Moją drugą propozycją w ramach Gotowania po polsku
jest krupnik. Muszę się przyznać, że kiedyś nie lubiłam tej zupy. Kiedy
jednak postanowiłam ugotować ją samodzielnie i znalazłam ten przepis,
zmieniłam o niej zdanie. Szkoda tylko, że zawsze wychodzi taka szara,
ale może jeśli dodam inną kaszę, to będzie lepiej? Teraz krupnik często
gości na naszym stole, bo smakuje nam wszystkim.
Składniki:
- 1 duże udko z kurczaka
- pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz ziołowy
Udko umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody. Włoszczyznę obrać, umyć, dołożyć do mięsa. Gotować na małym ogniu około 45 minut.
Warzywa i mięso wyjąć z wywaru, zagotować go i wsypać kaszę. Gotować około 40 minut, aż będzie miękka.
Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki, mięso obrać z kości, pokroić w paski.
Kiedy kasza się ugotuje, włożyć marchewkę i mięso, przyprawić papryką, solą i ziołowym pieprzem. Na talerzu posypać natką.
- 1 duże udko z kurczaka
- pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz ziołowy
Udko umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody. Włoszczyznę obrać, umyć, dołożyć do mięsa. Gotować na małym ogniu około 45 minut.
Warzywa i mięso wyjąć z wywaru, zagotować go i wsypać kaszę. Gotować około 40 minut, aż będzie miękka.
Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki, mięso obrać z kości, pokroić w paski.
OdpowiedzUsuńatina_bc
2008/11/05 08:10:01
Lubię krupniczek:)
majanaboxing
2008/11/05 08:46:53
Ja też lubię :))
kasiac01
2008/11/05 09:57:46
też lubię krupnik! Szary zawsze wychodzi, ale to pyszna zupka. Znalazłam przepis na krupnik, który teoretycznie może być trochę bielszy: część wody zastepuje się dwoma szklankami mleka i użyć pęczaku. Ale nie próbowałam tego przepisu :-)
krokodyll8
2008/11/05 10:09:48
Lubię krupnik mamy mojego męża, z kaszą perłową. :-)
"Francuski kartograf , Wilhelm de Vasseur de Beauplan, podóżujący po Polsce w latach 1630-1648, wspominał o krupniku - zupie "z perłowymi krupkami i mięsem świeżym lub wędliną". Wiadomo skąd nazwa. ;-)
Pozdrawiam :-)))
iis111
2008/11/05 10:23:59
Wlasnie sobie uswiadomilam,ze wieki cale nie jadlam zadnej zupy. Dzisiaj bedzie zupa na obiad:D
casiapaw
2008/11/05 10:50:53
Właśnie wczoraj myślałam z rozmarzeniem o krupniku...
zemfiroczka
2008/11/05 11:38:17
To mój zupny pierwszy raz ;) Całkiem niedawno też warzyłam :)
pozdrówka!
mysza_klapsiara
2008/11/06 11:31:53
Krupnik to jedna z tych zup, które zawsze wychodzą i są pyszne. Ja do swojego dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i posypuję zieloną pietruszką. Robię w tym tygodniu, to żeśmy się zgrały!
edysia79
2008/11/06 22:32:33
Anitko i Majanko ja nie dawno polubiłam ;)
Kasiu ciekawe jak smakowałby taki krupnik z mlekiem..
Imbirku jakoś nigdy nie zastanawiałam się, skąd wzięła się jego nazwa. Dziękuję za informację, człowiek całe życie się uczy ;)
Iwonko i jaką zupę ugotowałaś?
Casiu widzisz? czytam w Twoich myślach ;)
Oczko widziałam i czytałam o Twoim debiucie kulinarnym :)
Myszo z ziemniakami jeszcze nie jadłam. Fajne jest takie zgrywanie się w jednym czasie z potrawami :)
makneta
2008/11/06 23:02:21
Też lubię krupnik zjeść od czasu do czasu i właśnie wczoraj też gotowałam.
Pozdrawiam
Makneta
radzido
2008/11/07 15:03:01
Ach, krupnik, przepadam za krupnikiem. :)
Najlepsza wersja jaką znam, jest gotowana na kości od schabu (resztki mięsa po ugotowaniu wkrawam do zupy), z dodatkiem ziemniaków - no i przede wszystkim posypywana nie natką, ale szczypiorkiem!
Koniecznie spróbujcie, szczypiorek plus krupnik to absolutnie rewelacyjna kompozycja. Też kiedyś nie wierzyłam. ;)
edysia79
2008/11/07 15:55:07
Makneto to żeśmy się zgrały ;)
Radzido witam Cię na moim blogu. Ja do Ciebie też zaglądam ;) Twoja wersja musi być bardzo smaczna.
radzido
OdpowiedzUsuń2008/11/07 17:26:06
Zaglądasz do mnie? Bardzo mi miło. :)
Oj, smaczny jest mój krupnik, naprawdę. Właśnie wczoraj skończyłam cały wielki gar. ;) Koniecznie wypróbuj wersję ze szczypiorkiem, warto!
zemfiroczka
2008/11/08 23:41:16
O! to ja sie skuszę następnym razem na ten szczypiorek :)
Gość: basia-49, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/11 20:28:51
Moja babcia powiedziała mi kiedyś -jak wsypujesz kaszę do wywaru dodaj całego surowego ziemniaka -krupnik nie będzie szary- miała racje .Po ugotowaniu ziemniaka wyjmuje .Do krupniku dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę jak kasza jest już dosyć miękka czyli prawie na końcu.Dobrze jest też dać kaszę Mazurską.
radzido
2008/11/11 21:56:36
Patentu z surowym ziemniakiem nie znałam. A te pokrojone dodaję mniej więcej 15 minut po kaszy, tak mi się wydaje w sam raz.
