Znowu coś dla mnie pierwszego, czyli pierwsze ciasto z truskawkami jakie
zrobiłam. Łatwe, bo bez pieczenia. Prawie co roku go robię już od kilku
lat, chociaż w zeszłym roku nie zdążyłam kiedy sezon na truskawki
jeszcze trwał. Za to teraz, z pierwszych w tym roku kupionych truskawek
musiałam je zrobić. Nie mogłam temu ciastu znów odpuścić i oto jest:
pyszne, z chrupiącym spodem, kremowym środkiem i orzeźwiającymi
truskawkami w galaretce. Idealne na upały które teraz mamy.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 g herbatników kakaowych
- 400 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego lub kefiru
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Herbatniki połamać i wrzucić do blendera, zmielić (można też włożyć je do woreczka, zamknąć i zmiażdżyć wałkiem do ciasta). Połowę masła rozpuścić, wymieszać je z pokruszonymi ciastkami (można nie wlewać całego masła, jeśli uznacie że jest go za dużo). Tak przygotowanym "ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21x26 cm (jeśli chcecie zrobić to ciasto w standardowej prostokątnej dużej formie, ilość wszystkich składników - powiększcie o połowę). Włożyć na pół godziny do lodówki.
Truskawki opłukać, osuszyć, te większe przekroić na pół. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając jednak trochę mniej wody (750 ml). Ostudzić.
200 g masła utrzeć na puch z cukrem i nadal ucierając, stopniowo dodawać po łyżce jogurtu lub kefiru, na końcu wsypać skórkę z cytryny.
Na schłodzonym spodzie rozsmarować krem, na nim ułożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 g herbatników kakaowych
- 400 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego lub kefiru
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Herbatniki połamać i wrzucić do blendera, zmielić (można też włożyć je do woreczka, zamknąć i zmiażdżyć wałkiem do ciasta). Połowę masła rozpuścić, wymieszać je z pokruszonymi ciastkami (można nie wlewać całego masła, jeśli uznacie że jest go za dużo). Tak przygotowanym "ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21x26 cm (jeśli chcecie zrobić to ciasto w standardowej prostokątnej dużej formie, ilość wszystkich składników - powiększcie o połowę). Włożyć na pół godziny do lodówki.
Truskawki opłukać, osuszyć, te większe przekroić na pół. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając jednak trochę mniej wody (750 ml). Ostudzić.
200 g masła utrzeć na puch z cukrem i nadal ucierając, stopniowo dodawać po łyżce jogurtu lub kefiru, na końcu wsypać skórkę z cytryny.
Na schłodzonym spodzie rozsmarować krem, na nim ułożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Przepis dodaję do akcji Olgi, Sezon Truskawkowy 2010.
OdpowiedzUsuńGość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/11 12:45:39
Pysznie się prezentuje, ja na niedziele też zamierzam zrobić ciasto z truskawkami, ale zupełnie inne.
n_zak
2010/06/11 12:59:34
Oj, faktycznie marzenie! :)
chochlikikuchenne
2010/06/11 13:19:09
Wygląda na pracochłonne ale z przepisu wywnioskowałam że jednak jest łatwe.
Hmm.. przydało by się je zrobić bo te zdjęcia są takie zachęcające!
Pozdrawiam! :)
gosiaa99
2010/06/11 13:33:33
Swietne:) Nazwa jak najbardziej pasuje:)
Bardzo fajne, latwe i szybkie..cos zdecydowanie dla mnie;)
joanna-kuchareczka
2010/06/11 13:37:52
Ślicznie się prezentuje. Faktycznie w sam raz na upały.
repka85
2010/06/11 14:09:37
Ciasto na pewno przepyszne! Świetny i lekki:) pomysł na wykorzystanie truskawek, a na zdjęciu wygląda bajecznie! A co do przepisu - bo przymierzam się do niego na weekend - mam wrażenie, że wkradł się błąd przy składnikach...naprawdę potrzeba aż 400g masła? Mam nadzieję, że nie, bo padnie mi teoria o dietetyczności tego deseru ;) Pozdrawiam :)
edysia79
2010/06/11 14:12:31
Repka w oryginalnym przepisie tyle było i z rozpędu tyle wlałam do tych herbatników, ale jeżeli użyjesz 100 g rozpuszczonego masła, to też powinno te okruszki związać.
repka85
2010/06/11 14:17:51
Uff to lepiej :) Chociaż np. przy herbatnikowych spodach do serników na 200g ciastek wystarczy nawet 60-70g masła. Będę więc eksperymentować :)
edysia79
2010/06/11 14:18:58
To ja czekam na efekty Twoje eksperymentowania ;)
mania179
2010/06/11 15:04:26
Ciasto z truskawkami w takiej wersji - jestem na tak! :)
katarina.f
2010/06/11 15:21:24
Idealna opcja na ten skwar! :-)
kabamaiga
2010/06/11 15:25:27
Wspaniałe. Chyba takie jadłam w zeszłym roku, kupione w cukierni nad morzem.
myniolinka
2010/06/11 15:42:42
ach prawdziwe marzenie... marzę teraz o takim kawałku ciasta...
justmydelicious
2010/06/11 16:26:23
świetny ten przepis :) zapisuję!
wiosenka27
2010/06/11 16:54:31
Przepysznie wygląda:)
mikimama
2010/06/11 17:29:19
Bardzo ładny nowy nagłówek! A ciacho też smakowicie wygląda. Pozdrawiam :)
krokodyll8
2010/06/11 18:02:29
bardzo ładne i na pewno smaczne :-)
ilka_86
2010/06/11 18:39:41
ale pyszne ciacho! uwielbiam truskawki!!!:)) chyba zrobię takie, jak tylko więcej zaczerwieni mi się na ogrodzie;)
darki85
2010/06/11 18:43:19
pysznie wygląda, pewnie wypróbuje, bo mój B. lubi takie ciasta na zimno (:
majanaboxing
2010/06/11 21:16:45
Och, wygląda cudownie! Naprawdę to marzenie Edysiu!:)
edysia79
2010/06/11 22:43:53
Dziękuję :D
rosse5
2010/06/12 19:02:17
Edysiu - czy ja dobrze rozumiem że to całe masło trzeba było rozpuścić? Bo ja do kremu dałam nierozpuszczone...mam nadzieje ze będzie zjadliwe;) bo wygląda i pachnie pięknie:)
kuchareczka58
2010/06/13 21:45:34
Kocham truskawki, zwłaszcza w takim połączeniu:) Edysiu trafnie nazwałaś swoje ciasto:) cały rok przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego właśnie o takim cieście marzę w swoich snach ;)pozdrawiam serdecznie.
edysia79
2010/06/15 13:47:18
Rosse dobrze zrobiłaś, mam nadzieję, że smakowało?
Kuchareczko więc udało mi się spełnić Twoje marzenie :D
rosse5
2010/06/15 14:59:19
Edysiu - ciasto wszystkim bardzo smakowało i rozeszło się w tempie błyskawicznym. Dla mnie ta masa była trochę za bardzo maślana - wolałabym coś lżejszego;)