie traciły na smaku oraz kruchości.
    Gość: misunio, *.ssp.dialog.net.pl
    2009/12/18 20:46:18
    są przepyszne ,cudowne ubustwiam takie ciachunia!!!!Dziekuje za przepis,pozdrawiam!!!!
    edysia79
    2009/12/20 21:02:45
    Misunio a ja lubię czytać takie komentarze i zawsze bardzo się cieszę kiedy wypieki z moich przepisów tak smakują innym :)
    Twoje słowa oczywiście przekazałam mamie ;)
    Gość: dorkie, *.85-237-165.tkchopin.pl
    2010/04/27 14:57:29
    fajne ciasteczka, kruchutkie i smaczniutkie, ja dodałam tarte orzechy laskowe, bo takie akurat miałam pod ręką, wyszły bardzo dobre, polecam ten przepis innym :)
    edysia79
    2010/04/27 15:20:08
    Dorkie cieszę się i dziękuję za komentarz, może zachęci innych :))

    OdpowiedzUsuń