Tarty wytrawne i kisze lubię za to, że
są łatwe do zrobienia, a bogactwo możliwości komponowania składników
nadzienia sprawia, że lubię je przygotowywać. Chociaż chyba za rzadko je
piekę. Muszę to zmienić, bo wszyscy w naszym domu takie tarty lubią.
Przepis od Magdy K. Od siebie dodałam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, żeby dodać do farszu coś chrupiącego.
Składniki (na formę o średnicy 28 cm)
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 średnie jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 40 ml zimnej wody
- 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego posiekanego rozmarynu
na nadzienie:
- 100 g wędzonego boczku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotować ciasto:
na blacie lub w misce usypać kopiec z mąki, na środku zrobić wgłębienie. Włożyć do niego masło, palcami rozetrzeć z mąką na kruszonkę. Dodać roztrzepane jajko, sól, cukier i rozmaryn. Wyrabiać, stopniowo dodając wodę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
na blacie lub w misce usypać kopiec z mąki, na środku zrobić wgłębienie. Włożyć do niego masło, palcami rozetrzeć z mąką na kruszonkę. Dodać roztrzepane jajko, sól, cukier i rozmaryn. Wyrabiać, stopniowo dodając wodę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Przygotować nadzienie:
boczek pokroić w cienkie plasterki, a potem średniej wielkości kostkę. Podsmażyć na patelni do zrumienienia. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić, albo zostawić w całości.
boczek pokroić w cienkie plasterki, a potem średniej wielkości kostkę. Podsmażyć na patelni do zrumienienia. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić, albo zostawić w całości.
Jajka roztrzepać, odłożyć 1-2 łyżki. Do reszty dodać śmietanę, sól i pieprz.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki blat, podsypując mąką.
Formę natłuścić i wyłożyć ciastem. Ciasto posmarować odłożonym jajkiem, ułożyć na nim odsączony z tłuszczu boczek. Wlać jajka ze śmietaną, na wierzchu ułożyć kawałki suszonych pomidorów i posypać pokrojoną w piórka czerwoną cebulą.
Formę natłuścić i wyłożyć ciastem. Ciasto posmarować odłożonym jajkiem, ułożyć na nim odsączony z tłuszczu boczek. Wlać jajka ze śmietaną, na wierzchu ułożyć kawałki suszonych pomidorów i posypać pokrojoną w piórka czerwoną cebulą.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30-35 minut.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/05/08 22:06:38
Podeślesz kawałek?
edyta_rosner
2014/05/09 12:57:36
Jasne :)
jolantaszyndlarewicz
2014/05/12 15:36:20
Ja też poproszę:).... tarty z suszonymi pomidorami jeszcze nie robiłam:)
Wyszedł mi zakalec :( jaka może być przyczyna ?
OdpowiedzUsuń