poniedziałek, 15 grudnia 2014

Chleb wieloziarnisty

Ostatnio rzadko piekę chleby na drożdżach, bo wolę te na zakwasie. Jednak kiedy nie mam czasu na nastawianie zaczynu z zakwasu i czekanie z pieczeniem do następnego dnia sięgam po przepisy na pieczywo drożdżowe. Ten chleb właśnie dołączył do moich ulubionych. Jest łatwy do zrobienia, napakowany zdrowymi ziarnami i zawsze się udaje. Przepis Komarki.





Składniki (na formę 35x12 cm):
  • 500g mąki krupczatki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych lub razowych
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika + łyżka do posypania
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni + łyżka do posypania

Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Dodać letnią wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość i wypełni foremkę.

Piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stC.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2014/12/17 20:09:08
    U nas chleby drożdżowe to takie awaryjne, ale mam słabość do jednego wieloziarnistego ...

    OdpowiedzUsuń