piątek, 9 maja 2014

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą

Pizzę z tuńczykiem pierwszy raz zjadłam kiedy odwiedziłam męża w sanatorium kilka lat temu. Przyznam, że początkowo niepewnie podchodziłam do takiej wersji, ale bardzo mi smakowała. Doskonałym dodatkiem okazał się sos czosnkowy. Od tej pory czasem mam ochotę na taką właśnie pizzę i chętnie ją przygotowuję, zwłaszcza, że i innym domownikom smakuje.




Składniki (na 2 pizze o średnicy 30 cm):
sos:
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
dodatki:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 kulki mozzarelli (250 g)

Składniki sosu umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, do zgęstnienia. Przestudzić.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Przygotowane wg przepisu i wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na koło o średnicy 30 cm. Placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę oraz kawałki osączanego z zalewy tuńczyka i posypać zeszkloną cebulą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 12-15 minut.

1 komentarz:


  1. mikimama
    2014/05/09 14:19:35
    Wczoraj jedliśmy pizzę, nie widzę przeszkód by zrobić dziś z tuńczykiem....
    majanaboxing
    2014/05/09 19:23:07
    Z tuńczykiem nie robiłam jeszcze. Ciekawa jestem jak smakuje. :)
    piotrololo
    2014/05/10 22:10:56
    Wspaniały przepis:) Na pewno spróbuję.
    jolantaszyndlarewicz
    2014/05/14 09:38:53
    Mi akurat z tuńczykiem średnio smakuje ... choć samego tuńczyka uwielbia:) ..... ale domowa pizza ... mniam:) ... trzeba niedługo zrobić:)
    Gość: izka, *.sta.tvknaszapraca.pl
    2015/03/10 18:53:43
    Mnie najbardziej smakuje tradycyjna pizza- z szynką i pieczarkami. Próbowałam wielu rodzajów pizzy, ale mimo wszystko szynka i pieczarki najbardziej mi odpowiadają.

    OdpowiedzUsuń