Opróżniania zamrażalnika ciąg dalszy ;)
Przepis prawie identyczny jak w muffinkach z truskawkami, tyle że bez orzechów. Pyszne i jeszcze lepsze niż te truskawkowe.
Przepis prawie identyczny jak w muffinkach z truskawkami, tyle że bez orzechów. Pyszne i jeszcze lepsze niż te truskawkowe.
Składniki
suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 - 2 szklanki czerwonych porzeczek świeżych lub mrożonych
mokre:
- 90 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki maślanki lub mleka
do posypania:
- 1 łyżka cukru jasnego trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, wymieszać. Dodać porzeczki (mrożonych nie rozmrażać wcześniej) i wymieszane wcześniej składniki mokre, wymieszać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, wyłożyć ciasto. Posypać mieszanką cukru i cynamonu. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut w 190ºC. Studzić na kratce.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/02/26 10:00:07
Edysiu , jakie one piękne! Zachęcaj mnie dalej, bo się pokłóciłam z muffinkami ;))
edysia79
2009/02/26 10:04:21
Majanko dziękuję bardzo :)
Dlaczego pokłóciłaś się z muffinkami? Cóż one Ci zrobiły? ;)
Ja dziś piekę następne, więc jeszcze trochę Cię pokuszę, hihi
majanaboxing
2009/02/26 10:15:39
A pokłóciłam się , bo mi ostatnio nie chcą wychodzić :( buuu....
edysia79
2009/02/26 10:17:28
Majanko no nie wierzę - Tobie nie wychodzą??? Niemożliwe!
majanaboxing
2009/02/26 10:27:22
A właśnie możliwe ;)) Nie wyrosły mi ostatnio i choć były pyszne to ich nie pokazałam na blogu. No, może się wkrótce przeprosimy z muffinkami po tych Twoich pięknościach :)))
aklat
2009/02/26 12:07:25
Ile ja bym dała za choćby szklankę porzeczek :) Śliczne te muffinki, zazdroszczę i też chcę takie! :)
atina_bc
2009/02/26 13:29:01
Wyglądają cudownie! jak fajnie, że masz troszkę lata w zamrożonego;) Też robiłam z porzeczkami i wiem, że są pyszne:) Pozdrawiam!
saurelin
2009/02/26 13:32:04
Wygladaja swietnie :) uwielbiam porzeczki w ciastach :)
gosiab_3
2009/02/26 14:36:19
ale nagle powialo latem :)) super sa takie porzeczkowe muffinki w srodku zimy :)
przysmakikarolki
2009/02/26 14:37:26
A ja mam jeszcze troche zamrozonych porzeczek hihihihihih. Teraz wiem jak je dobrze wykorzystac :) Jak tylko moja Pociecha wroci od Dziadkow bada muffinki.
pozdrawiam
gania76
2009/02/26 15:05:56
Wyglądają bardzo pysznie. Szkoda, że żadnych porzeczek sobie nie zamroziłam...
wedelka
2009/02/26 17:18:36
Muffinek z porzeczkami jeszcze nie jadłam. Wyglądają pysznie :) Ale niestety będę musiała poczekać do lata, bo ja zadnych porzeczek zamrożonych nie mam niestety.
edysia79
2009/02/26 19:02:28
Majanko zapatrz się na moje muffinki i bierz się za pieczenie swoich ;) Może już się na Ciebie nie gniewają?
Aklat to ile dajesz? Bo trochę porzeczek jeszcze w zamrażalce trochę mam ;)
Anitko od zeszłego roku zaczynam mrozić sobie trochę lata na zimę :)
Saurelin ja wolę porzeczki w cieście lub muffinkach, niż prosto z krzaczka..
Gosiu też jestem tego zdania :)
Karolko widzę, że nie tylko ja takie zapasy sobie zrobiłam :) Smacznych porzeczkowych muffinek życzę!
Ganiu my mamy kilka krzaczków porzeczek i trudno było nadążyć z ich wykorzystaniem, więc mam zapasy na zimę :)
Wedelko polecam, bo są pyszne. Lepsze od tych z truskawkami, tak że polecam na lato :)
iis111
OdpowiedzUsuń2009/02/26 20:22:36
Porzeczek to ja w UK nie kupie:(
nastja
2009/02/27 08:56:11
śliczności i pewnie pyszności:) ja wczoraj wykonałam muffinkowy debiut - zrobiłam jagodowe z Twojego przepisu! pyszne wyszły, tyle że całe fioletowe...:) i cóż mogę powiedzieć... KOCHAM MUFFINKI!!! vel muflonki - jak mówi mój TŻ:) właśnie wcinam jedną na śniadanie i jest jeszcze lepsza niż wczoraj. Dziękuję za inspirację:)
saurelin
2009/02/27 12:01:49
iis111 poszukaj mrozonych zestawow z owocami lesnymi - tam sa glownie porzeczki
a skoro sa w Irl to i w Uk beda :)
mietowka22
2009/02/27 12:37:19
zazdroszczę ci tych porzeczek :)
Gość: asieja, *.chello.pl
2009/02/27 19:32:41
cudne są
nawet nie wiedziałam,
że czerwoną porzeczkę można mrozic
w tym roku pozbieram z naszych krzewów i schowam do zamrażarki,
na takie zimowe muffiny będzie w sam raz:-)
abbra
2009/02/28 10:30:07
Bardzo piękne i puchate ! :)
Ja dzisiaj opróżniam zamrażarkę ze śliwek ;))
aklat
2009/03/01 11:35:24
Edysiu nie kuś, bo zrobię nalot na Twoje zapasy :D
edysia79
2009/03/01 18:14:34
Iwonko szkoda :(
Ale może poszukasz mrożonek z owocami leśnymi jak radzi Agatka?
Nastja gratuluję udanego debiutu! Byłam, widziałam, pochwaliłam :)
Miętówko niedługo lato, może sobie zamrozisz na zimę? ;)
Asieja można, można, ja w tym roku pierwszy raz je mroziłam i świetnie się do tego nadają
Abbro dziękuję :) a do czego te śliwki dodałaś?
Aklat nie strasz, bo zamknę zamrażalnik na kłódkę ;)
olciaky
2009/03/03 15:53:05
Pycha:)
super pomysł,teraz tylko czekam,aż bedą czerwone porzeczki:D,swoją drogą bardzo ładnie ci wyrosły!
Pozdrawiam
Ps: Zapraszam na bliny:)
aklat
2009/07/09 11:46:31
Pyszne są! Co prawda upieklam je z czereśniami, zamiast porzeczek. Ale już się rozglądam po bazarku za porzeczkami, tylko czemu one takie drogie? Dzięki!
Gość: pysia, 188.33.87.*
2010/08/16 20:57:31
Robilam juz dwa razy wedlug tego przepisu i wyszly mi super :)