Składniki (dla 4 osób):
- 200 g grubej kiełbasy (u mnie żywiecka)
- 100 g twardego sera żółtego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 100 g serka topionego (złoty ementaler)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Masło utrzeć z serkiem topionym, resztę składników przepuścić przez maszynkę do mielenia (lub zmielić w blenderze), dodać do masła z serkiem i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.
Smarować pieczywo.
OdpowiedzUsuńmilk_chocolate84
2010/06/10 08:39:58
bardzo lubię takie smarowidełka. A moja ulubiona pasta to jajeczna ze szczypiorkiem :)
Gość: Siulaspryciula, *.chello.pl
2010/06/10 10:11:31
Mmmm... Wygląda wyśmienicie. Na pewno wypróbuję :)
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/10 11:24:08
Robię często różne smarowidła, tym bardziej że są bardzo praktyczne. Wystarczy wieczorem przygotować, a rano śniadanie mamy prawie bez żadnego wysiłku. Ale muszę przyznać, że wersji z mieloną wędliną jeszcze nie znałam. Zapisuję.
justmydelicious
2010/06/10 12:04:03
o takiej jeszcze nie słyszałam! a tak pysznie wygląda :)
dagmara_65
2010/06/10 14:19:13
Lubię wszelkie smarowidła do pieczywa. Takiej pasty nie robiłam, ale mnie bardzo zainteresowała. Skorzystam z Twojego przepisu w najbliższym czasie. Pozdrawiam :)
bea.w.kuchni
2010/06/10 14:24:00
I ja zawsze bardzo chetnie jadalam takie kanapkowe smarowidla :)
Poza tym fajne sa takie 'wspomnieniowe' przepisy, prawda? :)
Pozdrawiam!
dorota20w
2010/06/10 17:33:25
Piekne zdjęcia !
majanaboxing
2010/06/10 19:14:53
Fajna ta pasta, pysznie wygląda :)
myniolinka
2010/06/10 21:54:50
składniki świetne więc efekt końcowy pewnie też świetnie smakuje :)
zawszepolka
2010/06/10 22:59:47
Na pewno mało smaczne :P
atina_bc
2010/06/11 06:08:33
Bardzo lubię takie smarowidła:)
czerwona_nesca
2010/09/15 07:53:43
Zrobiłam wczoraj tą pastę, jest przepyszna :) Jak dla mnie to jeszcze lepsza była by bez jajek, nastepnym razem tak zrobię. Kiełbasa żywiecka daje tu świetny smak. Polecam !
edysia79
2010/09/15 13:26:48
:)
Gość: Czarna Biedronka, *.babilon.ds.polsl.pl
2010/10/23 22:34:02
Blog czytuję do dawna, ale jakoś nigdy nie komentowałam. Tym razem jednak pozwolę sobie zaproponować inne smarowidło, również doskonałe do kanapek i bardzo proste do zrobienia - idealne kiedy chcemy go zrobić rano przed śniadaniem. Potrzebujemy 2 awokado, które obieramy i kroimy w drobną kostkę (trzeba je lekko skropić cytryną, żeby nie ściemniały) - właściwie to z dojrzałego awokado zrobi się wtedy konsystencja lekko "papkowata" co ułatwi smarowanie. Do tego dodajemy drobno pokrojoną małą cebulę i majonez. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Polecam jeść na ciepłych tostach. Pozdrawiam serdecznie :)
edysia79
2010/10/26 10:55:19
Czarna Biedronko po pierwsze witam Cię serdecznie i cieszę się, że postanowiłaś się ujawnić :) Po drugie dziękuję za przepis, postaram się z niego skorzystać i w końcu skosztować awokado, bo jeszcze nigdy go nie jadłam.
Również pozdrawiam!