środa, 21 maja 2014

Pierożki z tuńczykiem i pieczarkami

Pierożki z ciasta francuskiego z nadzieniem z tuńczyka, pieczarek, sera żółtego i jajek. W naszym domu obowiązkowo podane z sosem czosnkowym.



Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g pieczarek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/4 szklanki tartego żółtego sera
  • 1 surowe jajko
  • sól i pieprz

Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem na niezbyt małe kawałki.
Jajka posiekać lub zetrzeć na dużych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i smażyć, aż cała woda wyparuje. Ostudzić.
W misce roztrzepać surowe jajko (1 łyżkę odłożyć do posmarowania), dodać pieczarki z cebulą, tuńczyka, jajka i ser. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na nieduże prostokąty lub kwadraty. Na każdy nałożyć farsz i zlepić boki. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 30 minut.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/05/21 17:27:39
    Wiesz, że u nas tylko ja uwielbiam tuńczyka? Reszta zje, jak musi.
    majanaboxing
    2014/05/22 22:52:24
    Smakowicie wyglądają. U mnie podobnie jak u Karoliny nikt raczej tuńczyka nie jada, jedynie ja ;)

    OdpowiedzUsuń