Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 50 dag białej kapusty
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- pieprz i sól
- bułka tarta
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić. Gdy puści sok odcisnąć, a następnie wymieszać z mięsem, mąką i jajkami, przyprawić. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę mąki.
Z masy uformować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku, przykryć i dusić do miękkości.
Kotlety wyjąć na talerz, do wody pozostałej z duszenia wlać śmietanę wymieszaną z przecierem i mąką. Wymieszać, zagotować, włożyć kotleciki i podgrzać. Jeśli sos będzie za kwaśny, można go doprawić cukrem do smaku.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.
OdpowiedzUsuńkasiac01
2008/11/27 23:18:41
Edysiu, kiedyś słyszałam o tych gołąbkach, ale o nich jakoś zapomniałam. Teraz zachęciłaś mnie do zrobienia ich na obiad :) Dzięki za przypomnienie tego dania!
atina_bc
2008/11/28 07:56:19
Bardzo ciekawa propozycja prawie gołąbkowa;) Ja o takich kotlecikach słyszę pierwszy raz, ale bardzo mi się podobają:)
Edysiu cieszę się, że dochodzisz do zdrowia:) Kuruj się moja droga kuruj, żebyś jak najszybciej odzyskała siły. Pozdrawiam serdecznie:)
majanaboxing
2008/11/28 08:40:49
Edysiu jakie one smaczniutkie !:)) Muszę kiedys zrobić. Wyglądają pyszniutko.
krokodyll8
2008/11/28 11:12:29
Na pewno je zrobię. Lubię Twoje propozycje obiadowe i zawsze ciesze się, jak coś nowego zamieszczasz z tej serii, bo smakują także moim dzieciom, co, wiadomo - bezcenne. :-)
Pozdrawiam :-)
Jeszcze musze zrobić Twój piernik, bo bardzo mi się podoba. :-)
edysia79
2008/11/28 11:49:40
Kasiu proszę bardzo, mam nadzieję że będą smakować :)
Anitko ja zrobiłam je już kolejny raz. Podczas gotowania w domu cudnie pachniało :) Moja mama spróbowała i stwierdziła, że następnym razem kiedy będzie miała ochotę na gołąbki, zrobi te kotleciki :)
Najważniejsze że apetyt odzyskałam ;)
Majanko no pyszniutkie były :)
Krokodyllu cieszę się, że korzystasz z moich przepisów :D To świetna motywacja dla mnie. Piernika oczywiście upiecz, bo warto :)
Gość: rudasek35, *.multimo.gtsenergis.pl
2008/11/28 13:05:35
Edysiu,robię podobne,tylko dodaję czerwoną kapustę(mają wtedy ciekawy kolorek)Są naprawdę przepyszne.Moje występują pod nazwą ,,Gołabki dla leniwych" ;-).Pozdrawiam i kuruj się.Ja własnie wróciłam z pracy do domu i mam ospę cholerka.
casiapaw
2008/11/28 14:19:37
Lubię takie uproszczone wersje niektórych przepisów :) Czasem człowiek aż się ślini na myśl o gołąbkach, a robić mu się nie chce... A tu rozwiązanie jak znalazł :)
edysia79
2008/11/29 11:13:56
Rudasku widziałam gdzieś podobny przepis, właśnie z czerwoną kapustą, ale nie pamiętam gdzie.Nazwa też była podobna, bo "leniwe gołąbki" :)
Kuruj się szybciutko i wracaj do zdrowia.
Casiu masz całkowitą rację :)
abbra
2008/11/29 16:39:43
Edysiu , też gotowałam kiedyś takie "leniwe gołąbki" ;) Dobrze, że przypomniałaś ten przepis - dawno ich nie robiłam :)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/12/20 14:27:24
bardzo dobre wszystkim polecam na prawde
edysia79
2008/12/21 16:00:39
Tajemniczy Gościu dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę, że kotleciki smakowały :))
Gość: jadwisia, *.tarnow.mm.pl
2009/02/25 20:25:39
Ciekawy przepis napewno skorzystam.Pozdrawiam.
edysia79
2009/02/26 09:40:08
Jadwisiu polecam i życzę smacznego :)
evenka-arabeska
2009/04/03 23:52:37
Zrobiłam je - proste i pyszne ! Dziękuję za kolejny ciekawy przepis :-)
edysia79
2009/04/07 17:15:50
Evenko proszę bardzo i polecam się na przyszłość ;)
tusiaczektusiak
2009/06/05 14:30:22
wypróbowałam,pychota a dla miłośników tradycyjnych gołąbków polecam kuchnia.netbird.pl/
Gość: nimnas, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/24 13:10:32
A czy dobrym pomyslem jest parzenie we wrzatku przez kilka min. poszatkowanej kapusty??? Bo ta moja kapuste zawsze musze straaaasznie dluugo gotowac, aby doszla o miekkosci//
edysia79
2009/10/24 13:14:31
Nimnas myślę że spokojnie możesz kapustę sparzyć, bo wtedy po pierwsze łatwiej będzie Ci się formowało "gołąbki", bo kapusta zmięknie, a po drugie szybciej będziesz miała gotowe danie.
ewena
2010/03/12 21:45:46
Zrobiłam te kotleciki. Są pyszne! Dziękuję za przepis:)