poniedziałek, 12 maja 2014

Słonecznikowiec

Wbrew temu, że mamy wiosnę i na naszym stole powinny zacząć pojawiać się ciasta w miarę lekkie, z owocami, ja miałam ochotę na ciasto z kremem. Postanowiłam spróbować ciasta o nazwie Słonecznikowiec, które co jakiś czas w różnych wersjach widuję na blogach kulinarnych. Zawsze jest zachwalane. I słusznie, bo jest bardzo, bardzo smaczne i wcale nie mdłe, chociaż słodkie. Wszystkim w naszym domu najbardziej podobała się i smakowała chrupiąca warstwa słonecznika z wierzchu ciasta. Stwierdziliśmy nawet, że taki prażony słonecznik jest lepszy niż orzechy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego ciasta, to szczerze polecam.



Składniki (na blachę o wymiarach 40x25 cm)
na ciasto biszkoptowe:
  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 110 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
na prażony słonecznik:
  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru kryształu
na masę:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 3/4 prażonego słonecznika
na wierzch:
  • 1/4 prażonego słonecznika

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści i dobrze połączy z białkami, nie zmieniając obrotów miksera dodawać po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą. Wyłączyć mikser.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodawać po łyżce do piany z żółtkami i mieszać delikatnie drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką pszenną formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 40-45 minut (brzegi upieczonego ciasta powinny odstawać od brzegów formy). Kiedy ciasto się upiecze piekarnik wyłączyć, otworzyć i na 10 minut zostawić w nim ciasto. Potem wyjąć i ostudzić na kratce.

Przygotowanie prażonego słonecznika:
na patelni rozpuścić masło z cukrem. Wsypać ziarna słonecznika i prażyć mieszając, aż słonecznik nabierze złotego koloru. Ostudzić mieszając od czasu do czasu.

Przygotowanie kremu:
miękkie masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać po łyżce masę krówkową. Kiedy masa będzie gładka i puszysta wsypać słonecznik i zmiksować.

Przygotowanie ciasta:
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Wierzchni posmarować cienką warstwą kremu, tak żeby słonecznik przeznaczony na wierzch miał się czego trzymać. Resztą kremu posmarować dolny blat. Przykryć wierzchnim, posypać prażonym słonecznikiem i lekko docisnąć dłonią.
Ciasto wstawić do lodówki na kolka godzin, żeby masa stężała.

1 komentarz:


  1. wedelka
    2014/05/12 10:48:38
    Robiłam je i bardzo nam smakowało :)
    kabamaiga
    2014/05/12 12:52:39
    A ja jadłam i mi nie podeszło.
    jolantaszyndlarewicz
    2014/05/14 09:54:51
    Bardzo lubię to ciasto:) .... jest bardzo słodkie, ale smaczne:). W troszkę inny sposób przygotowuję slonecznik, ale Twój jest zdecydowanie prostszy i szybszy jak sądzę:) buziaki

    OdpowiedzUsuń