Aromatyczne, wilgotne i pełne czekolady
ciasto. Do tego pachnąca cynamonem chrupiąca kruszonka. Zimą smakuje
najlepiej. A dzieci jakie były zachwycone!
Przepis z blogu Każdy ma jakiegoś bzika...
Składniki (na formę o wymiarach 35 x 12 cm):
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 100 g gorzkiej czekolady
na kruszonkę:
- 6-8 łyżek masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,
zmniejszyć obroty miksera i dodać dynię oraz olej. Mąkę wymieszać z
sodą, solą, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Suche składniki
dodać do mokrych i wymieszać łyżką aż się połączą. Dodać pokrojoną
czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej
formy.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać ciasto.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
Ostudzone ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/12/29 10:57:10
Ciekawe co na takie ciasto moje dzieci. Dzięki za karteczkę. Właśnie przyszła :)
gin86
2014/12/30 02:44:53
Musiało pachnieć fantastycznie :)
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2014/12/30 20:42:53
Cieszę się, że się na nie skusiłaś-jest pyszne :')
jolantaszyndlarewicz
2014/12/31 15:43:37
Wspaniałe ciasto Edytko .... i te gwiazdki tak samo:). Polowałam na takie, ale niestety nie udało mi się dostac:)