czwartek, 6 listopada 2008

Mielone z grzybami

Zastanawiałam się, co jeszcze może się kojarzyć z polską kuchnią, a czego jeszcze nie widziałam na innych blogach. Wyszło mi, że mogą to być kotlety mielone. Takie tradycyjne, z zieloną pietruszką już tutaj są, więc zrobiłam mielone z pieczarkami. Byłam bardzo zdziwiona tym, jak smakowały mojemu synkowi. Wygrały nawet  z jego ulubioną gotowaną marchewką, która to została odsunięta na bok, a synek zajadał kotleta ;) Dla mnie też były to najlepsze mielone jakie jadłam.




Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 20 pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz, oregano

Pieczarki i cebulę posiekać (ja pieczarek nie siekałam zbyt drobno, żeby były w kotletach widoczne i wyczuwalne w smaku). Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i zmiażdżony czosnek, smażyć do odparowania płynu. Przestudzić. Połączyć z mielonym mięsem i jajkiem, doprawić.

Formować nie duże kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Jest to moja trzecia propozycja w ramach Gotowania po polsku.

1 komentarz:


  1. Gość: Imbir, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2008/11/06 23:00:45
    Wyglądają pysznie. :-)
    iis111
    2008/11/06 23:26:22
    Skoro tak zachwalasz to musze je zrobic:)
    atina_bc
    2008/11/07 08:00:40
    Bardzo fajny pomysł:) Muszę kiedyś spróbować:) Pozdrawiam.
    majanaboxing
    2008/11/07 11:05:54
    Pysznutko się prezentują :)) Mniam.
    Gość: karolka, *.w90-7.abo.wanadoo.fr
    2008/11/07 12:23:36
    Takie mielone robilam juz kilka razy i zawsze byly bardzo dobre. Nie dziwie sie wcale, ze Twojemu synkowi tak smakowaly.
    Pozdrawiam
    malgoskat1
    2008/11/07 12:36:21
    Robiłam z Pani bloga ciasto z coca-colą, karkówkę z warzywami, pulpety w sosie pieczarkowym i racuchy z jabłuszkami. I wszystko super - więc ten przepis też na pewno wypróbuję!
    mysza_klapsiara
    2008/11/07 13:04:58
    Nie dziwie się, że smakowały. Mielone z pieczarkami to bardzo udane połączenie.
    edysia79
    2008/11/07 15:53:22
    Imbirku one są pyszne :)

    Iwonko i Antko zróbcie, polecam ;)

    Majanko maniam, mniam ;)

    Karolko ja robiłam je po raz drugi, ale pierwszy był tak dawno, że już zdążyłam zapomnieć jak smakowały...

    Małgosiu bardzo się cieszę, że korzystasz z moich przepisów, zapraszam oczywiście do dalszego korzystania :)

    Myszo masz rację, mielone i pieczarki bardzo do siebie pasują :)
    evenka-arabeska
    2008/11/09 02:19:24
    Edysiu , podsunęłaś mi świetny pomysł :-) Miałam zrobić na obiad zwyczajne mielone , ale spodobała mi się ta wersja , więc od razu skorzystałam z Twojego przepisu. W sumie niewielka zmiana , ale jaka różnica w smaku - pyszne !
    iis111
    2008/11/10 13:37:32
    zrobilam:) pyszne:)
    olgasmile
    2008/11/10 21:42:31
    Witaj,
    Piękne i pyszne! Pieczarki nadadzą tego niepowtarzalnego posmaku i soczystości, mniam. U mnie w domu są sami wielbiciele mielonych w każdej postaci ale w te zapewne zniknęłyby z talerza zanim doniosłabym je do stołu hihihihi
    Cudowności piękności!
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile
    edysia79
    2008/11/10 23:18:32
    Evenko i Iwonko bardzo się cieszę, że spróbowałyście że smakowały :))))
    Ja już chyba przestanę robić zwykłe mielone, będę robić tylko te z pieczarkami.

    Olgo witaj :)
    Dziękuję za komplementy. Jak napisałam wyżej, zamieniam zwykłe, na pieczarkowe mielone.
    Gość: elad, *.umts.dynamic.eranet.pl
    2008/11/11 13:10:42
    Witam, mielone z pieczarkami ćwiczyłam już kilka razy, a gdy kiedyś zostały mi pieczarki, młoda cebulka, kawałki kolorowej papryki i tochę mielonego po przygotwaniu innej potrawy, po prostu posiekałam (niezbyt drobno), poddusiłam warzywa i grzyby, zmieszałam z mięsem i wyszły mielone bardzo ciekawe i smaczne. Polecam!
    Gość: elbawo, *.chello.pl
    2008/11/12 20:51:47
    Bardzo często robię takie kotleciki dla mojej wnusi Majusi, która jak jej prababcia uwielbia mięseczko - prostrzym sposobem pieczarki ścieram na tarce - grube wiórki. Czosnku nie próbowałam ,ale spróbuję dobry pomysł.
    edysia79
    2008/11/13 21:55:30
    Elu na pewno spróbuję zrobić takie mielone z dodatkiem papryki. Muszą być pyszne i kolorowe na dodatek :)

    Elbawo ja w pierwszej chwili chciałam zetrzeć pieczarki na tarce, ale chciałam żeby smak pieczarek był bardziej wyczuwalny. Polecam na prawdę. Skoro mojemu prawie 2,5 rocznemu synkowi tak smakowały, to Twojej wnusi też powinny ;)
    froginthefogg
    2009/06/16 14:49:28
    mielone, pieczarki już mam. Wiadomo co będzie na obiad :)
    nie moge się doczekać....
    edysia79
    2009/06/17 09:05:02
    Froginthefogg i jak? Smaczny obiad był? ;)
    dresna
    2010/07/01 17:01:05
    Czy dobrze zrozumiałam?
    Do mielonego nie dodaje sie bułki tartej?
    edysia79
    2010/07/01 21:12:41
    Dresna dobrze zrozumiałaś, do masy mięsnej nie dodaje się bułki, jedynie panieruje się w niej kotleciki.
    Gość: , *.radom.vectranet.pl
    2011/01/26 17:51:56
    zrobiłam już dwa razy,bardzo dobre ale wyszły mi trochę twarde.za trzecim razem dodam troszkę namoczonej bułki.
    iwonaasb
    2011/07/01 16:52:21
    Właśnie zjedliśmy kotleciki z ziemniaczkami i kapustka przystole.blox.pl/2009/06/Mloda-kapusta.html
    Przepycha..... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń