Składniki (na 4 porcje):
- 120 g białej fasoli
- 100 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
- 250 g wędzonego boczku
- 1 marchew
- 1/4 małego selera
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić ją, zalać świeżą wodą i gotować przez 30-40 minut.
Kaszę opłukać i wsypać do garnka z zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować od czasu do czasu mieszając, przez 25 minut.
Boczek pokroić w kostkę. Kiedy fasola zmięknie, dodać do niej boczek i gotować razem jeszcze przez 20 minut.
Marchewkę pokroić w plasterki, seler w kostkę. Obsmażyć na smalcu, wrzucić do zupy i gotować razem przez chwilkę (aż warzywa zmiękną). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać ugotowaną kaszę i natkę pietruszki.
Przepis dodaję do mojej akcji Jedzmy kaszę.
OdpowiedzUsuńartkulinaria
2010/11/30 12:03:52
Jedna z moich ulubionych zup :-) w tej wersji - pyszna!
dyrdymalki
2010/11/30 12:04:53
mniam, takiego z fasolą nie jadłam .. muszę wypróbować :)
justmydelicious
2010/11/30 12:15:52
wieki całe krupniku nie jadłam!
ptasia
2010/11/30 12:22:55
Niby krupniku nie kocham, ale w taką pogodę bym zjadła ;) Z fasolą też nie próbowałam.
kabamaiga
2010/11/30 13:11:31
Zupę robię i to często, ale z fasolą jeszcze nie jadłam.
milk_chocolate84
2010/11/30 13:26:29
hmm.. z fasolą to nowość, ale będę o tym pamiętać następnym razem :)
monitt
2010/11/30 13:41:31
jej, jakie piękne zdjęcie!
cuda.wianki
2010/11/30 13:58:51
alez uroczy stary i pewnie pamietajacy niejeden krupnik garnek! Edysiu, my dzis szalejmy z zupami na calego ;-)
annas1964
2010/11/30 14:04:22
Lubię krupnik, ale nie gotuję tej zupki bo u mnie w domu nikt oprócz mnie jej nie jada:(
A z fasolą to jeszcze i ja nie jadłam i nie wiem czy będę miała okazję chociaż spróbować.Ale warto zapamiętać , że taka wersja krupniku istnieje.
Pozdrawiam:)
amatoreczka-pl
2010/11/30 14:57:22
Hmm pierwszy raz słyszę o krupniku z fasolą;) na pewno pyszny. Pozdrawiam cieplutko
kucharzeniejagny.blogspot.com/
Gość: Patrycja, 109.76.153.*
2010/11/30 15:37:39
Krupnik z fasolą, a właściwie czemu nie?;-) Garnek rewelacyjny!
silasmaku
2010/11/30 15:54:38
Ja z fasolą też jeszcze nie jadłam, za to często zmieniam kasze- gotowałam nawet z kus-kusem ;)
grazyna1961.only
2010/11/30 18:15:56
Lubię krupnik i zupę fasolową, takie połączenie by mi smakowało :)
zaytoona
2010/11/30 18:18:00
O! Krupnik bardzo lubię. Ta wersja absolutnie "na bogato" zapowiada się smakowicie.
emma001
2010/11/30 21:09:19
Krupniku juz tak dawno nie jadłam. Ciagle on siedzi w mojej głowie ;)
kulinarnespotkania
2010/12/01 09:16:30
ale wyglada pysznie:) zjadlabym takiego krupniku... mniam:)
froginthefogg
2010/12/01 11:17:03
wygląda wspaniale.
Aż nabrałam ochoty :)
edysia79
2010/12/01 15:08:08
Dziękuję, cieszę się, że krupnik Wam się spodoba i mam nadzieję, że będzie także smakował, jeśli go ugotujecie :)
Cudawianko garnuszek pamięta moje dzieciństwo - mama zawsze mi w nim jajko sadzone robiła ;) Uwielbiam go, mój synek też, dlatego rondelek zmienił status z naczynia kuchennego na zabawkę. Do zdjęcia musiałam go sobie wypożyczyć ;)