W sobotę nie chciało mi się iść do
sklepu, ale był jeden problem: skończył nam się chleb. Ponieważ zawsze w
zamrażalniku trzymam drożdże, postanowiłam upiec bułeczki, trzeba było
tylko zdecydować się na konkretny przepis. Wybrałam ten od Liski, na pszenno-orkiszowe
bułeczki z solą i rozmarynem. A skoro już zabrałam się za pieczenie
bułek w domu, to chciałam żeby były one zdrowsze od tych które mogłabym
kupić. Dlatego do tego wypieku użyłam razowej mąki orkiszowej ze sklepu
MyEcolife.
Jak się dowiedziałam*, orkisz jest bardziej wartościowym zbożem od pszenicy zwyczajnej, gdyż zawiera więcej białka, błonnika, oraz cenne minerały i witaminy A, E i D. Warto więc używać do pieczenia mąki pochodzącej z upraw ekologicznych, gdyż nie stosuje się tam żadnych szkodliwych chemicznych środków wspomagania wzrostu ani ochrony roślin. Wtedy możemy mieć pewność, że wartości odżywcze otrzymanych z takich upraw produktów zostały zachowane.
Więcej o uprawach i produktach ekologicznych możecie się dowiedzieć na stronie MyEcolife.
Bułeczki udały się znakomicie, były lekkie, puszyste, lekko słone i, co dla mnie najważniejsze, bardzo smakowały mojemu synkowi, który po spróbowaniu pierwszej, wszystkim w koło je zachwalał, nawet przez telefon jeśli tylko z kimś rozmawiałam :)))
Składniki (na 18 bułeczek):
Jak się dowiedziałam*, orkisz jest bardziej wartościowym zbożem od pszenicy zwyczajnej, gdyż zawiera więcej białka, błonnika, oraz cenne minerały i witaminy A, E i D. Warto więc używać do pieczenia mąki pochodzącej z upraw ekologicznych, gdyż nie stosuje się tam żadnych szkodliwych chemicznych środków wspomagania wzrostu ani ochrony roślin. Wtedy możemy mieć pewność, że wartości odżywcze otrzymanych z takich upraw produktów zostały zachowane.
Więcej o uprawach i produktach ekologicznych możecie się dowiedzieć na stronie MyEcolife.
Bułeczki udały się znakomicie, były lekkie, puszyste, lekko słone i, co dla mnie najważniejsze, bardzo smakowały mojemu synkowi, który po spróbowaniu pierwszej, wszystkim w koło je zachwalał, nawet przez telefon jeśli tylko z kimś rozmawiałam :)))
Składniki (na 18 bułeczek):
Zaczyn:
150 g razowej mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
400 g wody w temp. pokojowej
Wszystko wymieszać w naczyniu, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
150 g razowej mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
400 g wody w temp. pokojowej
Wszystko wymieszać w naczyniu, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie dodać:
350 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
30 g wody
60 g mleka w proszku
do posmarowania bułeczek: 40 g masła - rozpuścić w garnuszku i ostudzić
350 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
30 g wody
60 g mleka w proszku
do posmarowania bułeczek: 40 g masła - rozpuścić w garnuszku i ostudzić
Wyrobić gładkie ciasto, które nie powinno się kleić (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Można to zrobić mikserem, wyrabianie zajmie nam wtedy ok. 10 minut.
Odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.
Prostokątną formę do pieczenia posmarować masłem.
Ciasto podzielić na 18 małych kawałków, z każdego z nich uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze zostawiając 1,5 cm odstępy. Posmarować roztopionym masłem, wierzch obsypać grubą solą i posiekanym rozmarynem.
Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrastania na ok. 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić bułeczki i piec je ok. 30-40 minut.
* źródło: Wikipedia
OdpowiedzUsuńmilk_chocolate84
2010/06/20 22:05:43
wyglądają bardzo smakowicie :) Jak jest rozmaryn to myszą być pyszne :)
piegusek1976
2010/06/20 22:14:53
wydają się proste w wykonaniu, może sie skuszę bo wyglądają mega apetycznie :) pozdrawiam
kuchareczka58
2010/06/20 22:17:18
Ależ smakowity początek dnia ... pięknie wyrośniete:)
kuchareczka58
2010/06/20 22:17:52
Ależ smakowity początek dnia ... pięknie wyrośniete:)
olacruz
2010/06/21 10:47:03
Wyglądają bardzo apetycznie! Idealnie wypieczone, tak jak lubię :)
ugotujmy
2010/06/21 12:28:34
piękne są z tymi ziarenkami soli na wierzchu!
wiosna55
2010/06/21 15:23:43
Witam ,
Bułeczki są rewelacyjne, ja robie je raz w tygodniu, czasem bez rozmarynu i mniej słone- wtedy też są baaardzo smaczne.
malgorzata.dz
2010/06/21 20:11:46
To ja ukradkiem odrywam taką zdrową, pachnącą bułeczkę. :) Mam nadzieję, że nikt nie widzi... :)
majazteca
2010/06/22 13:02:06
Pieknie Ci wyszly. Wygladaja niezwykle kuszaco :) Ja tez sie do nich przymierzam :))
k80zbro
2010/06/22 13:53:13
wyglądają rewelacyjnie!