poniedziałek, 5 maja 2014

Kurczak Saltimbocca

Przepyszny i prosty sposób na podanie filetu z kurczaka. Przepis wynalazła Malwina w ramach naszego wspólnego gotowania razem z Karoliną. Dziewczyny opublikowały go wcześniej, bo ja miałam problemy z kupieniem szałwii - albo nie było jej w sklepie, albo kod przy kasie nie dawał się nabić. W końcu zrezygnowana doradziłam im, żeby przepis pokazały beze mnie, a tu w dzień ich publikacji udało mi się szałwię kupić. Kurczaka zrobiłam i bardzo dobrze, bo tak nam zasmakował, że robiłam go już trzy razy. Dlatego i Wam serdecznie go polecam.
Przepis z książki autorstwa Aldo Zilli.

 kurczak saltimbocca

Składniki (na 4 porcje):
  • podwójny filet z kurczaka (każdy filet przekrojony na dwa płaty)
  • 8 plastrów prosciutto lub innej szynki podsuszanej
  • 8 listków szałwii
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 25 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Każdy z płatów kurczaka delikatnie rozbić.  Posolić i popieprzyć do smaku z każdej strony (solić należy delikatnie, bo szynka jest słona).   Na każdym z kawałków położyć plaster szynki i listek lub dwa szałwii. Listki przymocować za pomocą wykałaczki. Tak przygotowane kotleciki obtoczyć w mące.
Kotleciki obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą.  Następnie zdjąć mięso, oczyścić patelnię ręcznikiem papierowym i rozgrzać na niej masło. Kiedy będzie spienione  dolać wino i sok z cytryny. Zagotować sos a następnie dodać podsmażonego kurczaka. Smażyć przez 1-2 minuty, polewając mięso sosem.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/05/05 13:29:32
    Nam też bardzo smakował. Super, że udało Ci się dołączyć.
    jolantaszyndlarewicz
    2014/05/12 14:59:04
    Mam na niego ochotę już od dawna .... w końcu i ja wrzucę szałwię do koszyka:)

    OdpowiedzUsuń