Puszyste ciasto z jabłkami i bezą z dodatkiem płatków owsianych, wiec nieco zdrowsze niż zwykle.
Składniki (na formę 40 x 25 cm):
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na bezę:
- 5 białek
- 175 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
ponadto:
- 1,2 kg jabłek
Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na
puszystą masę w kolorze jasno kremowym. Nie przerywając miksowania dodać
kolejno jajka. Na końcu dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia.
Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze. Na wierzchu ułożyć lekko je wciskając w ciasto obrane i pokrojone w ósemki jabłka.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C (piekarnik gazowy z grzałką od dołu) i piec przez 20-25 minut.
W tym czasie zrobić bezę:
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser, wsypać płatki owsiane i wymieszać łyżką.
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser, wsypać płatki owsiane i wymieszać łyżką.
Po 20 minutach pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, na wierzchu rozsmarować bezę i ponownie wstawić do piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 st.C i piec przez kolejne 15-25 minut, aż beza ładnie się przyrumieni.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2014/12/16 12:40:41
pysznie wygląda
mikimama
2014/12/16 12:51:21
Bardzo pomysłowo!
Gość: foodmania, 78.10.239.*
2014/12/16 12:57:15
wygląda bardzo apetycznie :)
Gość: pani M., *.icpnet.pl
2014/12/17 08:01:58
Zrobię je z pewnością, ale już po świętach. Póki co czaję sie na ciasto z ciepłym mlekiem... Zobaczymy jak wyjdzie.
jolantaszyndlarewicz
2014/12/17 20:10:18
Widzę, ze to takie szybkie ucierane ciasto ..... oj takie przepisy sa u nas bardzo cenione:) pozdrowionka zasyłam