Kiedy zobaczyłam te bułeczki u uśmiechniętej kuchareczki,
od razu stwierdziłam, że muszę je u piec dla mojego synka. Tak jak się
spodziewałam, bułeczki bardzo mu zasmakowały, a nam dorosłym chyba
jeszcze bardziej. Dobre były zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i
drugiego dnia na śniadanie. Można jeść je bez dodatków, ale świetnie
pasuje do nich też plasterek szynki i wtedy nie trzeba już dodawać
niczego więcej. Na pewno przepis będzie często w moim domu
wykorzystywany.
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g startego żółtego sera
- 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
- szczypta soli
- ziarna do posypania
Masło drobno posiekać, w małej metalowej misce wstawić na chwilę do zamrażalnika. Przygotować resztę składników, piekarnik rozgrzać do 180C, blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Do dużej miski wsypać mąkę z proszkiem, sól i starty ser, przemieszać, dodać masło i śmietanę (troszkę śmietany zostawić do posmarowania bułeczek). Masło rozcierać palcami na mniejsze kawałki, potem wyrobić gładkie ciasto. Formować w dłoniach niewielkie kulki (ja zrobiłam ich 12) i kłaść na blasze. Każdą bułeczkę posmarować odłożoną śmietaną i posypać ziarnami np. słonecznika.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut aż wierzch bułeczek się zrumieni.
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g startego żółtego sera
- 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
- szczypta soli
- ziarna do posypania
Masło drobno posiekać, w małej metalowej misce wstawić na chwilę do zamrażalnika. Przygotować resztę składników, piekarnik rozgrzać do 180C, blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Do dużej miski wsypać mąkę z proszkiem, sól i starty ser, przemieszać, dodać masło i śmietanę (troszkę śmietany zostawić do posmarowania bułeczek). Masło rozcierać palcami na mniejsze kawałki, potem wyrobić gładkie ciasto. Formować w dłoniach niewielkie kulki (ja zrobiłam ich 12) i kłaść na blasze. Każdą bułeczkę posmarować odłożoną śmietaną i posypać ziarnami np. słonecznika.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut aż wierzch bułeczek się zrumieni.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/02/03 08:54:06
Edysiu jakie sliczne są te bułeczki! Mają piękny kolorek, taki zółciutki! Na pewno pyszne z plasterkiem szynki czy serka, mniam ! Nie dziwię się,ze wszystkim smakowąły, bo wyglądają baaardzo apetycznie :) Pozdrówki !
atina_bc
2009/02/03 10:46:00
Edysiu smaczniusio wyglądają:) I taki fajny żółciutki miąższ mają :) Muszą byc pyszne:) Pozdrawiam serdecznie:)
mietowka22
2009/02/03 12:41:14
takie przecięte to wyglądają jak słoneczka :)
olalala77
2009/02/03 14:57:41
Przepiękne bułeczki :)! Są takie żółciutkie, mmm, pyszne muszą być! A z wędliną... Wierzę, że wspaniałe ;)!
usmiecham-sie
2009/02/03 15:46:55
Edysiu, cieszę się, że Ci smakowały i że przepis Ci się spodobał, podobnie jak i mnie :) pozdrawiam cieplutko!
Gość: asieja, *.elblag.dialog.net.pl
2009/02/03 18:00:42
cudowne te bułeczki.
i te składniki, super.
na pewno spróbuję się zmierzyc z tym przepisem.
abbra
2009/02/03 18:42:26
Edysiu , bardzo lubię pieczywo z dodatkiem sera żółtego - i Twoje bułeczki ogromnie mi się podobają ! Schrupałabym jedną albo nawet dwie ;)
iis111
2009/02/03 20:12:53
wszystko co z serem musi byc dobre;)
edysia79
2009/02/03 20:43:31
Anitko i Majanko bułeczki są takie żółte dzięki wiejskim jajkom i serowi. Baaardzo smaczne są :)
Miętówko jakie smaczne słoneczka ;)
Olu wystarczy kawałeczek wędliny i mini-kanapka gotowa ;)
Usmiecham-sie jeszcze raz dziękuję za przepis i również pozdrawiam :)
Asieja koniecznie wypróbuj ten przepis, bo jest bardzo prosty, a efekt wspaniały.
Abbro te bułeczki były całkiem nieduże, więc może i trzy byś schrupała ;)
Iwonko też tak myślę, wiesz o tym :)))
abbra
2009/02/03 22:03:51
Znając moje możliwości to i cztery bym wsunęła ;D
abbra
2009/02/03 22:11:42
Oczywiście tylko w wypadku niedużych bułeczek ;)))
olciaky
2009/02/04 13:07:40
Bardzo,bardzo fajny przepis na bułeczki-robiłam bodajże w listopadzie podobne:)-dobre były i co najważniejsze-szybkie.
Pozdrówka
Ps: Wpadaj do mnie:)
edysia79
2009/02/04 22:27:25
Abbro na pewno dałabyś radę i czterem, bo one nieduże były ;)
Olciaky pyszne i szybkie, także w jedzeniu :))
Zaglądam do Ciebie :)
bbrzezinka
2010/06/09 22:28:12
Całkiem smaczne, zniknęły baardzo szybko :)