czwartek, 26 lutego 2009

Muffinki z czerwonymi porzeczkami

Opróżniania zamrażalnika ciąg dalszy ;)
Przepis prawie identyczny jak w muffinkach z truskawkami, tyle że bez orzechów. Pyszne i jeszcze lepsze niż te truskawkowe.
 


Składniki
suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1,5 - 2 szklanki czerwonych porzeczek świeżych lub mrożonych

mokre:
- 90 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki maślanki lub mleka

do posypania:
- 1 łyżka cukru jasnego trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, wymieszać. Dodać porzeczki (mrożonych nie rozmrażać wcześniej) i wymieszane wcześniej składniki mokre, wymieszać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, wyłożyć ciasto.  Posypać mieszanką cukru i cynamonu. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut w 190ºC. Studzić na kratce.

2 komentarze:


  1. majanaboxing
    2009/02/26 10:00:07
    Edysiu , jakie one piękne! Zachęcaj mnie dalej, bo się pokłóciłam z muffinkami ;))
    edysia79
    2009/02/26 10:04:21
    Majanko dziękuję bardzo :)
    Dlaczego pokłóciłaś się z muffinkami? Cóż one Ci zrobiły? ;)
    Ja dziś piekę następne, więc jeszcze trochę Cię pokuszę, hihi
    majanaboxing
    2009/02/26 10:15:39
    A pokłóciłam się , bo mi ostatnio nie chcą wychodzić :( buuu....
    edysia79
    2009/02/26 10:17:28
    Majanko no nie wierzę - Tobie nie wychodzą??? Niemożliwe!
    majanaboxing
    2009/02/26 10:27:22
    A właśnie możliwe ;)) Nie wyrosły mi ostatnio i choć były pyszne to ich nie pokazałam na blogu. No, może się wkrótce przeprosimy z muffinkami po tych Twoich pięknościach :)))
    aklat
    2009/02/26 12:07:25
    Ile ja bym dała za choćby szklankę porzeczek :) Śliczne te muffinki, zazdroszczę i też chcę takie! :)
    atina_bc
    2009/02/26 13:29:01
    Wyglądają cudownie! jak fajnie, że masz troszkę lata w zamrożonego;) Też robiłam z porzeczkami i wiem, że są pyszne:) Pozdrawiam!
    saurelin
    2009/02/26 13:32:04
    Wygladaja swietnie :) uwielbiam porzeczki w ciastach :)
    gosiab_3
    2009/02/26 14:36:19
    ale nagle powialo latem :)) super sa takie porzeczkowe muffinki w srodku zimy :)
    przysmakikarolki
    2009/02/26 14:37:26
    A ja mam jeszcze troche zamrozonych porzeczek hihihihihih. Teraz wiem jak je dobrze wykorzystac :) Jak tylko moja Pociecha wroci od Dziadkow bada muffinki.
    pozdrawiam
    gania76
    2009/02/26 15:05:56
    Wyglądają bardzo pysznie. Szkoda, że żadnych porzeczek sobie nie zamroziłam...
    wedelka
    2009/02/26 17:18:36
    Muffinek z porzeczkami jeszcze nie jadłam. Wyglądają pysznie :) Ale niestety będę musiała poczekać do lata, bo ja zadnych porzeczek zamrożonych nie mam niestety.
    edysia79
    2009/02/26 19:02:28
    Majanko zapatrz się na moje muffinki i bierz się za pieczenie swoich ;) Może już się na Ciebie nie gniewają?

    Aklat to ile dajesz? Bo trochę porzeczek jeszcze w zamrażalce trochę mam ;)

    Anitko od zeszłego roku zaczynam mrozić sobie trochę lata na zimę :)

    Saurelin ja wolę porzeczki w cieście lub muffinkach, niż prosto z krzaczka..

    Gosiu też jestem tego zdania :)

    Karolko widzę, że nie tylko ja takie zapasy sobie zrobiłam :) Smacznych porzeczkowych muffinek życzę!

    Ganiu my mamy kilka krzaczków porzeczek i trudno było nadążyć z ich wykorzystaniem, więc mam zapasy na zimę :)

    Wedelko polecam, bo są pyszne. Lepsze od tych z truskawkami, tak że polecam na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. iis111
    2009/02/26 20:22:36
    Porzeczek to ja w UK nie kupie:(
    nastja
    2009/02/27 08:56:11
    śliczności i pewnie pyszności:) ja wczoraj wykonałam muffinkowy debiut - zrobiłam jagodowe z Twojego przepisu! pyszne wyszły, tyle że całe fioletowe...:) i cóż mogę powiedzieć... KOCHAM MUFFINKI!!! vel muflonki - jak mówi mój TŻ:) właśnie wcinam jedną na śniadanie i jest jeszcze lepsza niż wczoraj. Dziękuję za inspirację:)
    saurelin
    2009/02/27 12:01:49
    iis111 poszukaj mrozonych zestawow z owocami lesnymi - tam sa glownie porzeczki

    a skoro sa w Irl to i w Uk beda :)
    mietowka22
    2009/02/27 12:37:19
    zazdroszczę ci tych porzeczek :)
    Gość: asieja, *.chello.pl
    2009/02/27 19:32:41
    cudne są
    nawet nie wiedziałam,
    że czerwoną porzeczkę można mrozic
    w tym roku pozbieram z naszych krzewów i schowam do zamrażarki,
    na takie zimowe muffiny będzie w sam raz:-)
    abbra
    2009/02/28 10:30:07
    Bardzo piękne i puchate ! :)
    Ja dzisiaj opróżniam zamrażarkę ze śliwek ;))
    aklat
    2009/03/01 11:35:24
    Edysiu nie kuś, bo zrobię nalot na Twoje zapasy :D
    edysia79
    2009/03/01 18:14:34
    Iwonko szkoda :(
    Ale może poszukasz mrożonek z owocami leśnymi jak radzi Agatka?

    Nastja gratuluję udanego debiutu! Byłam, widziałam, pochwaliłam :)

    Miętówko niedługo lato, może sobie zamrozisz na zimę? ;)

    Asieja można, można, ja w tym roku pierwszy raz je mroziłam i świetnie się do tego nadają

    Abbro dziękuję :) a do czego te śliwki dodałaś?

    Aklat nie strasz, bo zamknę zamrażalnik na kłódkę ;)
    olciaky
    2009/03/03 15:53:05
    Pycha:)
    super pomysł,teraz tylko czekam,aż bedą czerwone porzeczki:D,swoją drogą bardzo ładnie ci wyrosły!
    Pozdrawiam
    Ps: Zapraszam na bliny:)
    aklat
    2009/07/09 11:46:31
    Pyszne są! Co prawda upieklam je z czereśniami, zamiast porzeczek. Ale już się rozglądam po bazarku za porzeczkami, tylko czemu one takie drogie? Dzięki!
    Gość: pysia, 188.33.87.*
    2010/08/16 20:57:31
    Robilam juz dwa razy wedlug tego przepisu i wyszly mi super :)

    OdpowiedzUsuń