W ogródku pięknie wyrósł szpinak. Zanim
użyję go w wersji bardziej przetworzonej, zjadłam liście na surowo w
kolorowej sałatce. Mieszają się w niej różne smaki: słodkawe pieczone
buraki, lekko kwaśny sos i słone orzeszki. Taką sałatkę można zjeść na
lekki obiad lub kolację.
Talerz ze sklepu Westwing Home and Living
Składniki (na 4 spore porcje):
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 4 upieczone buraki (mogą być ugotowane)
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 2 łyżki orzechów ziemnych solonych
na sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy Dijon
Liście szpinaku dokładnie umyć w zimnej
wodzie, osuszyć, ułożyć na talerzach. Buraki obrać i pokroić w
plasterki, rozłożyć na szpinaku. Mozzarellę porwać palcami na kawałki,
ułożyć na sałatce.
Składniki sosu umieścić w małym
słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać, aż się połączą. Gotowym
sosem skropić sałatkę na talerzach. Na końcu posypać orzechami. Podawać
od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz