Moja mama też przyłączyła się do trwającego właśnie Orzechowego Tygodnia i upiekła orzechowe ciastka ;) Takie rogaliki piecze dość często i smakują wszystkim, a najbardziej oczywiście dzieciom.
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- aromat migdałowy
Masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski lub na stolnicę, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto.
Odrywać po kawałku i formować niewielkie rogaliki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze.
Piec w 200ºC przez 10-15 minut.
Podawać posypane cukrem pudrem. Można też końce rogalików zanurzyć w polewie czekoladowej i obtoczyć w wiórkach kokosowych. My taką "wypasioną" wersję robimy na święta.
OdpowiedzUsuńkasiac01
2008/11/13 22:05:44
zgrabne te rogaliki. Bardzo takie lubię. A i świąteczna "wypasiona" wersja brzmi smakowicie. Pozdrowienia dla Mamy!
Gość: andzia-35, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/13 22:20:16
Fajne!
casiapaw
2008/11/13 22:25:15
Powiedz mamie, że są cudowne! Uwielbiam takie maleństwa, które pochłania się na raz, no, najwyżej na dwa razy. A tą czekoladą też bym nie pogardziła ;)
edysia79
2008/11/13 23:00:15
Kasiuc oj, będę musiała zrobić ą wypasioną wersję na święta koniecznie ;)
Mamę pozdrowię oczywiście, dziękuję :)
Andziu dzięki :))
Casiu powiem :D To są właśnie takie ciasteczka na raz :)
majanaboxing
2008/11/14 08:22:23
Jakie cudowne rogaliki! Skoro smakują dzieciom, to na pewno mojemu także posmakują! :)) Biorę przepis i pozdrawiam ciepło Mamę i Edysię! :)
atina_bc
2008/11/14 08:27:45
Uwielbiam takie rogaliki! Wyglądają bardzo apetycznie:) Oj będą u mnie kiedyś będą:)
krokodyll8
2008/11/14 12:51:00
To miłe. :-) Ładne rogaliki! :-))
kuchareczka58
2008/11/14 21:53:48
Super fajny przepis Edysiu:) Koniecznie do wypróbowania, a wersja wypasiona zapowiada sie bardzo smacznie:) Pozdrawiam.
iis111
2008/11/14 23:09:19
fajne "ksiezyce" :D
zemfiroczka
2008/11/18 17:31:26
hehe, jap zobaczyłam zdjęcie, to pomyslałam podobnie jak Iwona, że one takie księżycowe są ;))
pozdrówka!
notme-gotuje
2008/11/18 18:35:43
Smaczne sa i maja wielka zalete- ekspresowe wykonanie :))))
edysia79
2008/11/19 22:59:09
Dziękuję bardzo, super że rogaliki się podobają :))) Przekazałam Wasze komentarze i pozdrowienia mamie :)
Gość: Izz, *.emea.ibm.com
2009/12/08 07:19:32
Wyglądają ślicznie i smacznie. A długo zachowują świeżość, bo chciałabym je zrobić na święta z wyprzedzeniem :) To może być trudne pytanie, bo z pewnością znikają tak szybko, że ciężko powiedzieć :) Pozdrawiam
edysia79
2009/12/08 10:10:04
Izz spokojnie możesz upiec je wcześniej :)
Moja mama zazwyczaj piekła rogaliki z podwójnej porcji i przechowywała w zamkniętym pudełku. Nic nie traciły na smaku oraz kruchości.
Gość: misunio, *.ssp.dialog.net.pl
2009/12/18 20:46:18
są przepyszne ,cudowne ubustwiam takie ciachunia!!!!Dziekuje za przepis,pozdrawiam!!!!
edysia79
2009/12/20 21:02:45
Misunio a ja lubię czytać takie komentarze i zawsze bardzo się cieszę kiedy wypieki z moich przepisów tak smakują innym :)
Twoje słowa oczywiście przekazałam mamie ;)
Gość: dorkie, *.85-237-165.tkchopin.pl
2010/04/27 14:57:29
fajne ciasteczka, kruchutkie i smaczniutkie, ja dodałam tarte orzechy laskowe, bo takie akurat miałam pod ręką, wyszły bardzo dobre, polecam ten przepis innym :)
edysia79
2010/04/27 15:20:08
Dorkie cieszę się i dziękuję za komentarz, może zachęci innych :))