Pierożki z ciasta francuskiego z
nadzieniem z tuńczyka, pieczarek, sera żółtego i jajek. W naszym domu
obowiązkowo podane z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 150 g pieczarek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/4 szklanki tartego żółtego sera
- 1 surowe jajko
- sól i pieprz
Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem na niezbyt małe kawałki.
Jajka posiekać lub zetrzeć na dużych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i smażyć, aż cała woda wyparuje. Ostudzić.
W misce roztrzepać surowe jajko (1 łyżkę
odłożyć do posmarowania), dodać pieczarki z cebulą, tuńczyka, jajka i
ser. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na
nieduże prostokąty lub kwadraty. Na każdy nałożyć farsz i zlepić boki.
Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 30 minut.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/05/21 17:27:39
Wiesz, że u nas tylko ja uwielbiam tuńczyka? Reszta zje, jak musi.
majanaboxing
2014/05/22 22:52:24
Smakowicie wyglądają. U mnie podobnie jak u Karoliny nikt raczej tuńczyka nie jada, jedynie ja ;)