Kolorowe kanapki, w których znajdziecie wiele smaków. Wszystkie doskonale dobrane. Soczyste mięso, chrupiące sałaty i cebula, oraz słodko-kwaśny sos. Sosu jest tyle, że wystarczy smarowania mięsa na patelni i w kanapkach i do maczania kanapek w trakcie jedzenia.
Przepis w książce Rachel Ray "30 minute meals" znalazła Karolina dla mnie i Malwiny w ramach kolejnego wspólnego gotowania.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
- 1 mała cebula, posiekana
- 1/2 dużej pieczonej papryki
- 125 ml ketchupu łagodnego
- 60 ml soku pomarańczowego
- 250 ml bulionu drobiowego (zastąpiłam wodą)
- podwójny filet z kurczaka pokrojony na cztery kotlety
- sól, pieprz
- mieszanka sałat
- czerwona cebula
- bułki
W
rondelku podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, aż będzie miękka.
Zmiksować paprykę z ketchupem, sokiem i wodą blenderem. Gotowy sos
przelać do zeszklonej cebuli i podgrzewać, aż się zagotuje. Zmniejszyć
ogień i podgrzewać.
Kurczaka posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem. Grillować przez 5 - 6 minut z jednej strony. Przewrócić na drugą.
Połowę
sosu przełożyć do drugiej miseczki. Polewać sosem grillującego się
kurczaka. Po 4 minutach przełożyć ponownie na drugą stronę, polać sosem
i grillować jeszcze przez 2 minuty.
Gotowego
kurczaka pokroić pod kątem na grube plastry. Położyć kawałki kurczaka
na każdym kawałku bułki. Polać sosem. Na to położyć sałatę, cebulę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz