środa, 18 lutego 2009

Filet zapiekany pod serowo-musztardową kołderką

Kiedy zobaczyłam ten przepis u Atiny, wiedziałam że niedługo pojawi się i na moim stole, ponieważ oboje z mężem bardzo lubimy takie połączenia mięsa z sosem i serem. Tak jak się spodziewałam, filet z kurczaka przygotowany w ten sposób bardzo nam smakował, a dodatkowo zaskoczył mnie krótki czas przygotowania. Po prostu włożyłam formę z mięsem do piekarnika i poszłam oglądać film, a kiedy chciałam sprawdzić jak się sprawy w piecu mają, główna część naszego obiadu była już gotowa i trzeba było szybko brać się za smażenie frytek :)
Anita napisała, że w ten sam sposób można przygotować filet z ryby i wydaje mi się, że niedługo i taką wersję zrobię.




Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 3 płaskie łyżki majonezu
- 3 płaskie łyżki musztardy Dijon
- garść startego żółtego sera
- tarta bułka
- przyprawy (u mnie papryka słodka, pieprz cayenne)

Filety umyć, osuszyć, lekko rozbić. Oprószyć z obu stron przyprawami, ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia (ja użyłam wysmarowanej masłem blaszki teflonowej).
Musztardę, majonez i ser wymieszać, rozłożyć na filetach, posypać tartą bułką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200ºC aż wierzch się zezłoci (u mnie 25 minut).

1 komentarz:


  1. casiapaw
    2009/02/18 22:16:53
    Mniam mniam! :)
    edysia79
    2009/02/18 22:27:07
    Casiu :D
    atina_bc
    2009/02/18 22:33:09
    Edysiu ależ smakowicie wygląda i tak ładnie przyrumienione... mniam, mniam:) Aż mi ślinka leci:) cieszę się że smakowało i ze się skusiłaś na taki sposób przygotowania kurczaka:) Pozdrawiam!
    iis111
    2009/02/18 23:20:47
    my jedlismy tego kurczaka w niedziele. Rybe juz kupilam wiec niedlugo wyprbuje druga wersje:)
    majanaboxing
    2009/02/19 08:25:59
    Jaki pyszniutki obiadek Edysiu! :))))
    edysia79
    2009/02/19 09:50:23
    Anitko ja z kolei się cieszę, że Ty podałaś ten przepis u siebie :)

    Iwonko mieliśmy więc taki sam obiad w niedzielę ;)

    Majanko pyszniutki był, to prawda. Aż się chce zrobić powtórkę ;)
    gosiab_3
    2009/02/19 14:22:14
    bardzo apetyczny,moze w niedziele rodzinie zaserwuje :)

    Pozdrawiam :)
    edysia79
    2009/02/19 23:57:30
    Gosiu to jest "kotlet" w sam raz na niedzielny obiad, ja i Iwonka coś o tym wiemy ;)
    Smacznego życzę :)
    froginthefogg
    2009/05/05 09:22:38
    Dziękuję za super pomysł na obiad :)
    Zrobiłam wczoraj, był przepyszny
    edysia79
    2009/05/11 22:25:25
    Froginthefogg bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz i polecam inne moje przepisy :)
    Pozdrawiam!
    froginthefogg
    2009/05/13 09:51:58
    głupio mi się przyznawać, ale ten filet w ciągu dwóch tygoni robiłam już 4 razy :)
    + dwa razy ze schabem.
    Tak nam posmakował.
    Twoja zupa pieczarkowa z serkiem topionym .... niebo z gębie. (wczoraj na obiad)
    a kotleciki rybne są dla dziecka :)
    Tak więc widzisz, że "zasmakowały" nam Twoje przepisy.
    Dziękuję i pozdrawiam :)
    edysia79
    2009/05/16 22:12:44
    Froginthefogg jaki wstyd??? :D
    Ja się śmieję od ucha do ucha czytając takie komentarze, poproszę od razu o więcej ;)
    Bardzo się cieszę, że moje przepisy tak przypadły Tobie i Twojej rodzinie i oczywiście polecam się na przyszłość :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Gość: tigra24, 77.255.23.*
    2009/09/13 17:04:30
    bardzo dobry kurczak prosze pani:)
    edysia79
    2009/09/14 22:53:50
    Tigro cieszę się i polecam na przyszłość ;)
    Miło widzieć znajomy i dawno nie widziany w komentarzach nick :)
    ninn17
    2009/11/12 19:47:52
    pyszne kolderki robisz Edysiu :*
    dalam sporo chilli wiec bylo pikantnie ;)
    oba przepisy oczywiscie do zeszytu!!
    jak widzisz ciagle cos od Ciebie podbieram... :D
    pozdrawiam serdecznie
    edysia79
    2009/11/13 23:39:01
    Ninn :D
    Bierz ile chcesz ;)
    Gość: , 46.113.10.*
    2010/12/02 13:27:45
    bardzo latwe i dobre danie mniam
    Gość: rapsodia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/08/11 15:54:24
    Chyba mam dziś dzień porażek, bo nic mi kulinarnie dziś nie wyszło, ale najtragiczniej wyszło mi to danie. Bułka się nie przyrumieniła, kurczak był surowy, a trzymałam to wszystko w piekarniku ponad 40 minut... Na dodatek przyprawy były nadal sproszkowane i nieliczne dopieczone miejsca i tak smakowały strasznie:(
    Gość: Dr.D, 79.175.253.*
    2012/03/05 19:12:15
    Fakt... Zobaczyłem pierwszy raz ten przepis ze 3 lata temu.. od tamtej pory to moje popisowe danie ;) Lubię wracać do tej pierzynki...

    OdpowiedzUsuń