W ubiegłym roku na swoje urodziny upiekłam tort czekoladowy i w tym roku znów wybrałam sobie taki tort, tyle że z innego przepisu. Tym razem z moim tortem udało mi się wziąć udział w Czekoladowym Weekendzie, w tamtym roku dopiero zaczynałam pisać blog i jeszcze nie bardzo orientowałam się w tych blogowych akcjach.
Ten tort jest dość prosty i szybki do przygotowania i na pewno nadaje się dla osób, którym biszkopty nie wychodzą, lub boją się ich piec, bo blaty są z ciasta które przygotowuje się tak, jak każde inne zwykłe ciasto. Wszystkim gościom podobał się zarówno z wyglądu, jak i w smaku.
Zdjęcia zrobiłam mu w towarzystwie bukietu z 30 róż, który dostałam wczoraj od męża :)
Składniki
na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 25 dag masła
- 24 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki ciepłej wody
na krem:
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 kieliszek likieru amaretto
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki ciemnego kakao
do dekoracji:
- czekoladowe ziarenka kawy
- starta gorzka czekolada
Ciasto: kakao wymieszać z ciepłą wodą. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po jednym jajka, potem kakao, aromat waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 50-60 minut w 180C. Następnie wyjąć i ostudzić. Pokroić na trzy blaty.
Krem: czekoladę stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, wsypać kakao, dodać roztopioną czekoladę, na końcu nadal miksując wlać amaretto.
Gotowy krem podzielić na trzy części. Dwiema posmarować blaty ciasta, trzecią udekorować wierzch i boki tortu. Boki ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Ten tort jest dość prosty i szybki do przygotowania i na pewno nadaje się dla osób, którym biszkopty nie wychodzą, lub boją się ich piec, bo blaty są z ciasta które przygotowuje się tak, jak każde inne zwykłe ciasto. Wszystkim gościom podobał się zarówno z wyglądu, jak i w smaku.
Zdjęcia zrobiłam mu w towarzystwie bukietu z 30 róż, który dostałam wczoraj od męża :)
Składniki
na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 25 dag masła
- 24 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki ciepłej wody
na krem:
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 kieliszek likieru amaretto
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki ciemnego kakao
do dekoracji:
- czekoladowe ziarenka kawy
- starta gorzka czekolada
Ciasto: kakao wymieszać z ciepłą wodą. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po jednym jajka, potem kakao, aromat waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 50-60 minut w 180C. Następnie wyjąć i ostudzić. Pokroić na trzy blaty.
Krem: czekoladę stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, wsypać kakao, dodać roztopioną czekoladę, na końcu nadal miksując wlać amaretto.
Gotowy krem podzielić na trzy części. Dwiema posmarować blaty ciasta, trzecią udekorować wierzch i boki tortu. Boki ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.
OdpowiedzUsuńGość: kamila.pychaciasta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/02/21 21:57:41
Edysiu, powalający, a ten kawałek z ostatniego zdjęcia....mniiiaaaaaaaam. Pozdrawiam.
Gość: kamila.pychaciasta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/02/21 21:59:25
No, i wszystkiego dbrego z okazji urodzinek!!!
Gość: asieja, *.elblag.dialog.net.pl
2009/02/21 22:06:03
piękne
i tort
i te róże oczywiście
skoro piszesz,
że łatwy
to może i ja się kiedyś skuszę
na tortowe szaleństwo :-)
w końcu w tym roku też mam okrągłe urodziny
Gość: kawusia35, *.multimo.gtsenergis.pl
2009/02/21 22:31:51
Edysiu wszystkiego naj naj.Moje małe szczęście też ma dzisiaj urodziny i także świętowaliśmy w towarzystwie czekolady.Jejku ja już nie pamiętam jak obchodziłam te okrągłe urodziny.Ale ten czas szybko leci....
atina_bc
2009/02/21 22:54:25
Edysiu tort wygląda cudownie! Bukiet też piękny:) Jeszcze raz wszystkiego najlepszego:) Pozdrawiam serdecznie!
