Kolejny raz zainspirowałam się przepisem podpatrzonym u Smacznej Pyzy, ale piwo zamieniłam na wino. Wykorzystałam kiełbasę, którą sama zrobiłam. Jeśli połączy się kiełbasę i cebulę, to musi być dobre. W każdym razie ja bardzo lubię takie połączenie.
Składniki (podaję z moimi zmianami):
- 6 kawałków białej kiełbasy surowej lub parzonej
- 3 duże cebule
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki musztardy z ziarenkami gorczycy
- 3 łyżki oleju
- 1/2 przyprawy tex-mex (może być inna pikantna mieszanka)
- około 125 ml białego wina
Cebulę obrać, pokroić w cienkie
półplasterki, przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko posolić i
zeszklić. Dodać przyprawę tex-mex, wymieszać, przełożyć do naczynia do
zapiekania. Na cebuli ułożyć białą kiełbasę, każdy kawałek nakłuć
widelcem w kilku miejscach. Polać winem.
Musztardę wymieszać z miodem i posmarować wierzch każdej kiełbasy.
Formę z kiełbasą wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-45 minut do zarumienienia, co
jakiś czas polewając sosem powstałym podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńsmacznapyza
2014/05/22 09:14:07
i ja spróbuję takiej zamianki :) czuję, że będzie pysznie
wedelka
2014/05/22 10:04:14
Robiłam ją w tym roku, tyle, że z piwem. Nie dodałam na bloga, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) Ale powtórzę ją na pewno, bo była bardzo smaczna :) Ciekawa jestem, jak wino wpływa na jej smak :)
Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
2014/05/22 20:30:22
pycha!! robie podobnie i bardzo lubię :)
kabamaiga
2014/05/22 21:50:12
Edytko rozmawiałam dzisiaj o Tobie i Twoich kiełbasach i wędlinach z moim mężem, przy stoisku z wędlinami. Podejrzewam, że taka kiełbasa bardzo by mu posmakowała.
merkurym
2014/05/27 13:15:02
Przyznam się, że z kiełbasami mam bardzo małe doświadczenia, właściwie tylko grill i gotowanie w wodzie. Muszę kiedyś spróbować takiego lub podobnego przepisu, jakoś nie mam takiej wyobraźni żeby wiedzieć jak może to smakować, ale właśnie dlatego kusi mnie :)