Zemfiroczka, skuś się, skuś. :)
Gość: oliwka, *.203-2-64736c16.cust.bredbandsbolaget.se
2008/11/12 17:34:54
A ja zeby wlasnie nie byla taka szara dodaje w trakcie gotowania troszeczke kurkumy ;-) efekt piekny zolciotki kolorek ;-)
edysia79
2008/11/13 22:03:10
Ja też nie znałam sposobu z ziemniakiem, następnym razem wypróbuję :)
Z kurkumą też fajny pomysł, tylko czy smak się za bardzo nie zmienia?
abbra
2008/11/17 13:24:47
Edysiu , ja do gotowania krupniku dodaję trochę wegety ( warzywka itp. ) zamiast soli - wtedy nie robi się szary ( tak doradziła kiedyś mojej mamie jej znajoma ) . A solą doprawiam w razie potrzeby już na talerzu :)
edysia79
2008/11/19 22:59:54
Abbro pomysł z wegetą też dobry, spróbuję :)
Gość: Fionka, 82.177.136.*
2008/11/20 08:09:57
Witam. Z autopsji i wilu lat gotowania w różnych kuchniach wiem, że wsypując kasze dodaj łyżke lub 2 masła(margaryny) nigdy nie sół nie przyprawiaj zanim ta kasza sie nie rozgotuje.Nie doprawiaj wogóle.Po rozgotowaniu kaszy dopiero dopraw troszke soli i troszke wegety a kolor bedzie zawsze jaśniutki, biały. smacznego.
Gość: Ania, *.centertel.pl
2009/02/03 13:56:53
Bardzo fajny przepis, zupencja przepyszna, dodałam od siebie jeszcze ziemniaki i mój 2,5 letni syneczek wcinał, aż miło było patrzyć :D
Dziękuję tym bardziej, że moje dziecko należy raczej do niejadków...
Pozdrawiam, Ania
Gość: , *.ula5.1000lecie.pl
2009/02/03 15:48:27
Gotuj wszystko razem , będzi taniej !
alamazgaj
2009/02/03 19:46:18
Krupnik - zdecydowania moja ulubiona zupa, obok grzybowej.
edysia79
2009/02/03 20:37:05
Aniu bardzo się cieszę, że krupnik tak smakował synkowi :) Ja też gotuję go dla mojego 2,5 letniego synka!
Alu krupnik to też moja ulubiona zupa od kiedy sama nauczyłam się ją gotować :)
Gość: marycha, *.tktelekom.pl
OdpowiedzUsuń2009/08/18 19:40:44
Jutro wypróbuję. Danie wydaje się smaczne, mam nadzieę, że zasmakuje mojemu niejadkowi
edysia79
2009/08/19 14:26:53
Marycho i jak? smakowało?
Gość: WBF, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2009/11/26 20:55:43
Drobiazg. Krupniki zawsze z jęczmienną. Mam tylko jeszcze jaglaną. Czy może być ? Jak doprawić itd.?
Gość: KlauDiaa.., *.connect.netcom.no
2010/03/03 21:35:16
Aby krupnik nie byl szary, trzeba ugotowac osobno kasze i dodac do wywaru ( lub sklarowac zupke zimna woda pod koniec gotowania ). Mozna tez dobrze wymoczyc (przeplukac) kasze przed dodaniem do zupy( wywaru).
Tego wlasnie sposobu uzywa moja kochana babcia i zupa jest zawsze pyszna.
Moja mama uzywa tej pierwszej metody i tez zawsze wychodzi pyszny krupnik, ktory kochammm... :)
Polecam wyprobowac sposoby moich bliskich.Aaaaa i oczywiscie nie mozna zapomniec o natce pietruszki do posypania!
Pozdrawiam!
Gość: KlauDiaa.., *.connect.netcom.no
2010/03/03 21:37:55
..zpomnialam o najwazniejszym...
To co w krupniku lubie najbardziej to te pyszne miekkie ziemniaczki pokrojone w kostke:)
Gość: tay, 213.241.96.*
2010/04/15 19:04:00
Tylko nie udko z kurczaka!!! To się gotuje na świńskiej nóżce lub golonku.
Gość: joela, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/15 21:33:16
A ja proponuję do krupniku wrzucić kuleczki z mielonego mięsa wielkości dużych orzechow laskowych i gotować do miękkości.Mięso przygotować tak jak na mielone.
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2010/07/23 10:01:44
zrobie tak jak pisze tylko ze doloze jeszczcze ziemniaki mam nadzieje ze bedzie pycha
Gość: , 80.48.119.*
2010/12/22 10:48:10
Ja poza kaszą i ziemniakami dodaję ryżu
Gość: Gosia, 178.73.26.*
2010/12/25 20:49:55
Ja jestem wielbicielką krupniczku. Aby nie był taki szary, ugotowaną marchewkę ucieram na drobnej tarce , oczywiście dodaję natkę i wrażenia estetyczne są dużo lepsze ,a smak... wiadomo wyśmienit.y
Gość: milena, *.play-internet.pl
2012/04/16 09:40:00
krupnik aby nie wyszedł szary trzeba kasze wypłukac w zimnej wodzie pare razy aby byla czysta
Gość: Agnusbe, *.clubnet.pl
2012/05/16 18:22:18
Właśnie się gotuje :) uwielbiam tą zupę, a w dzieciństwie nienawidziłam. Chyba do niektórych potraw trzeba dorosnąć :)