Przepis z gazetki z cyklu "Lubię gotować" nr 1/2005.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 2-3 cebule
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól
Kapustę osączyć, jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać, pokroić. Zalać trzema litrami wody, zagotować.
Boczek pokroić w kostkę i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodać do zagotowanej kapusty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, przyprawić do smaku solą, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.
Można podawać z pieczywem.
OdpowiedzUsuńmania179
2010/06/21 23:11:05
O, i jestem pierwsza :) Kapuśniaczek - tak, stanowcze tak.
Ale zwykle to, co wydaje się być dziwnym połączeniem, jest całkiem smaczne, a czasem nawet bardzo :)
Gość: Isa, 213.17.152.*
2010/06/21 23:13:12
Oj tak , kapusniak górą, jedna z moich ulubionych zup:)
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/21 23:18:43
Dla mnie to połączenie jest pyszne. Koniecznie jeszcze z dodatkiem pieprzu ziołowego. Widzę Edysiu, że też do późna siedzisz. Pozdrawiam :)
majanaboxing
2010/06/21 23:22:13
Lubię kapuśniaczek a tak dawno nie jadłam. Pysznie u Ciebie wygląda Edysiu:)
Pozdrowienia:)
abbra
2010/06/22 06:24:48
Wygląda smakowicie :)
Bardzo dawno nie gotowałam kapuśniaku ...
espresso9
2010/06/22 08:30:44
Dawno nie jadłam kapuśniaku...ten wygląda bardzo smacznie :)
ugotujmy
2010/06/22 08:31:02
podobają mi się wszystkie nowe wersje kapuśniaku
panna_malwinna
2010/06/22 10:03:30
Kapuśniak w każdej wersji jest nieziemski:)
Gość: oslun, *.infinity.net.pl
2010/06/22 10:59:29
Takie kapuśniaki gotowały moje babcie - a dawno to było! Do wszystkich zup dawały śmietanę Jakie wielkie było moje zdziwienie, gdy dowiedziałam się o barbarzyńskim wynalazku: ZASMAŻCE zwanej czasem ZAKLEPKĄ!
Pozdrawiam, Ewa
milk_chocolate84
2010/06/22 11:14:05
pyszności :) Najlepszy kapuśniak na świecie robi moja mama ;)
dagmara_65
2010/06/22 11:29:26
Przyznam że miałabym podobne wątpliwości. Też jeszcze takiej nie jadłam. Skorzystam z Twojego przepisu póki kapusta jest jeszcze młoda. Pozdrawiam :)
Gość: Bafka, *.dip.t-dialin.net
2010/06/22 15:52:52
A ja zawsze tak wlasnie robilam i nawet nie wiedzialam, ze to jest niby po wegiersku :)