Ostatnio rzadko piekę chleby na
drożdżach, bo wolę te na zakwasie. Jednak kiedy nie mam czasu na
nastawianie zaczynu z zakwasu i czekanie z pieczeniem do następnego dnia
sięgam po przepisy na pieczywo drożdżowe. Ten chleb właśnie dołączył do
moich ulubionych. Jest łatwy do zrobienia, napakowany zdrowymi ziarnami
i zawsze się udaje. Przepis Komarki.
Składniki (na formę 35x12 cm):
- 500g mąki krupczatki
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki otrąb pszennych lub razowych
- 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika + łyżka do posypania
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka pestek dyni + łyżka do posypania
Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Dodać letnią wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość i wypełni foremkę.
Piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stC.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2014/12/17 20:09:08
U nas chleby drożdżowe to takie awaryjne, ale mam słabość do jednego wieloziarnistego ...