Gulasz który ugotowałam w sobotę różni się od wszystkich, które do tej pory przygotowałam i jadłam. Wszystko przez dodatek ogórków konserwowych i śmietany do duszenia mięsa. Jednak dzięki tym dodatkom zyskał on ciekawy, lekko kwaskowy smak, a przy tym był przyjemnie pikantny. Mięso było delikatne, a powstały sos miał kremową konsystencję. Podałam go najpierw z kaszą gryczaną, a potem z ryżem i w tej drugiej wersji bardziej mi smakował.
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g wołowiny na gulasz
- 400 g wieprzowiny na gulasz (u mnie karkówka)
- 2 cebule
- 200 g ogórków konserwowych
- 2 łyżki musztardy
- 750 ml bulionu
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Oba rodzaje mięsa opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w niedużą kostkę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, ogórki konserwowe w plasterki.
W dużym rondlu rozgrzać około 3 łyżki oleju, podsmażyć na silnym ogniu mięso, następnie wrzucić cebulę i całość wymieszać. Smażyć aż cebula będzie szklista. Do mięsa z cebulą dodać połowę ogórków. Gulasz wymieszać z musztardą, solą oraz pieprzem. Zalać bulionem i śmietaną, zagotować, a następnie dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Po upływie podanego czasu, kiedy mięso będzie już miękkie, dodać resztę ogórków i ponownie zagotować.
Podawać z nie prażoną kaszą gryczaną, lub ryżem albo kluskami śląskimi.
OdpowiedzUsuńGość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/09 11:14:45
Apetyczne, chętnie wypróbuję.
kaspiecze
2010/06/09 14:44:29
idzie do ulubionych, jestem przed obiadem i aż mi w brzuchu zaburczało!
klikaf
2010/06/09 15:03:28
Gdy robie rolady mięsne, to smaruje je w środku musztardą, która w czasie gotowania przechodzi do sosu. Faktycznie, jej dodatek podnosi smak. Wczesniej nie pomyślalam o dodawaniu jej specjalnie :-) Dziękuję!
kulinarnefajerwerki
2010/06/09 15:15:37
Gulasz w sosie musztardowym... muszę koniecznie spróbować :)
emma001
2010/06/09 15:32:10
Tak dawno na obiad nie miałam gulaszu. Musze oczy nacieszyc tym zdjeciem ;)
myniolinka
2010/06/09 15:34:17
o tej porze i do tego w pracy nie powinnam wcale tu zaglądać.... i teraz mam za swoje... może jakoś wytrwam do 17 - chociaż sobie na Twój gulasz popatrzę :)
gosiaa99
2010/06/09 18:01:04
Oj juz wiem ze bedzie pysznie:)
malgorzata.dz
2010/06/09 19:26:12
Ooo, gulasze moja miłość... :) Ale apetyczne, jadłabym i jadła... :)
rafasia
2010/06/09 21:39:00
Wygląda bardzo smacznie - ostatnio chodzi za mną taki jednogarnkowiec, więc pewnie wypróbuję ten przepis :)
zawszepolka
2010/06/10 22:15:10
Śliczne zdjęcie Edytka :)
I gulasz na pewno bardzo smaczny :)
:*
Gość: PPiotr, *.punkt.opole.pl
2010/06/16 07:28:50
1. Nie przyżądzajcie razem wołowiny /która po dodaniu musztardy może zmięknąc najwcześniej w drugim tygoniu duszenia/ i wieprzowiny bo wieprzowina się rozleci a wołowina będzie jeszcze twarda - do średniej miękkości nalezy przydządzić osobno.
2. Śmietanę dodać na końcu lub tuz przed końcem bo się wszystko będzie przypalało.
3. Ten przepis to po prostu rolady /lub gulasz roladowy/ - posmarujcie mięso musztardą, dajcie do środka ogórek, zawincie, zawiążcie i są roladki.
edysia79
2010/06/16 12:47:45
Piotrze zapewniam że gulasz przygotowany wg tego przepisu na pewno się uda i nie przypali, a co najważniejsze nie trzeba go gotować przez 2 tygodnie :)
Sprawdziłam, ugotowałam, zjedliśmy ze smakiem, więc polecam.
Gość: ewelina318, *.olsztyn.mm.pl
2010/07/10 12:56:04
A ja wolę w wersji gulaszowej, bo przy roladach za dużo roboty. Tylko czy napewno wołowiny nie powinnam wrzucić wcześniej niż wieprzowiny? Nie chciałabym żeby była gumowa
edysia79
2010/07/10 13:31:36
Ewelino możesz wołowinę dać wcześniej, bo jest twardsza od wieprzowiny. Ja wrzuciłam wszystko razem, a potem dusiłam aż wołowina zmięknie, a wtedy mięso wieprzowe wprost rozpływało się w ustach, więc mięsa nie maiły równej miękkości. Mnie to nie przeszkadzało.
Gość: Magda, *.range31-53.btcentralplus.com
2012/03/24 12:55:55
Ten gulasz jest wyśmienity! Dawno tak dobrego nie jadłam, a w połączeniu z kasza po prostu cud miód :). Dziękuję za przepis.