Przepyszny i prosty sposób na podanie filetu z kurczaka. Przepis wynalazła Malwina w ramach naszego wspólnego gotowania razem z Karoliną.
Dziewczyny opublikowały go wcześniej, bo ja miałam problemy z kupieniem
szałwii - albo nie było jej w sklepie, albo kod przy kasie nie dawał
się nabić. W końcu zrezygnowana doradziłam im, żeby przepis pokazały
beze mnie, a tu w dzień ich publikacji udało mi się szałwię kupić.
Kurczaka zrobiłam i bardzo dobrze, bo tak nam zasmakował, że robiłam go
już trzy razy. Dlatego i Wam serdecznie go polecam.
Przepis z książki autorstwa Aldo Zilli.
Składniki (na 4 porcje):
- podwójny filet z kurczaka (każdy filet przekrojony na dwa płaty)
- 8 plastrów prosciutto lub innej szynki podsuszanej
- 8 listków szałwii
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 25 g masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Każdy
z płatów kurczaka delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć do smaku z
każdej strony (solić należy delikatnie, bo szynka jest słona). Na
każdym z kawałków położyć plaster szynki i listek lub dwa szałwii.
Listki przymocować za pomocą wykałaczki. Tak przygotowane kotleciki
obtoczyć w mące.
Kotleciki
obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie zdjąć mięso, oczyścić
patelnię ręcznikiem papierowym i rozgrzać na niej masło. Kiedy będzie
spienione dolać wino i sok z cytryny. Zagotować sos a następnie dodać
podsmażonego kurczaka. Smażyć przez 1-2 minuty, polewając mięso sosem.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/05/05 13:29:32
Nam też bardzo smakował. Super, że udało Ci się dołączyć.
jolantaszyndlarewicz
2014/05/12 14:59:04
Mam na niego ochotę już od dawna .... w końcu i ja wrzucę szałwię do koszyka:)