aklat
2009/02/21 22:59:55
Tort wspaniale się prezentuje, musi smakować wybornie No i piękne zdjęcia :) A przy okazji najlepsze życzenia z okazji urodzin :)
iis111
2009/02/21 23:57:39
wow, jaki on piekny i te sliczne kwiaty w tle:)
gania76
2009/02/22 09:45:19
Śliczny jest Twój torcik i na pewno pyszny. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego!
olalala77
2009/02/22 10:32:28
Super torcik :)! Wygląda pysznie i bardzo czekoladowo... Mniam ;)! Zjadłabym sobie taki kawałek - ten z ostatniego zdjęcia :).
A bukiet śliczny :)!
majanaboxing
2009/02/22 10:44:14
Edysiu Twój tort wygląda przepysznie i pięknie! Bukiet kwiatów cudowny!:)) Fajnie jest mieć urodziny !:)) Pozdrawiam:)
evelvas
2009/02/22 11:31:47
Zachwycają mnie domowe torty. Sama nie mogę się odważyć. Ten oczywiście jest cudny! Taki dopracowany.
Wszystkiego dobrego przy okazji! Pozdrawiam!
bea.moja.kuchnia
2009/02/22 18:34:51
Sliczny tort Edysiu! wszystkiego najlepszego :)
mietowka22
2009/02/22 21:45:51
cudne zdjęcia, a tort jeszcze cudniejszy :) Tobie życzę STO LAT! i dużo jeszcze wpisów na blogu :)
edysia79
2009/02/23 10:35:31
Dziękuję za wszystkie pochwały dla mojego tortu. Warto było go zrobić ;)
Za życzenia też oczywiście serdecznie dziękuję, mam nadzieję, że się spełnią :)
Evelvas ja dopiero w zeszłym roku odważyłam się upiec swój pierwszy tort, wcześniej się bałam spróbować i biszkopty mi się nie udawały. Teraz już mi przeszło i wszyscy są pod wrażeniem moich tortowych wypieków ;)
Spróbuj, może na początek z tym czekoladowym. Jest na prawdę prosty i szybki do zrobienia.
olciaky
2009/02/23 15:15:11
Pyszny:) Oj skusiłabym się na kawałeczek,choć za tortami nie przepadam.
notme-gotuje
2009/02/27 10:30:09
Smaczny i śliczny torcik oraz piękny bukiet róż. Solenizantka w pełnej młodości. :))
Pozdrawiam ciepło!
Gość: , *.chello.pl
2009/03/21 10:05:27
Właśnie zrobiłam:( Cisto nie wyrosło BEZNADZIEJA!!!!!!!!!!!
edysia79
2009/03/21 20:11:32
Gościu no szkoda że ciasto nie wyrosło, ale może zapomniałaś o dodaniu proszku do pieczenia? ;)
Gość: Kalinkaikuchnia, *.chelmno.mm.pl
2009/08/07 23:34:37
Ale gość nagadał głupot! Biszkopt jest niezawodny! Często piekę taki jako podkład do tortów, dodatek ciepłej wody to strzał w 10 ponieważ woda paruje podczas pieczenia i dzięki temu ciasto jest delikatne jak puch! REWELACYJNY PRZEPIS I PIĘKNY TORT!
Gość: Kalinkaikuchnia, *.chelmno.mm.pl
2009/08/07 23:36:59
Zapomniałas tylko napisać kiedy dodać ta wodę..dla tych co nie wiedzą :P
Gość: Kalinkaikuchnia, *.chelmno.mm.pl
2009/08/07 23:37:51
oj oj!! nie dowidziałam jest! :P ;P
edysia79
2009/08/07 23:40:02
Kalinko dziękuję za pokrzepienie i to że napisałaś że to ciasto zawsze się udaje i to nie tylko mnie ;)
Widzę że już dopatrzyłaś się wody w przepisie :))