Pizzę z tuńczykiem pierwszy raz zjadłam
kiedy odwiedziłam męża w sanatorium kilka lat temu. Przyznam, że
początkowo niepewnie podchodziłam do takiej wersji, ale bardzo mi
smakowała. Doskonałym dodatkiem okazał się sos czosnkowy. Od tej pory
czasem mam ochotę na taką właśnie pizzę i chętnie ją przygotowuję,
zwłaszcza, że i innym domownikom smakuje.
Składniki (na 2 pizze o średnicy 30 cm):
- ciasto do pizzy z tego przepisu
sos:
- puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka oleju
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczka suszonej bazylii
- ¼ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
dodatki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 kulki mozzarelli (250 g)
Składniki sosu umieścić w rondelku,
doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować mieszając
od czasu do czasu przez około 10 minut, do zgęstnienia. Przestudzić.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Przygotowane wg przepisu i wyrośnięte
ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na koło o średnicy 30
cm. Placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzchu
ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę oraz kawałki osączanego z zalewy
tuńczyka i posypać zeszkloną cebulą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 12-15 minut.
OdpowiedzUsuńmikimama
2014/05/09 14:19:35
Wczoraj jedliśmy pizzę, nie widzę przeszkód by zrobić dziś z tuńczykiem....
majanaboxing
2014/05/09 19:23:07
Z tuńczykiem nie robiłam jeszcze. Ciekawa jestem jak smakuje. :)
piotrololo
2014/05/10 22:10:56
Wspaniały przepis:) Na pewno spróbuję.
jolantaszyndlarewicz
2014/05/14 09:38:53
Mi akurat z tuńczykiem średnio smakuje ... choć samego tuńczyka uwielbia:) ..... ale domowa pizza ... mniam:) ... trzeba niedługo zrobić:)
Gość: izka, *.sta.tvknaszapraca.pl
2015/03/10 18:53:43
Mnie najbardziej smakuje tradycyjna pizza- z szynką i pieczarkami. Próbowałam wielu rodzajów pizzy, ale mimo wszystko szynka i pieczarki najbardziej mi odpowiadają.