piątek, 16 maja 2014

Kanapki z kurczakiem w sosie barbecue

Kolorowe kanapki, w których znajdziecie wiele smaków. Wszystkie doskonale dobrane. Soczyste mięso, chrupiące sałaty i cebula, oraz słodko-kwaśny sos. Sosu jest tyle, że wystarczy smarowania mięsa na patelni i w kanapkach i do maczania kanapek w trakcie jedzenia.
Przepis w książce Rachel Ray "30 minute meals" znalazła Karolina dla mnie i Malwiny w ramach kolejnego wspólnego gotowania.

 

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1/2 dużej pieczonej papryki
  • 125 ml ketchupu łagodnego
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml bulionu drobiowego (zastąpiłam wodą)
  • podwójny filet z kurczaka pokrojony na cztery kotlety
  • sól, pieprz
  • mieszanka sałat
  • czerwona cebula
  • bułki

W rondelku podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, aż będzie miękka.  Zmiksować paprykę z ketchupem, sokiem i wodą blenderem. Gotowy sos przelać do zeszklonej cebuli i podgrzewać, aż się zagotuje.  Zmniejszyć ogień i podgrzewać. 
Kurczaka posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem.  Grillować przez 5 - 6 minut z jednej strony.  Przewrócić na drugą. 
Połowę sosu przełożyć do drugiej miseczki.  Polewać sosem grillującego się kurczaka.  Po 4 minutach przełożyć ponownie na drugą stronę, polać sosem i grillować jeszcze przez 2 minuty.
Gotowego kurczaka pokroić pod kątem na grube plastry.  Położyć kawałki kurczaka na każdym kawałku bułki.  Polać sosem.  Na to położyć sałatę, cebulę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz