Jednym ze składników jest tutaj ser. Najlepiej pasuje norweski Jarlsberg lub Ridder. W Polsce chyba raczej trudno kupić takie sery, więc można je zastąpić parmezanem, emmentalerem lub goudą. W moich racuszkach znalazł się ten ostatni. Przepis pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata" Gazety Wyborczej.
Placuszki szybko się robi, a smakują rewelacyjnie. Mąż stwierdził, że mógłby je jeść nawet codziennie, a to chyba najlepsza rekomendacja :)
Składniki:
- 40 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 12 dag pokrojonej w kostkę szynki
- 12 dag bułki tartej
- 130 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub dobrze ugnieść. Wsypać do nich 2/3 bułki tartej, szynkę, ser i natkę. Wymieszać łyżką. Dodać śmietanę i rozbełtane jajko, przyprawić solą, pieprzem i gałką, wyrobić ręką na gładką, zwartą masę.
Formować nieduże, okrągłe placuszki (mi wyszło 8 sztuk), panierować je w odłożonej bułce tartej i smażyć na złoto w głębokim oleju.
Podawać z zieloną sałatą lub surówką sezonową.
OdpowiedzUsuńcasiapaw
2009/02/04 22:29:46
No, cudne są :)
iis111
2009/02/04 22:35:27
U Majanki czeskie racuszki a u Ciebie ziemniaczane:D Podoba mi sie ten przepis i pewnie niedlugo go wyprobuje:)
edysia79
2009/02/04 22:58:12
Casiu dziękuję bardzo :)
Iwonko polecam jak najbardziej :)
gudeli
2009/02/05 07:52:19
Juz widze, ze to cos dla mnie! Pewnie niedlugo sprobuje!
atina_bc
2009/02/05 08:32:50
Pysznie wyglądaja te racuszki:) Chętnie spróbuję:)
majanaboxing
2009/02/05 09:56:58
Jakie pyszności! :))) Takich racuszków nie jadłam jeszcze .
Gość: adda73, *.globalconnect.pl
2009/02/05 10:32:24
wyglądają bardzo smakowicie, takie chrupiące i ten ser wśrodku, mniam :))
mietowka22
2009/02/05 11:06:47
nigdy nie jadłam takich pyszności, ale chyba czas na próbę :)
notme-gotuje
2009/02/06 10:54:38
Robię podobne, ale bez serka i szyneczki, na ten serek się skuszę. :)
Pozdrawiam!
edysia79
2009/02/06 15:36:23
Gudeli spróbuj, pyszne są. Ja niedługo zrobię powtórkę :)
Anitko zachęcam Cię do spróbowania :)
Majanko ja też jadłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni :)
Addo właśnie: mniam! ;)
Miętówko najwyższy czas ;)
Notme z serkiem spróbuj w takim razie :)
zemfiroczka
2009/02/08 17:47:59
Mmmm i sosik grzybowy do tego :)
edysia79
2009/02/10 09:50:19
Oczko nam smakowały tylko z dodatkiem surówki. Z sosem grzybowym robiłam kiedyś inne placuszki ziemniaczane i potwierdzam, pyszne były :)
qoopka
2009/02/10 22:04:03
albo sos czosnkowy mniam!
edysia79
2009/02/11 20:00:11
Qoopko o sosie czosnkowym nawet nie pomyślałam, ale Twój pomysł mi się podoba :)
iis111
2009/02/14 22:46:37
zrobilam:) bardzo nam smakowaly, a moj maz sie zachwycal do czasu kiedy zjadl ostatniego kotlecika:) Zjedlismy je z sosem grzybowym
zemfiroczka
2009/02/15 00:23:03
Oooo! właśnie! Albo czosnkowy! Zacny pomysł!
edysia79
2009/02/15 17:38:00
Iwonko cieszę się, że tak Wam smakowały :)
Mój mąż też się nimi zajdał, a ostatnio nawet pytał kiedy znowu zrobię te racuszki.
Gość: Martka, *.net.stream.pl
2012/02/14 18:31:29
Dzisiaj zrobiłam je na obiad - wydaje mi się że masa była trochę za rzadka bo miałam problemy z przewróceniem ich na patelni. Następnym razem dodam więcej bułki tartej bo dzisiaj zrobiłam to "na oko". Ciekawy sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków które nam zostały np. z obiadu.