Wbrew temu, że mamy wiosnę i na naszym
stole powinny zacząć pojawiać się ciasta w miarę lekkie, z owocami, ja
miałam ochotę na ciasto z kremem. Postanowiłam spróbować ciasta o nazwie
Słonecznikowiec, które co jakiś czas w różnych wersjach widuję na
blogach kulinarnych. Zawsze jest zachwalane. I słusznie, bo jest bardzo,
bardzo smaczne i wcale nie mdłe, chociaż słodkie. Wszystkim w naszym
domu najbardziej podobała się i smakowała chrupiąca warstwa słonecznika z
wierzchu ciasta. Stwierdziliśmy nawet, że taki prażony słonecznik jest
lepszy niż orzechy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego ciasta, to
szczerze polecam.
Składniki (na blachę o wymiarach 40x25 cm)
na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru
- 110 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
na prażony słonecznik:
- 300 g słonecznika łuskanego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru kryształu
na masę:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 3/4 prażonego słonecznika
na wierzch:
- 1/4 prażonego słonecznika
Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści i dobrze połączy z białkami, nie zmieniając obrotów miksera dodawać po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą. Wyłączyć mikser.
białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści i dobrze połączy z białkami, nie zmieniając obrotów miksera dodawać po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą. Wyłączyć mikser.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i
proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodawać po łyżce do piany z
żółtkami i mieszać delikatnie drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką pszenną formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
st.C i piec przez około 40-45 minut (brzegi upieczonego ciasta powinny
odstawać od brzegów formy). Kiedy ciasto się upiecze piekarnik wyłączyć,
otworzyć i na 10 minut zostawić w nim ciasto. Potem wyjąć i ostudzić na
kratce.
Przygotowanie prażonego słonecznika:
na patelni rozpuścić masło z cukrem. Wsypać ziarna słonecznika i prażyć mieszając, aż słonecznik nabierze złotego koloru. Ostudzić mieszając od czasu do czasu.
Przygotowanie kremu:
miękkie masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać po łyżce masę krówkową. Kiedy masa będzie gładka i puszysta wsypać słonecznik i zmiksować.
Przygotowanie ciasta:
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Wierzchni posmarować cienką warstwą kremu, tak żeby słonecznik przeznaczony na wierzch miał się czego trzymać. Resztą kremu posmarować dolny blat. Przykryć wierzchnim, posypać prażonym słonecznikiem i lekko docisnąć dłonią.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Wierzchni posmarować cienką warstwą kremu, tak żeby słonecznik przeznaczony na wierzch miał się czego trzymać. Resztą kremu posmarować dolny blat. Przykryć wierzchnim, posypać prażonym słonecznikiem i lekko docisnąć dłonią.
Ciasto wstawić do lodówki na kolka godzin, żeby masa stężała.
OdpowiedzUsuńwedelka
2014/05/12 10:48:38
Robiłam je i bardzo nam smakowało :)
kabamaiga
2014/05/12 12:52:39
A ja jadłam i mi nie podeszło.
jolantaszyndlarewicz
2014/05/14 09:54:51
Bardzo lubię to ciasto:) .... jest bardzo słodkie, ale smaczne:). W troszkę inny sposób przygotowuję slonecznik, ale Twój jest zdecydowanie prostszy i szybszy jak sądzę:) buziaki